Za dve nedelje razrada 43 mere Grada za smanjenje aerozagađenja

Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić održao je u Starom dvoru prvi radni sastanak u vezi sa sprovođenjem 43 konkretne mere za smanjenje zagađenja koje je usvojio glavni grad.

Vesić je istakao da je na današnjem sastanku dogovoreno da svi nadležni sekretarijati, preduzeća i ustanove u naredne dve nedelje naprave konkretne petogodišnje planove za sprovođenje ovih mera.

To znači da će građani biti upoznati kada će koja mera biti sprovedena, u kojoj godini, koliko će to koštati građane i kakve efekte ćemo od tih mera imati. Ovo je razrada naših mera i mi smo prva lokalna samouprava na Balkanu koja je izašla sa konkretnim merama. Za dve nedelje ćemo izaći sa jasnim planom u kome će svi građani saznati šta će se u narednih pet godina dešavati kako bi se smanjilo aerozagađenje – kazao je Vesić.

On je podsetio na to da će Grad Beograd dati dodatne stimulacije i odreći se dela određenih prihoda, kako bi mere za smanjenje zagađenja bile što efikasnije.

Grad će do kraja godine usvojiti poreske olakšice za one koji imaju energetski efikasne zgrade, za one koji budu stvarali „zelene krovove” na postojećim zgradama, odnosno za one koji budu ulagali u energetsku efikasnost. Pripremićemo program smanjenja cena za priključenje na toplovodnu mrežu, a stimulisaćemo i one koji grade nove zgrade da, ako ulažu u energetsku efikasnost, budu oslobođeni plaćanja participacije za priključak za toplovodnu mrežu, naravno, pod uslovom da dokažu da su taj novac uložili u energetsku efikasnost zgrada. Postavljaćemo punjače za električne automobile, predstavićemo plan za postavljanje „zelenih zidova”, kao i plan zidova sa mahovinom. Na taj način ćemo objasniti građanima kako će dobiti ono što zaslužuju, a Beograđani zaslužuju čist vazduh – precizirao je Vesić.

Zamenik gradonačelnika je rekao da Beograd u narednih pet godina mora da se promeni.

Taj posao neće biti lak i on će koštati, ali na taj način ulažemo ne samo u okruženje već i u naredne generacije. Svake dve nedelje sastajaću se sa svima koji su zaduženi za ovaj projekat i kontrolisati kako se ove mere sprovode, jer mi je i lično važno. Doći ćemo u situaciju da za godinu dana već postignemo određene rezultate i ukoliko svi to budemo želeli, imaćemo čist vazduh kakav i zaslužuju stanovnici Beograda. Naš grad nije jedini koji sprovodi ovakve mere. Peking je pre nekoliko godina, prilikom sprovođenja petogodišnjeg plana, bio jedan od najzagađenijih gradova, a danas je grad sa prihatljivim kvalitetom vazduha. Beograd će takođe to sprovesti i živeti u čistom okruženju – kazao je Goran Vesić.

Kao jedan od bitnih činilaca za uspeh projekta, Vesić je naglasio informisanje građana.

Beograd je pokrenuo kampanju i na televizijama sa nacionalnom frekvencijom se već emituju spotovi kako bi građani znali koje će se mere sprovoditi. Obaveštavaćemo ih takođe i o dinamici sprovođenja tih mera jer građani u svakom trenutku treba da znaju i koliko je zagađenje u gradu. Jedna od mera je i da se u okviru vremenske prognoze uvek emituje i ta informacija, a zamolili smo i kompanije koje imaju bilborde da pored trenutne temperature prikazuju i podatke o zagađenju vazduha. U okviru projekta „Pametan grad” imaćemo i 245 novih mernih stanica širom grada, kao i aplikaciju preko koje će sugrađani znati koliko je zagađenje u svakom delu grada, zato što ono nije uvek isto svuda. Ulažemo u softver zajedno sa Zavodom za javno zdravlje kako bismo na osnovu svih potrebnih parametara imali i prognozu zagađenja vazduha. Tako ćemo i ovu bitku dobiti zajedno sa našim sugrađanima i od našeg grada napraviti čistiji Beograd – zaključio je Goran Vesić.

Sastanku su prisustvovali načelnica Gradske uprave Sandra Pantelić, pomoćnik gradonačelnika Andreja Mladenović, gradski urbanista Marko Stojčić, članovi Gradskog veća Zoran Adamović i Vladimir Jestratijević, kao i gradski sekretari.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *