Digitalizacija je ključ oporavka nakon pandemiije

          „Ključ oporavka Srbije nakon pandemije izazvane Kovid 19 virusom je u jačanju produktivnosti i digitalizaciji, što je jedan od prioriteta Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave“, izjavila je danas ministarka Marija Obradović u svom obraćanju učesnicima Kopaonik biznis foruma 2021.

          Ona je istakla da je dužnost kako Vlade, tako i resornog ministarstva, da građanima i privredi objasni da su pred nama korenite promene među kojima je i digitalizacija, koja treba da omogući povećanje efikasnosti državne administracije i smanjenje troškova u cilju povećanja profitabilnosti cele privrede.

          Obradović je dodala da su i državna uprava i lokalna samouprava podneli glavni teret krize koja je zadesila Srbiju, ali i čitav svet, i uspešno podržali i organizovali najuspešniji proces vakcinacije u Evropi, čime su omogućili da Srbija nastavi svoj ekonomski uspon. Vlada Srbije je svoje poteze pokretala odgovorno i pravovremeno, a državna uprava i lokalna samouprava su uspešno odgovorile na vanredne okolnosti koje je Kovid 19 izazvao, navela je Obradović.

          „Osnovne funkcije lokalne samouprave su izvršavane, mere koje je donosila država su dosledno primenjivane, a ova kriza je omogućila da se uoče nedostaci postojećih resursa, što je prilika da Srbija i njena državna uprava i lokalna samouprava pristupe sistemskom rešavanju evidentiranih problema“, istakla je Obradović.

          Ona je dodala da je masovna imunizacija stanovništva sprovedena uz snažnu podršku elektronske uprave, što je najlepši primer kako inovativne tehnologije javnog sektora služe na dobrobit građana i privrede. To je uspeh baziran na promeni svesti, kako u javnoj upravi, tako i među građanima, koji su prepoznali benefite koje donosi digitalna transformacija. Ona je dodala da je Strategijom reforme javne uprave postavljen, kao jedan od prioritetnih ciljeva, da javna uprava na efikasan i inovativan način pruža usluge koje u potpunosti odgovaraju potrebama građana i privrede.

          „U ovom periodu još jedan važan segment borbe protiv Kovida 19 bio je inspekcijski nadzor na terenu, a njegova dalja reforma mora da ima, pre svega, preventivni karakter, na čemu će se ozbiljno raditi i što je i moj lični prioritet u ovom mandatu kao ministra“, navela je Obradović.

          28. Kopaonik biznis forum „Svet posle Kovid 19: Novi izvori rasta u promenjenim uslovima“ održava se od 24. do 27. maja u hibridnom formatu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *