Završni ispit iz srpskog jezika

Mali maturanti polažu test iz srpskog (maternjeg) jezika u okviru male mature. U četvrtak i petak rešavaće zadatke iz matematike, odnosno kombinovanog testa.

U Osnovnoj školi „Petar Petrović Njegoš“ u Beogradu već u 8.30 đaci su zauzeli svoja mesta.

Raspoređeno je po devet učenika u svakoj učionici, a razmak između klupa je dva metra, kako bi se poštovala mera distance zbog virusa korona.

U učionicu su mogli da unesu samo vodu, grafitnu olovku, plavu hemijsku olovku i gumicu, dok su ostale lične stvari – torbe, mobilne telefone morali da ostave na klupama ispred učionice.

Direktorka OŠ „Petar Petrović Njegoš“ Vesna Baračkov kaže da ove godine u toj školi osmi razred završava 52 učenika i da su svi danas izašli na test iz srpskog jezika.

Škola je preduzela sve mere zaštite – dezinfikovane su prostorije, postavljene dezobarijere, obezbeđena sredstva za dezinfekciju ruku, nastavnici obavezno nose maske.

Barackov kaže da je jutros rano na punktovima preuzela testove u pratnji policije. Testovi su u školi bili zaključani u kasi.

„Kako procedure nalažu, kada je stigao supervizor testove smo podelili dežurnim nastavnicima, a oni učenicima. Sa radom su počeli tačno u devet“, rekla je Barackov novinarima.

Završni ispit zapravo ima tri uloge – sertifikacionu, jer učenici stiču uverenje o završenoj osnovnoj školi, selekcionu jer od broja bodova ostvarenih na završnom zavisi zavisi koju srednju školu će upisati i evaluacionu ulogu, jer se na osnovu testova rade analize postignuća učenika.

Ove godine malu maturu polaže 68.000 učenika, a pomoćnik ministra Milan Pašić kaže da će učenici koji su oboleli od virusa korona ili imaju neke druge zdravstvene tegobe, moći da polažu završni ispit u avgustu.

„Za njih će ostati avgustovski rok, ne moraju da brinu. U srednjim školama ima mnogo više mesta nego što ima učenika. Nakon završnog ispita u avgustu oni će se upisati u srednju školu na osnovu bodova koje su ostvarili na završnom i uspeha iz škole“, rekao je Pašić.

Novina ove godine je da će se testovi pregledati digitalno. Nakon što đaci završe test, škole ih vraćaju školskim upravama, a oni Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.

Tu se obavlja njihovo skeniranje, a softver će pregledati zadatke zatvorenog tipa, dok će zadatke otvorenog tipa (na koje učenici moraju da odgovore ili da ih dopune) pregledati nastavnici (pregledači).

Pašić kaže da je na taj način prepolovljen broj pregledača, ali i da nema 5.000 šifranata koji su bili angažovani prethodnih godina.

Navodi da je prethodnih godina bilo situacija da nastavnici nisu bodovali zadatke u skladu sa upustvom i preporukama.

„Nastavnici koji budu pregledali zadatke otvorenog tipa neće znati čije zadatke pregledaju, iz koje škole, kog grada. Svaki zadatak pregledaće po dva nastavnika, a ukoliko se njihovo bodovanje razlikuje, treći nastavnik-supervizor donosi konačnu odluku“, rekao je Pašić.

Novina ove godine je što će i upis u srednju školu biti elektronski.

„Roditelji će moći jednim klikom da obave upis deteta u srednju školu“, zaključio je on.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *