Vulin: Ulažemo u razvoj podoficira

Podoficiri su kičma svake vojske i bez dobrog podoficira nema ni uspešne vojske ni dobre obuke, niti snage koju svaka vojska mora da ima, izjavio je  ministar odbrane Aleksandar Vulin.

„Zbog toga Vojska Srbije ovoliko ulaže u kontinuiranu obuku podoficira i mogućnosti da se iz statusa vojnika pređe u status podoficira“, rekao je on prilikom obilaska polaznika 15. klase Osnovnog kursa za podoficire roda inžinjerije, koji realizuju stacionarno logorovanje u Prvom pontonirskom bataljonu Rečne flotile na poligonu „Mačvanski partizanski odred“, na Savi kod Šapca.

Kako je dodao, time se njihov kvalitet života poboljšava, dobijaju veću platu, bolji položaj, ali i daleko više obaveza i rada što, dodao je, tim ljudima nije teško.

„Oni ovde usvajaju znanja koje će sutra preneti drugim vojnicima, koja će im puno koristiti u nastavku njihove vojničke karijere“, rekao je Vulin, navodi se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Dodao je da u Vojsci Srbije svako može da napreduje do najznačajnijih dužnosti i najviših činova jer je vojska tu da omogući obuku i školovanje, te da je jedina granica koja postoji kada je u pitanju napredovanje nečiji entuzijazam, rad i želja.

Komandir čete u Centru za obuku kopnene vojske u Požarevcu kapetan prve klase Goran Duvnjak rekao je da nakon završetka drugog modula Osnovnog kursa za podoficire, sadašnje polaznike očekuje i treći modul koji će biti realizovan u jedinicama Vojske Srbije, gde će budući podoficiri stažirati na dužnostima komandira odeljenja.

„Izuzetno sam zadovoljan njihovim zalaganjem u radu i motivisanošću. Sve su to porodični ljudi i nisu imali problema za realizaciju intenzivnih aktivnosti i zadataka koji su svakoga dana bili pred njima“, istakao je Duvnjak.

Dodao je da se na stacionarnom logorovanju savladavaju sadržaji iz predmeta Taktika inžinjerije.

Jedan od polaznika Osnovnog kursa za podoficire roda inžinjerije je i desetar Slobodan Krstić, koji dolazi iz 310. inžinjerijskog bataljona Treće brigade kopnene vojske.

„U dosadašnjem toku obuke realizovali smo nastavu iz predmeta Taktika inžinjerije, gde smo se konkretno bavili nastavnim pitanjima koja se tiču savladavanja vodenih prepreka i to čamcem uz pomoć veslanja i uz upotrebu vanbrodskih motora koji se koriste na formacijskim čamcima u Vojsci Srbije“, rekao je on.

Naveo je da su obuku imali i u dnevnim i u noćnim uslovima, te da je bila vrlo intenzivna i temeljita.

„Instruktori su zahtevali maksimalnu ozbiljnost, pažnju i zalaganje, što smo mi i pokazali“, rekao je Krstić i dodao da je veoma zadovoljan svim sadržajima obuke koje je pohađao u prethodnih nekoliko meseci.

Buduće podoficire Vojske Srbije na obuci su obišli i načelnik Štaba Komande za obuku pukovnik Nikola Dejanović i komandant Rečne flotile kapetan bojnog broda Andrija Andrić, dodaje se u saopštenju.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *