Žestoke borbe za oblast Nagorno-Karabah

Žestoke borbe za oblast Nagorno-Karabah nastavljene su i jutros, a dve strane se međusobno optužuju za granatiranje pograničnih gradova i civilnih ciljeva.

Predstavnik jermenskog ministarstva odbrane Artsrun Hovhanisija saopšio je da je Azerbejdžanska artiljerija gađala civilne ciljeve u gradu Stepankertu, prestonici Nagorno-Karabaha.

Iz kabineta državnog tužioca Azerbejdžana izdato je saopštenje u kojem je navedeno da je jermenska artiljerija bombardovala azerbejdžanski grad Bejlagan, dok je Ministarstvo odbrane saopštilo da je jermenska artiljerija raketirala dva pogranična grada – Terter i Goradiz.

Raketiran je je i Gendže, drugi grad po veličini u Azerbejdžanu. Vlasti su saopštile da je ubijen jedan civil, što je Jermenija negirala.

Savetnik predsednika Azerbejdžana je rekao da su grad pogodile najmanje četiri rakete, dok snage nepriznatog Nagorno-Karabaha tvrde da je uništen vojni aerodrom i savetuju azerbejdžanske civile da napuste velike gradove u kojima su smešteni vojni objekti.

Azerbejdžan je optužio Jermeniju i da je rakete ispalila sa svoje teritorije, čime je ratna zona proširena, što je Jerevan takođe negirao.“Azerbejdžan će uništiti vojne ciljeve, kako u Jermeniji, tako i na okupiranim teritorijama sa kojih se granatiraju naša naseljnjena područja“, rekao je savetnik predsednika Azerbejdžana Hikmet Hadžijev novinarima.

Hadžijev tvrdi da je lider Nagorno-Karabaha Arajik Harutijunijan teško ranjen, dok je portparol predsednika Nagorno-Karabaha Arajika Harutijunijana, demantovao tu vest.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov pozvao je na trenutno uspostavljanje primirja u Nagorno-Karabahu, ali je pedsednik Azerbejdžana Ilham Alijev poručio je da će se složiti sa prekidom vatre samo ukoliko Jermenija obeća da će povući svoje trupe iz sporne oblasti.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *