Vulin: Sačuvali smo Srbiju od migrantske krize

Srbija je od 2015. godine, kada je migrantska kriza bila na svom vrhuncu, do danas, pokazala da je najuspešnija kada je u pitanju rešavanje posledica ovog problema, izjavio ministar odbrane Aleksandar Vulin, koji je obišao radove na renoviranju Prihvatnog centra u Obrenovcu.

„Zahvaljujući ljudima u Komesarijatu, volonterima, pripadnicima čitavog sistema – Vojsci Srbije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, predsedniku Aleksandru Vučiću i svima onima koji su dali ogroman dopinos da migrantska kriza ostavi najmanje moguće posledice u Srbiji, danas možemo da kažemo da smo najuspešnija zemlja kada je u pitanju borba sa posledicama migrantske krize“, rekao je ministar odbrane, koji je predsednik Radne grupe za mešovite migracije.

Prema rečima Vulina, danas se u kolektivnim centrima u Srbiji nalazi 4.200 migranata i nijedan od njiih nije inficiran korona virusom i prihvatni centri za migrante, tokom najveće kovid krize, pa do danas, jedini su oblik kolektivnog stanovanja u čitavoj Evropi gde nije bilo ijednog zaraženog korisnika.

„Srbija je pokazala i pokazuje koliko je uspešna, organizovana i humana, ali i koliko vodi računa da naš svakodnevni način života ne bude ni na koji način poremećen. Svedoci smo da uspevamo da se nosimo sa posledicama migrantske krize i sve one zlonamerne laži o 400.000 migranata koji će se naseliti u Srbiji, o gradovima koji se prave, o nekakvim silnim povratnicima iz zapadne Evrope su glupa, besmislena i zlonamerna laž“, rekao je Vulin.

Obilasku je prisustvovao i komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić sa saradnicima, navodi se u saopštenju.

Ministru Vulinu priznanje Komesarijata „Čovek među ljudima“

Ministru odbrane je uručeno priznanje „Čovek među ljudima“ Komesarijata za izbeglice i migracije Republike Srbije.

Priznanje, koje se prvi put dodeljuje ličnosti koja nije pripadnik Komesarijata, ministru Vulinu uručio je komesar za izbeglice i migracije Vladimir Cucić tokom obilaska Prihvatnog centra za migrante u Obrenovcu.

Vulin je istakao da je za njega velika čast što je dobio priznanje „Čovek među ljudima“ i što je prvi koji je to priznanje dobio, a da nije pripadnik Komesarijata za izbeglice i migracije.

Cucić je istakao da je velika stvar kada godinama, malo, ali veoma opterećeno preduzeće kao što je Komesarijat za izbeglice, ima podršku čoveka koji bez obzira u kojoj je instituciji i dužnosti, ima dobar i pošten osećaj za to kako treba odgovoriti na nebrojene izazove u prethodnih nekoliko godina.

Cucić je rekao da je Vulin priznanje zaslužio svojim ukupnim delovanjem.Posebno je istakao izuzetnu saradnju sa Ministarstvom odbrane, dodajući i da je malo jedinica u Vojsci Srbije sa kojima nisu sarađivali u prethodnom periodu.

“Postoje tri stvari koje nikad nisu osporili Srbiji, a jedna od njih za koju nam “skidaju kapu“ je upravljanje migrantskom krizom, a Aleksandar Vulin je predsednik te Radne grupe, što samo po sebi govori koliko i na koji način se posvetio i koliko je uspešan u tome“, zaključio je Cucić, a navodi se u saopštenju.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *