Značajni rezultati prvih 100 dana rada novog gradskog rukovodstva

Povodom 100 dana rada novog gradskog rukovodstva, gradonačelnica dr Jelena Raković Radivojević održala je konferenciju za novinare na kojoj je sa svojim saradnicima, predstavila sve ono što je urađeno u ovom periodu.

Gradonačelnica Užica dr Jelena Raković Radivojević

„Epidemiološka siutacija u kojoj se nalazimo u prvi plan stavlja i ističe važnost očuvanja javnog zdravlja. Poštujući demokratsko pravilo koje podrazumeva analizu rada novog rukovodstva u prvih 100 dana sa vama delimo, možemo reći vidljive i važne pomake i rezultate upravo u tom periodu. Svedoci smo ograničenja u svim oblastima života, ali to nama ne daje za pravo da možemo da ne radimo, već nameće situaciju u kojoj želja gazi svaku mogućnost.

Ono što je naš zadatak bio u prethodnom periodu, danas, pa i narednih dana jeste preduzimanje svih aktivnosti kako bi sačuvali zdravlje naših sugrađana. To podrazumeva pojačane aktivnosti, ali i efektnost u radu zdravstvenih ustanova, javnih preduzeća i lokalne samouprave. Želim da naglasim svakodnevnu komunikaciju o svim promenama kada je reč o smeštajnim kapacitetima u užičkoj bolnici, Kovid bolnici, o uslovima koji se obezbeđuju za sve pacijente kojima je potrebna usluga zbrinjavanja. Lokalna samouprava je važan činilac u lancu očuvanja javnog zdravlja i samo dobrom komunikacijom svih relevantnih institucija, možemo zadržati nivo koji nije zabrinjavajući, a ono što ističem jeste upravo dobra saradnja i rezultati u tom smislu.

Pored naše zajedničke borbe u trenutnoj situaciji, naš tim ima za prioritet i strateški pristup iznalaženju najboljeg rešenja u svim oblastima koje su važne za život naših sugrađana. Uzimajući u obzir da se radi o veoma zahtevnim, kompleksnim i pre svega složenim finansijskim konstrukcijama, svesni smo da nam je za realizaciju neophodna podrška Vlade Republike Srbije. U prvih 100 dana rada, uspostavili smo jaku vezu sa svim ministarstvima, republičkim javnim preduzećima i to je na samom početku dalo ozbiljne rezultate. Ponovo se, na zavidnom nivou, razgovara o obilaznici oko Užica i izgradnji Regionalnog postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda, kao i o drugim važnim, kapitalnim projektima za naš grad. Ono što je konkretan rezultat naše saradnje u ovom periodu jeste finansijska podrška našem gradu u iznosu od 80 miliona dinara koja će biti utrošena za realizaciju već započetih projekata. Ohrabruje činjenica, a što je takođe posledica uspostavljene, dobre saradnje, dobijanje 97 miliona dinara za proširenja tela deponije Duboko od strane Ministarstva za zaštitu životne sredine.

U prvih 100 dana rada novog rukovodstva na čijem sam čelu, beleži se veoma posvećena angažovanost rešavanju problema aerozagađenja u našem gradu. Svesni činjenice da to nije problem koji se rešava preko noći, i svesni okolnosti kao što je konfiguracija terena, 16 000 individualnih ložišta, velikog broja vozila na ulicama kao i činjenice da je grad Užice napravio značajne pomake u tom smislu, a sve u saradnji sa stručnim licima i resornim ministarstvima, mi i dalje iznalazimo najbolja moguća rešenja kako bi kvalitet vazduha u našem gradu bio daleko bolji. U budžetu Grada za narednu godinu, predviđeno je povećanje sredstva za projekte energetske efikasnosti pa će tako za tu namenu biti opredeljeno 45 miliona dinara, što je uvećanje od 5 miliona u odnosu na tekuću godinu. Ono što je takođe važno i vredno pomena jeste i niža cena priključka na gasovodnu mrežu, pa će tako od početka naredne godine taj iznos biti gotovo 60% niži u odnosu na trenutnu cenu. Zadatak koji stavljamo ispred nas je rešavanje problema parkiranja u našem gradu. Nastavljena je akcija pošumljavanja na nekoliko lokacija jer naš grad mora biti grad zelenila”, kaže gradonačelnica Užica, dr Jelena Raković Radivojević.

Gradonačelnica je navela da na radost velikog broja sportista, rekreativaca, konačno će do kraja godine Užičanima na upotrebu biti predata sportska hala u Krčagovu, a ovih dana privode se kraju i radovi na fiskulturnoj sali u OŠ „Aleksa Dejović“ u Sevojnu.

„Veoma značajno mesto u našoj politici zauzima i rad na izgradnji sve većeg broja igrališta za decu, sportskih terena, mesta za odmor i rekreaciju, a koji su proizvod i saradnje sa nadležnim ministarstvom, ali i uspešnom realizacijom projekta „Udružimo se“, gde se ističe i na važno mesto stavlja saradnja Grada sa našim sugrađanima.

Na početku našeg mandata smo obećali da će svako dete u našem gradu imati svoje mesto u vrtiću. Pored projekata proširenja kapaciteta u objektu vrtića Maslačak u Sevojnu, proširenju i rekonstrukciji vrtića Neven, Grad kreće sa projektom izgradnje novog vrtića na Carini koji će biti kapaciteta 120 mesta, a u toku je i izrada idejnog rešenja za ovaj, novi objekat u okviru Predškolske ustanove Užice”, navodi prva dama Užica.

Gradonačelnica je istakla da je jedan od prioriteta Grada saradnja sa privrednicima i ono što raduje jeste obostrana volja za razvoj i napredak našeg grada.

„Svakodnevno razgovaramo sa našim poljoprivrednicima i tako od njih saznajemo šta je to što moramo da uradimo kako bi ojačali njihov položaj i omasovili njihovu poljoprivrednu proizvodnju. Grad prepoznaje potrebe i budžetom za narednu godinu opredeliće 5 miliona dinara više za subvencije u poljoprivredi čime će ukupna sredstva za tu namenu iznositi 35 miliona dinara.“

„Užičani mogu da vide kako napreduju radovi na Starom gradu, koji uz uređenu plažu, pešačku stazu, Staparsku banju predstavlja turistički biser našeg grada, a jedan od naših prioriteta u radu jeste očuvanje tih turističkih potencijala. Važno je napomenuti da od proleća naredne godine na raspolaganju posetiocima biće i Neolitsko naselje, arheološki park na otvorenom, poseban i autentičan.

U ovim, za sve nas teškim vremenima, humanost i solidarnost nisu nas napustili i na to moramo biti ponosni. Posebnu pažnju u radu posvećujemo ugroženim stugrađanima kojima je pomoć najpotrebnija, porodiljama, višečlanim porodicama, kao i onima kojima je veštačka oplodnja jedini način da dođu do potomstva i to kroz direktno subvencionisanje troškova tog procesa. Iz te naše brige i posvećenosti proistekla je odluka da novac namenjen za dodatno ukrašavanje grada i novogodišnji program usmerimo za lečenje i pomoć pri lečenju bolesne dece. Važni, krupni, strateški projekti i poslovi su pred nama, do tada moramo biti odgovorni prema sebi i prema svom okruženju, jer zdravlje je jedini preduslov za sve“, zaključila je gradonačelnica.

Prema rečima predsednika Skupštine grada Užica Branislava Mitrovića od 13. avgusta, kada je održana konstitutivna sednica Skupštine grada Užica pa do danas, održano je 5 skupštinskih sednica.

Predsednik Skupštine Grada Branislav Mitrović

„I pored činjenice da smo skupštinske sednice organizovali i održavali u posebnim, pre svega rizičnim zdravstvenim uslovima, na tih 5 sednica užički odbornici su raspravljali i usvojili 94 tačke dnevnog reda. Ono što nam je u svakom trenutku bilo na prvom mestu prilikom održavanja sednica, jeste bilo zdravlje i bezbednost odbornika, gradskih većnika, novinara, zaposlenih u gradkoj upravi, tj. svih onih koji su prisustvovali zasedanjima. Koristim priliku da svima iskažem zahvalnost na visokom stepenu odgovornosti.

Užička skupština, tradicionalno pristojna, visoko parlamentarno osvešćena je u takvom duhu nastavila da radi i u ovom sazivu. Odbornici su iznosili različita mišljenja, stavove, što je svakako doprinelo da dođemo do najboljih mogućih odluka. Na 5. sednici je usvojen veoma važan program energetske efikasnosti grada Užica za naredne dve godine. Raspravljali smo i o trenutnoj epidemiološkoj situaciji u gradu”, rekao je predsednik Gradske skupštine, Branislav Mitrović.

Mitrović je istakao da je jedna od odluka od posebne važnosti jeste Odluka o pokretanju postupka za izradu Plana razvoja Grada Užica za period 2021- 2027. godina.

„U skladu sa zakonom o planskom sistemu iz 2018. godine Grad pristupa izradi planskog razvojnog dokumenta najvišeg reda, koji treba da definiše stvarne jasne i dostižne ciljeve koje je moguće meriti i vrednovati. S obzirom na značaj ovog dokumenta u njegovu izradu ćemo uključiti predstavnike struke, civilnog, privatnog, korporativnog sektora, sprovešćemo, kao nikad do sada, širok obuhvat konsultacija, kako bi došli do realnog i ostvarivog planskog dokumenta koji će garantovati održiv razvoj u deceniji koja je pred nama”, dodao je Mitrović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *