Vulin: Policija tokom demonstracija pokazala uzdržanost

Skupštinski odbor za odbranu i unutrašnje poslove usvojio je izveštaj o radu MUP-a za period od jula do septembra 2020. godine, a ministar Aleksandar Vulin je rekao da policija mora da bude zaštićena i da je tokom demonstracija pokazala veliku uzdržanost.

Vulin je, predstavljajući izveštaj o radu, rekao da je u odnosu na isti period 2019. godine smanjen broj krivičnih dela za 13,1 odsto, a da je procenat rasvetljavanja poboljšan sa 54,2 na 55, 8 odsto, navodeći da su rasvetljene dve likvidacije lica iz kriminogenih sredina koje su se dogodile na Novom Beogradu i u Kaluđerici.

„Obe likvidacije su u kratkom periodu rešene i to govori o stručnosti i posvećenosti“, rekao je Vulin.

Prema njegovim rečima, sva krivična dela su u padu osim kada je reč o narušavanju javnog reda i mira, i tu je ukazao na, kako je rekao, rušilačke demonstracije u Beogradu.

On je zahvalio članovima Odbora što su najavili da će biti podrška radu MUP-a i najavljenoj borbi protiv mafije, navodeći da se često i javnosti pravi ružna percepcija da je svako nasilje nad policajcem opravdano.

„Policajac mora da bude zaštićen i u javnosti mora da se stvori jedna normalna percepcija. Nije normalno napasti policajca, bacati metalnu ogradu na njega ispred skupštine, polomiti mu noge. Tu nema opravdanja“, rekao je Vulin.

On je dodao da je na demonstracije ispred skupštine svaki huligan došao sa idejom da nekog povredi, a da je policija pokazala veliku uzdržanost.

„Ogromno priznanje starešinama što su izdržali i što su dali sve vreme da se huligani povuku i da se izbegne sukob“, rekao je Vulin.

Ministar je u tom kontekstu rekao da je javnost mogla da vidi kako su se policajci ponašali prema agresivnim demonstrantima u Berlinu, Parizu i nekim drugim evropskim gradovima.

Vulin je, odgovarajući na pitanje članova Odbora o bezbednosnoj izloženost predsednika Alekasndra Vučića, rekao da je on neprekidno na meti onih protiv kojih ova država mora da se bori.

„Mislim na mafiju i organizovani kriminal. Svakom je jasno da je Aleksandar Vučić ključni čovek za borbu protiv organizovanog kriminala. Čovek čiji politički autoritet najbrže stavlja sve resurse države u borbu protiv organizovanog kriminala i mafije, naravno da je najviše izložen, kao i članovi njegove porodice“, rekao je Vulin.

Kazao je da nije dobro, pa ni na Odboru, govoriti o svakoj pretnji i zaštiti.

„Ali, i tu imamo nerazumevanje dela javnosti, koja svaku meru shvata bahatom, bezobraznom, a kao da čeka da se nešto ružno desi, pa će onda pitati, a što nije bilo “ovo ili ono“, rekao je Vulin.

On je konstatovao da je taj stalni pritisak na predsednika Vučića i na njegovu porodicu zlonameran.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug


Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet