Vulin počeo dvodnevnu posetu Belorusiji

Ministra odbrane Aleksandra Vulina je u Minsku, uz najviše državne i vojne počasti, dočekao ministar odbrane Republike Belorusije general-major Viktor Hrenin, čime je počela njegova zvanična dvodnevna poseta toj zemlji.

Nakon svečanog dočeka održan je sastanak ministara Vulina i Hrenina, sa delegacijama, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Na početku sastanka Vulin uputio je čestitke ministru Hreninu na imenovanju na dužnost ministra odbrane.Beloruskom kolegi, ministar Vulin čestitao je Dan zaštitnika otadžbine i 102 godine od osnivanja Oružanih snaga Republike Belorusije.

Vulin je istakao da je kontinuitet susreta na najvišem nivou najbolji pokazatelj razvijene saradnje, naglašavajući da je saradnja u oblasti odbrane sa Republikom Belorusijom od 2012. godine značajno napredovala i danas prati ukupne odnose dve države.

„Srbija i Belorusija imaju izuzetno razvijenu bilateralnu saradnju. Uostalom, ovo je prijateljska zemlja koja je i 1999. godine, u vreme NATO agresije, bila čvrsto uz nas. Jedini strani državnik koji je tada došao u Beograd i verovatno jedini dan kada nisu padale NATO bombe na nas jeste onaj kada je predsednik Lukašenko došao u Beograd da podrži srpski narod. I danas je politika potpuno ista. Odnosi između predsednika Vučića, koji se ovde izuzetno visoko ceni, i predsednika Lukašenka su takvi da otvaraju mogućnost saradnje našim narodima, ali naravno, i našim vojskama i našim ministarstvima odbrane“, naglasio je ministar Vulin.

Prema njegovim rečima, Belorusija dosledno podržava Srbiju po pitanju lažne države „Kosovo“ i uvek je tu za nas u svim međunarodnim forumima.“Ja sam još jednom zahvalio za takvu principijelnu poziciju i upozorio da je glavna bezbednosna pretnja u regionu pokušaj formiranja tzv. „vojske Kosova“, pokušaj formiranja „velike Albanije“. Za nas je apsolutno neprihvatljivo da se pravi bilo kakva vojska na prostoru Kosova i Metohije, a posebno ne da silom, na bilo koji način, pokušaju uvesti Srbi u služenje te i takve vojske. Ja sam svoje domaćine upozorio na mogućnost da će to izazvati dalje progone Srba, pa i njihovo proterivanje sa prostora Kosova i Metohije. Takođe sam skrenuo pažnju da situacija u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini, nije ni malo dobra, da se Dejtonski sporazum ozbiljno ugrožava i da to izaziva dalju nestabilnost u regionu“, istakao je Vulin.

Vulin je rekao i da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić čovek mira i jedini državnik na Balkanu koji se čvrsto drži pozicije mira i miroljubive politike, što je poznato i u Belorusiji.

Beloruskim domaćinima ministar Vulin je još jednom zahvalio za značajnu donaciju četiri aviona MiG-29 i dodao da je tokom današnjeg susreta bilo reči i o zajedničkim vojnim vežbama koje Srbiju i Belorusiju očekuju u ovoj godini.“Zajedno smo konstatovali da je naša saradnja na izuzetno visokom nivou. Kao mali primer ističem da Belorusija ima najveći broj zajedničkih aktivnosti sa Ruskom Federacijom, što je veoma logično, a na drugom mestu nalazi se Srbija. To dovoljno govori koliko Belorusija dobro misli o Srbiji i koliko poštuje i ceni Vojsku Srbije“, zaključio je ministar Vulin.

Ministar odbrane Republike Belorusije general-major Viktor Hrenin izrazio je zadovoljstvo što u Minsku može da pozdravi ministra odbrane Republike Srbije i istakao da je saradnja na najvišem nivou do sada. Posebno je ocenio korisnim što je broj aktivnosti i vežbi u stalnom porastu i pohvalio je odličnu spremnost pripadnika Vojske Srbije pokazanu na zajedničkim vežbama kao i na takmičenjima u okviru Međunarodnih vojnih igara.

Na sastanku je naglašeno zajedničko opredeljenje da se trend intenzivne vojne saradnje nastavi i ubuduće, što će dodatno unaprediti tradicionalno prijateljske odnose dve države i dva naroda.

Ministar Hrenin je na kraju sastanka uručio izaslaniku odbrane Republike Srbije u Minsku pukovniku Saši Momčiloviću značku za doprinos unapređenju vojne saradnje.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

One thought on “Vulin počeo dvodnevnu posetu Belorusiji

  1. You are really a excellent webmaster. The site loading speed is amazing.
    It sort of feels that you're doing any unique trick. Moreover, the contents are masterpiece.
    you have done a great task in this topic! Similar here:
    zakupy online and also here:
    Dobry sklep

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *