Za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih odnosa u oblasti kulture sa državama turkijske kulture

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministar kulture i informisanja Maja Gojković sastala se danas sa generalnim sekretarom međunarodne organizacije turkijske kulture (TURKSOJ) Dusenom Kaseinovim, a Gojković i Kaseinov potpisali su Memorandum o razumevanju između Republike Srbije i ove organizacije.

Gojković je istakla da je za Srbiju važno uspostavljanje intenzivnijih odnosa u oblastikulture sa državama turkijske kulture – članicama TURKSOJ-a i da današnje potpisivanje Memoranduma otvara  širok spektar aktivnosti i omogućava razvoj saradnje ustanova kulture, kao i nezavisnih umetničkih scena.

Gojković je naglasila da je uverena da će institucionalizacija saradnje putem Memoranduma biti dobar kanal komunikacije koji će uticati na približavanje naroda, očuvanje, razvoj i prenos zajedničkog kulturnog i istorijskog nasleđa budućim generacijama. Istovremeno, kako je rekla, ovo je i čvrsta platforma za realizaciju zajedničkih programa i događaja u oblasti muzike, pozorišta, opere, plesa, slikarstva, primenjene umetnosti, filma, muzeja, biblioteka i arhiva, audiovizuelnih kolekcija, i drugih oblasti nematerijalnog kulturnog nasleđa.

Na sastanku je istaknuto da unapređenje kulturne saradnje sa članicama TURKSOJ-a predstavlja dobar osnov i za unapređenje drugih oblasti. Gojković je ukazala da je važno što i u vreme pandemije, koje je pogodilo kulturu nastojimo da razvijamo i unapređujemo saradnju i napomenula da je Srbija jedna od retkih evropskih zemalja u kojoj ustanove kulture rade uz poštovanje epidemioloških mera, a kulturni radnici su na samom početku procesa vakcinacije bili u prioritetnim grupama.

Generalni sekretar Turksoja je istakao da će ovaj Memorandum osnažiti i razviti saradnju sa Srbijom i međukulturnu interakciju, kao i da će podstaći da predstavimo bogatstvo izvan granica naših zemalja.

Generalni sekretar Turksoja je pozvao umetnike iz Srbije da učestvuju u okviru planiranog programa proglašavanja grada Hiva za prestonicu kulture turkijskih zemalja, ukoliko dozvole epidemiološki uslovi. Gojković i generalni sekretar Turksoja su razgovarali i o saradnji upravo između grada Hiva i Novog Sada, evropske prestonice kulture za 2022. godinu.Članice TURKSOJ-a su Azerbejdžan, Kazahstan, Kirgizija, Uzbekistan, Turkmenistan, Turska.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *