Završena sanacija krova crkve brvnare u Pranjanima

Povodom završetka radova na sanaciji krova crkve brvnare u Pranjanima, danas u 12 sati, održana je konferencija za novinare u crkvenoj porti. Na konferenciji je govorio predsednik opštine Gornji Milanovac, Dejan Kovačević i predstavnici  Zavoda za zaštitu spomenika kulture Kraljevo, mr Katarina Grujović Brković v.d. direktora i Rajko Čubrić, arhitekta.

Projekat Sanacija krova crkve brvnare u Pranjanima realizuje se sredstvima Ministarstva kulture i informisanja RS i sredstvima iz budžeta opštine Gornji Milanovac. Vrednost projekta iznosi 5.370.000,00 dinara.

Foto: GM Press

Foto: GM Press

Crkva brvnara u Pranjanima kod Gornjeg Milanovca sagrađena je 1827. godine, kao parohijska crkva, ali je njen značaj opao izgradnjom nove zidane crkve početkom 20. veka. U tom periodu je izostalo tekuće održavanje hrama, usled čega je šezdesetih godina 20. veka bila gotovo u potpunosti devastirana i sklona padu, pa su izvedeni opsežni konzervatorsko-restauratorski radovi. Vrednost crkve brvnare u Pranjanima, kao i drugih u okolnim selima (Takovo, Ljutovnica) i njihov značaj za očuvanje hrišćanske vere u doba vladavine Otomanske imperije, prepoznati su još u vreme osnivanja moderne službe zaštite, pa je hram Preobraženja Hristovog utvrđen za nepokretno kulturno dobro – spomenik kulture 1949. Godine. Naknadna valorizacija hrama dovela je do njegovog uzdizanja za još jedan stepen zaštite, pa je 2000. Godine crkva brvnara utvrđena za spomenik kulture od velikog značaja za Republiku Srbiju.

Foto: GM Press

Foto: GM Press

Zbog dotrajalosti krovnog pokrivača izrađen je projekat sanacije i 2019. godine dobijena su sredstva od Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije za njegovu sanaciju. Projektom je izvršena sanacija krova, odnosno, zamena dotrajalog krovnog pokrivača novim, izrađenim tradicionalnim metodama cepanja hrastove građe i sprovođenjem hidrofobne zaštite kuvanjem šindre u mešavini katrana i lanenog ulja. Zbog nedostatka sredstava za kompletan završetak radova i vođenje neophodnog konzervatorskog nadzora u finansiranje projekta se uključila Opština Gornji Milanovac, čiji predstavnici su shvatili važnost projekta i vrednost čitavog kompleksa u Pranjanima. U 2019. godini je, na inicijativu lokalne zajednice, izvršeno i preseljenje Gavrovića čardaka, takođe nepokretnog kulturnog dobra od velikog značaja za Republiku Srbiju, u crkvenu portu, čime je kompleks još više dobio na značaju.

INFO 24 / Milica Vukelić / Foto: GM PRESS

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *