Zavod: Proizvodnja u avgustu veća nego pre godinu dana

Industrijska proizvodnja u Srbiji je u avgustu ove godine bila veća za 4,2 odsto u odnosu na avgust prošle godine, dok je u odnosu na prosek za celu 2019. godinu, manja za 0,4 odsto, objavio je Republički zavod za statistiku.

Na sajtu Zavoda se navodi da je industrijska proizvodnja u periodu januar – avgust ove godine manja za 0,7 odsto nego u istom periodu prošle godine.

Posmatrano po sektorima, u avgustu ove u odnosu avgust prošle godine, zabeleženn je rast u snabdevanju električnom energijom, gasom, parom i klimatizaciji i to za 11,2 odsto, u prerađivačkoj industriji od tri odsto, a u rudarstvu od 1,8 odsto.

Posmatrano po namenskim grupama, u avgustu ove godine u odnosu na isti mesec prošle godine zabeležen je rast od 11,3 odsto kod kapitalnih proizvoda, 7,9 odsto kod trajnih proizvoda za široku potrošnju, 6,6 odsto kod intermedijarnih proizvoda, osim energije, 2,2 odsto kod netrajnih proizvoda za široku potrošnju i u proizvodnji energije za 1,4 odsto.

Najveći uticaj na rast industrijske proizvodnje u avgustu 2020.u odnosu na avgust 2019. godine imale su proizvodnja električne energije, metalnih proizvoda, osim mašina, zatim odevnih predmeta, osnovnih metala kao i proizvodnja hemikalija i hemijskih proizvoda.

INFO 24 / Tanjug / Foto: pixabay.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *