U Užicu aktivno radi 11 udruženja osoba sa invaliditetom, koja imaju sve više osmišljenih i realizovanih projekata, kako bi se poboljšao život ovakvih osoba. Prema postignutim rezultatima, ova udruženja mogu se smatrati pionirima socijalnog preduzetništva. Jedno od njih je Udruženje za cerebralnu i dečiju paralizu, koje je otvorilo sušaru za voće i zapošljava pet radnika iz redova osoba sa invaliditetom.
Socijalno preduzeće „Naše zeleno polje“ iz Užica registrovano je prošle godine, i trenutno se nalazi u fazi pripreme prostora i ostalih uslova za implementaciju i sertifikaciju svojih proizvoda, a to su razne vrste sušenog voća. Sertifikacija je neophodna, kako bi ovo preduzeće moglo da posluje sa velikim trgovinskim sistemima i lancima.

„Ciljna grupa našeg preduzeća upravo su ti veliki trgovinski lanci. Jer, mi kao energent koristimo električnu energiju i nemamo računicu da proizvodimo na malo, već isključivo u punom kapacitetu velike količine proizvoda. Samo nam se tako cela proizvodnja isplati“, kaže za INFO 24 Čedomir Cicović, direktor preduzeća „Naše zeleno polje“.
U ovoj sušari je zaposleno pet osoba sa invaliditetom, koje su dobile stalni radni odnos. Kako se posao bude širio, biće i novih zapošljavanja, a sve u cilju poboljšanja njihovog materijalnog stanja, ali i širenja svesti o osećaju doprinosa zajednici.

„Meni ovaj posao znači puno, jer sam godinama radila na privremeno povremenim poslovima i ovo mi je prvi ugovor za stalni radni odnos, ali i za stalna, redovna primanja. Sada imam sigurnost i organizovaniji život“, kaže Milena Jaraković, radnik.
„I meni ovaj posao mnogo znači, jer sam u par navrata radio na javnim radovima i sve po par meseci. Sada, već godinu i po dana, imam stalan posao i primanja“, kaže Bratislav Milivojević, radnik.
Za uvođenje HCCP standarda potrebno je mnogo vremena, truda, ali i para, a ovi vredni ljudi učestvovali su već na nekoliko konkursa. Jer, pored sertifikata, potrebno je mnogo radova u pomenutom prostoru, kako bi se do tog dokumenta došlo.
„Ovom prilikom pozivam sve ljude dobre volje, donatorske organizacije, međunarodne, ambasade, koji imaju programe i prepoznaju ovu našu inicijativu, da se jave, da nas kontaktiraju i pomognu da nađemo sredstva za prevaziđemo ovu jedinu preostalu prepreku, kako bi smo uspostavili proizvodnju u punom kapacitetu“, Čedomir Cicović, direktor preduzeća „Naše zeleno polje“.
Inače, u planu je sušenje voća ne samo sorti koje su karakteristične za ovaj kraj, već će se praviti i čips od jabuke sa cimetom, musli od šumskog voća, kao i mnoge druge voćne kombinacije.
Nada Dželebdžić / INFO 24