Za 2 dana 5.000 elektronski prijavljenih za info o testu

Za dva dana skoro pet hiljada građana se prijavilo za elektronsku uslugu koja će ih obavestiti da su njihovi rezultati PCR testa na Kovid 19 gotovi, a koja se pruža preko eUprave, rekao je direktor Kancelarije za IT i elektronsku upravu Vlade Srbije Mihailo Jovanović.

On je u izjavi za Tanjug ocenio da je interesovanje veliko, a najavio je da će ova elektronska usluga do kraja nedelje dobiti i novu opciju.

„U ovoj fazi smo pustili da se građani prijavljuju za notifikaciju, za par dana očekujem da ćemo pustiti unapređenu verziju koja će omogućiti da građani koji ostavljaju kod lekara uzorak za testiranje ostave svoj imejl ili broj mobilnoga, pa da im preko tih podataka stigne notifikacija kada test bude završen“, rekao je on.

Prijavljivanje za ovu uslugu je preko dva-tri klika na portalu eUprave, odnosno adresi: euprava.gov.rs, gde se unose JMBG broja i imejl adresa, a opciono i broja mobilnog telefona.

„Mnogi građani nisu znali da li su im gotovi rezultati PCR testa, odlazili su do ambulante, a sad na jednostavan način , prijavom na ovu notifikaciju, onog trena kada je gotov PCR test dobijaju imejl, i ako žele SMS poruku, da je test gotov“, rekao je Jovanović i dodao da poruka ne sadrži podatak da li je rezultat pozitivan ili negativan – već samo da je završen.

On je potvrdio i da mnoge službe i u okviru Kancelarije za IT i u drugim državnim službama razmišljaju o aplikaciji za praćenje kontakata.

„Bitno je da ona bude usklađena sa svom našom zakonskom regulativom, da bude laka za upotrebu, da joj građani veruju, i da mogu lako da je koriste. Kada budemo sigurni da su svi preduslovi ispunjeni ući ćemo i u implementaciju takve jedne aplikacije“, rekao je on i dodao da će to biti u narednom periodu.

Građanin koji se testirao, a želi da elektronskim putem dođe do rezultata PCR testa to može da uradi preko portala eZdravlje, na adresi e-zdravlje.gov.rs.

„Tu je potrebno da se lično uloguje građanin pošto su u pitanju poverljivi medicinski podaci, a tu mogu da vide i sadržaj svog PCR testa, da li su pozitivni ili negativni, znači nema potrebe da odlaze u ambulantu gde su testirani da bi dobili svoj PCR test“, objasnio je Jovanović.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *