Završena šesta KreNI konferencija, „CleaNish“ pobednička ideja

Šesta po redu KreNI6 – konferencija kreativnih industrija je završena, a za pobedničku ideju proglašeno je idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda.

Za četiri dana programa moglo se čuti više od dvadeset predavača iz 11 zemalja koji su sa mladim kreativnim ljudima iz Niša delili svoje znanje i ekspertizu sa jednom misijom –  da doprinesu stvaranju digitalne budućnosti Niša.

„Tema ovogodišnje konferencije bila je „Digital disruption“, a bavili smo se pozitivnim promenama i benefitima koje disruptivne tehnologije sa sobom donose u oblastima poput zdravstva, obrazovanja, životne sredine, kulture ili saobraćaja“, kažu organizatori.

Mladi kreativci, imali su radionice sa priznatim stručnjacima iz oblasti robotike, virtuelne realnosti, veštačke inteligencije, gejminga i virtuelnog dizajna, koji su im preneli najbolje primere iz celog sveta u korišćenju inovativnih tehnologija za rešavanje društvenih izazova.

Među pet zanimljivih i korisnih ideja koje su predstavili timovi mladih stručnjaka, žiri je za najbolju proglasio ideju tima „CleaNish“ koji je predstavio idejno rešenje problema zagađenja životne sredine i otpadnih voda. Njihovim rešenjem je predviđena aplikacija sa interaktivnim delom koji koristi proširenu realnost i sistem za analizu i predikciju stanja sa veštačkom inteligencijom. Ideja predviđa i razvijanje igrice koja bi podstakla najmlađe na promenu razmišljanja o zagađanjenju voda i bacanja smeća.

Ostali timovi radili su na aplikacijama koje bi pomagale lekarima i pacijentima, zatim omogućavale razmenu polovnih knjiga među učenicima i studentima ili interaktivno prikazivala kulturne znamenitosti Niša kroz vreme i različite istorijske događaje.

„Ovo je samo prvi korak u podsticanju većeg korišćenja disruptivnih tehnologija u razvoju društva i u narednom periodu zajedno sa partnerima radićemo na dodatnom razvoju i implementaciji razvijenih KreNI6 ideja“, poručuju organizatori KreNI konferencije.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet