Gojković: Dobro informisani građani preduslov su za postojanje uređenog i demokratskog društva

Beograd, 24.08.2021 – Potpredsednica Vlade i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković učestvovala je na skupu pod nazivom „Kultura dijaloga u medijima – civilno društvo i mediji“ u Palati Srbija i tom prilikom istakla da su dobro informisani građani preduslov za postojanje uređenog i demokratskog društva i dodala da je ubrzani razvoj medijskih tehnologija stvorio mogućnost za pravovremeno informisanje javnosti o brojnim temama i za aktivno učešće pojedinaca, organizacija i grupa u najrazličitijim vidovima društvenog života, ali i posebne izazove.

Gojković je istakla važnost te teme i izrazila žaljenje zbog odluke dela civilnog društva da danas ne učestvuje i ne vodi otvoreni razgovor o razlozima njihovog nezadovoljstva.  Ministarka kulture je naglasila da dijalozi služe tome da naučimo da razgovaramo, da dobro slušamo jedni druge, da barem pokušamo da razumemo stav jedni drugih i da ne mislimo da smo uvek baš mi u pravu, jer inače nema dijaloga niti razumevanja stavova.

„Brojna savremena istraživanja bave se uticajem medija na oblikovanje vrednosti i strukturu društva. Bez obzira na razlike u pristupu i rezultate, svim ovim istraživanjima zajedničko je da prepoznaju ključnu ulogu medija u formiranju javnog mnjenja i u izgradnji stabilnog, pluralističkog i modernog društva“, naglasila je ministarka kulture.

Gojković je ukazala na važnost medija da neguju dijalog o ključnim društvenim pitanjima, kao i da afirmišu toleranciju u svojim sadržajima i uvažavaju ulogu organizacije civilnog društva, u čemu civilno društvo ima značajnu ulogu.

Gojković je podsetila da je Republika Srbija u avgustu 2014. godine donela set medijskih zakona koji su potpuno usklađeni sa evropskom regulativom i dodala da Ministarstvo sada radi na izmeni i dopuni Zakona o javnom informisanju i medijima, a da Radnu grupu čine predstavnici državnih organa i novinarskih i medijskih udruženja.

Takođe, skrenula je pažnju da uključenje značajnog broja reprezentativnih aktera bitno doprinosi dijalogu i jačanju međusobnog poverenja na medijskoj sceni i da Ministarstvo nikoga nije odbilo ko je pokazao zainteresovanost da učestvuje.

Gojković je ukazala i na činjenicu da je krajem prošle godine Vlada formirala još dve radne grupe, jednu za bezbednost i zaštitu novinara i drugu za praćenje sprovođenja Akcionog plana za primenu Strategije javnog informisanja sa ciljem stvaranja povoljnog okruženja za slobodu informisanja i ostvarivanje javnog interesa, kao integralnog dela uređenog i bogatog medijskog tržišta i izrazila žaljenje usled izlaska nekih udruženja zbog čega ne može da se dobije veći pluralizam.

„Žao mi je što je deo medijskih udruženja odlučio da više ne učestvuje u ovoj Radnoj grupi zato što sam prihvatila poziv da razgovaram i sa drugim novinarskim udruženjima i žao mi je što neko misli da ministar u Vladi RS isključivo treba da sarađuje samo sa jednim delom medija. Ja svoju ulogu tako ne vidim niti Vlada Srbije posmatra svoju ulogu na taj način“, rekla je Gojković.

„Posebno želim da skrenem pažnju da je u Strategiji razvoja sistema javnog informisanja prepoznato da mediji civilnog društva mogu biti dobar model medija u Republici Srbiji, koji može efikasno popuniti praznine u informisanju na lokalnom i regionalnom nivou, kao i prostor između komercijalnih medija i javnih medijskih servisa“, navela je ministarka kulture.

Gojković je ocenila da bi izmenama i dopunama krovnog zakona u oblasti javnog informisanja trebalo da se omogući štampanim i onlajn medijima, koji su u najvećoj ekspanziji, da budu registrovani kao mediji civilnog društva i izrazila nadu da će rezultati biti u tom pravcu.

Na tematskom društvenom dijalogu u organizaciji Ministarstva za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog, učestvovali su i ministarka za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Gordana Čomić, ambasador SAD u Srbiji Entoni F. Godfri, ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović, predsednica Fondacije „Beogradski fond za otvoreno društvo“Sonja Liht, šef misije OEBS u Srbiji Jan Bratu i drugi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *