Vulin: Srpski narod uvek može da se osloni na svoju vojsku

Srpski narod u teškim i najtežim vremenima uvek može da se osloni na svoju vojsku i ljude koji je čine, rekao je danas ministar odbrane Aleksandar Vulin na svečanosti povodom završetka školovanja oficira 66. klase Komandno-štabnog usavršavanja Škole nacionalne odbrane.

Obraćajući se polaznicima na svečanosti održanoj u Vojnoj akandemiji, Vulin je rekao da se srpski narod u teškim i najtežim vremenima uvek osloni i okrene sebi samom, ali kakva god da su vremena i koja god generacija se suočava sa njima, ona uvek ponudi isti odgovor i svojim precima i svojim potomcima – borba za opstanak i slobodu, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

On je dodao da je zahvaljujući upornosti i tvrdoglavosti vrhovnog komandanta Aleksandra Vučića, vojska i bolje opremljena i bolje nagrađena, kao i da je „ovo vojska koja iznad svega neguje vrednosti koje su je činile velikom i učinile slavnom“.

“Kao vojno neutralni sami biramo svoje prijatelje i biramo ih po zasluzi i vrednosti, a ne po bilo čijem naređenju. Za to pravo se izborila ova generacija i to pravo neće ustupiti nikome i ni po koju cenu“, rekao je on.

Dodao je da su vojnik i oficir Vojske Srbije uvek tu za svoj narod i to ne zato što je zaposlen u jednoj od institucija države, već zato što je životna misija koja se zove „služenje Vojsci Srbije“ njegov razlog postojanja i ponos pred budućim generacijama.

Polaznicima 66. klase poručio je da se od njih očekuje mnogo, i dodao da treba da budu još bolji i vrednosti koje imaju prenesu na potčinjene, kolege i saradnike, kao i na svoje kćeri i sinove.

Vulin je na osnovu odluke predsednika Republike i vrhovnog komandanta Vojske Srbije trojici prvorangiranih oficira 66. klase uručio paradne bodeže, dok ih je načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović uručio je oficirima oružanih snaga stranih zemalja.

Načelnik Škole nacionalne odbrane pukovnik Mićo Suvajac rekao je da je školovanje u 66. klasi završilo 66 oficira iz Srbije, pet iz Bosne i Hercegovine i jedan iz oružanih snaga Alžira.

Prvi u rangu u 66. klasi je major Danilo Zlatković, drugi – major Vladimir Božović, a treći je pukovnik Petar Čestić iz Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

Zlatković je u obraćanju naglasio da upućivanje na ovaj stepen usavršavanja predstavlja veliko priznanje za prethodni rad, ali izuzetnu odgovornost i obavezu da se budući zadaci obavljaju predanije, uspešnije i bolje.

Čestić je dodao da je usavršavanje bilo prilika za razmenu iskustava, veština, ali i priprema za najsloženije obaveze koje im u karijeri predstoje i zahvali na gostoprimstvu Vojsci Srbije.

Komandno-štabno usavršavanje predstavlja drugi nivo stručnog usavršavanja oficira, organizuje se i realizuje kao redovno i traje jednu školsku godinu.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *