Dobra pronatalitetna politika u Čajetini donela i više beba

Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić istakla je danas tokom radne posete Čajetini, da je ova opština jedna od malobrojnih u Srbiji u koju se stanovništvo doseljava i ima stalno povećanje broja novorođenih, kao rezultat dobro osmišljene populacione politike.

Tokom sastanka s predsednikom opštine Milanom Stamatovićem, rečeno je da su 2006. godine u Čajetini rođene 104 bebe, 2019. godine 175, a 2020.  157 beba.

Pomoćnica ministra je izjavila da bez obzira što se na području Čajetine nalazi jedan od naših najvećih turističkih centara, pozitivnih brojki ne bi bilo bez kreiranja dobrog ambijenta za život porodice, na čemu  Vlada Srbije radi već nekoliko godina, a intenzivno, od formiranja novog resornog ministarstva.

Čamagić je istakla da se rešavanju demografskog problema mora pristupiti sistemski, a da Čajetina to već radi kroz izgradnju škola i vrtića, ali i kroz podršku mladima da formiraju porodična preduzeća na selu.

Stamatović je naglasio da ova mala opština u republički budžet godišnje uplaćuje pet miliona evra, čime znajačno doprinosi povećanju bruto društvenog proizvoda, a što se lokalnog nivoa tiče, formiranjem porodičnih preduzeća iz oblasti poljoprivrede i turizma daje mogućnost mladima da ostanu u zavičaju.

On je dodao da Čajetina time rešava, kako problem nezaposlenosti, tako i demografski problem.

Objasnio je da su u čak sedam seoskih škola otvoreni vrtići, u kojima deca imaju komforan smeštaj, približno uslovima koje imaju njihovi vršnjaci u gradu. 

Tokom sastanka u Čajetini rečeno je da će odluka vlade, da sa makismalnim iznosom od 20.000 evra pomogne svim majkama prilikom kupovine prve nekretnine, biti od velikog značaja i za mlade ove opštine u kojoj se poslednjih godina ubrzano gradi.

Istaknuto je  da porodice u Čajetini, uz državni roditeljski dodatak, koji od 1. januara ove godine za prvo dete iznosi 300.000 dinara, od lokalne uprave dobijaju dodatnih 85.000 dinara, za drugo dete taj iznos je 110.000 dinara, a za treće i svako naredno, jednokratna pomoć opštine je 160.000 dinara. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *