Za agrarne mere u Novoj Varoši utrošeno 9,4 miliona dinara

Opština Nova Varoš je tokom prošle godine za program mera u oblasti poljoprivrede utrošila 9,4 miliona dinara, a isti iznos sredstava za sprovođenje brojnih projekata na polju agrarne politike opredeljen je i u budžetu za 2020 – ističe zamenik predsednika opštine dr Branko Bjelić, sumirajući rezultate rada lokalne uprave u ovoj oblasti tokom prošle i planovima za ovu godinu.

Najveći deo lanjskog agrarnog budžeta – skoro 5.500.000 dinara potrošen je na subvencije domaćim proizvođačima koji su podsticajna sredstva lokalne samouprave iskoristili za nabavku kvalitetnih grla stoke, kupovinu poljoprivredne opreme i mehanizacije, podizanje i obnavljanje zasada, sistema za navodnjavanje i slično. Pravo na subvencije iskoristilo je 168 vlasnika poljoprivrednih gazdinstavakoja su prethodno dobila „zeleno svetlo“ na opštinskom javnom pozivu. U 2018. su ovu mogućnost iskoristila 143 poljoprivredna proizvođača, uglavnom iz kategorije onih koji se bave stočarstvom, voćarstvom i pčelarstvom.

Jedna od mera u okviru lokalne agrarne politike, koja se u praksi pokazala kao pun pogodak, jeste pomoć poljoprivrednicima kroz subvencionisanje veterinarskih usluga za veštačko osemenjavanje krupne stoke odnosno krava. Iz opštinske kase je za ovu namenu utrošeno oko 2,2 miliona dinara. Pozitivno je odgovoreno na 494 zahteva poljoprivrednika za ukupno 2.142 grla. Ovakav vid pomoći stočarima, koji smo kao meru pre dve godine aktivirali nakon deceniju pauze, ima širok obuhvat korisnika, nezavisno od toga da li su oni „mali“ ili „veliki“ proizvođači odnosno da li se bave ekstenzivnom ili intenzivnom proizvodnjom. Značaj subvencije ove vrste je i u tome što bi one trebalo da utiču na poboljšanje rasnog sastava krupne stoke, što dugoročno gledano znači unapređenje stočarstva u novovaroškom kraju – naglašava dr Branko Bjelić,zamenik predsednika opštine, inače, doktor veterine.

Zamenik predsednika opštine Nova Varoš dr Branko Bjelić, Foto: A. Rovčanin

Lane su iz opštinske kase sa skoro 600.000 dinara sufinansirane i kamate na poljoprivredne kredite. Cilj programa je podrška gazdinstvima u obezbeđivanju obrtnih sredstava za investiranje u modernizaciju mehanizacije i opreme, nabavku kvalitetnijih grla stoke, izgradnju i adaptaciju objekata…Oko 540.000 dinara potrošeno je za meru ekonomske aktivnosti u cilju podizanja konkurentnosti i sertifikacije proizvoda.Najviše zahteva u ovom segmentu bilo je nabavku opreme za proizvodnju rakije. Opština je dodatnih oko oko 340.000 dinara izdvojila i za podsticaj promotivnih aktivnosti u ruralnom razvoju. Sredstva su najvećim delom iskorišćena za posete poljoprivrednika najvećim sajamskim manifestacijama i za studijska putovanja,na kojima su proizvođači imali priliku da se upoznaju sa savremenim kretanjima u ovoj oblasti i razmene znanja i iskustva sa kolegama iz zemlje i regiona.

Ulaganje u agrar i podrška poljoprivrednicima biće imperativ u radu lokalne uprave i tokom 2020,kažu u opštinskom rukovodstvu. Budžetom je predviđen isti iznos sredstava za poljoprivredu kao i prošle godine, a korekcija najverovatnije neće biti ni kada su u pitanju dosadašnje mere za podsticaj proizvođača i poljoprivredne proizvodnje.

Poljoprivrednici će i tokom ove godine imati prilike da dodatne benefite ostvare preko lokalnih udruženja, čije projekte lokalna samouprava sufinansira putem opštinskog konkursa. Zato apelujem na poljoprivredne proizvođače da se učlanjuju i udružuju jer tako imaju veće šanse da dođu do sredstava i lakše se probiju na tržište, a sve u cilju ostvarivanja značajnijeg prometa odnosno profita – dodaje zamenik predsednika opštine.

PP Media / Zlatiborske Novine / INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *