Vulin: Iskrenost poverenja meri se kaznama za zločince

Ministar odbrane Aleksandar Vulin izjavio je da se iskrenost pomirenja o kome govori hrvatski premijer Andrej Plenković meri kaznama za zločince iz Varivoda i Oluje, a tih kazni, ističe, još nema.

U pisanoj izjavi Vulin navodi da na komemorativnom skupu u Varivodama Plenković nije pokazao saučešće, jer da jeste izgovorio bi imena ubica i kazne na koje su osuđeni.

„U Varivodama Plenković je još jednom zaštitio zločince prikazujući zločin nad Srbima kao pojedinačni čin, a ne politiku genocida koja je iz Hrvatske proterala pola milona Srba rođenih u Hrvatskoj. U Varivodama Plenković je pred grobovima pobijenih srpskih staraca ponovio da su Srbi rođeni u Hrvatskoj agresori na Hrvatsku“, naveo je Vulin.

Rečenica Plenkovića, dodaje ministar, da Srbi moraju priznati da su se pobunili protiv legalno izabrane vlasti je izgovarana i 1941, i tada je, ukazuje Vulin, nakon što se otcepio od Jugoslavije, ne pitajući Srbe, poglavnik Ante Pavelić vladao Hrvatskom, a Srbi su ubijani i proterivani.

„Razlike između 1991. i 1941. su samo kalendarske, i uzroci i povodi početka građanskog rata u Hrvatskoj su bili isti, ustaše“, izjavio je Vulin.

Navodi da je šteta što se potpredsednik Vlade Hrvatske Boris Milošević „nije setio da nešto kaže u odbranu svog naroda“ i da zatraži odgovornost za zločine bez pravdanja Hrvatske protokom vremena.“Ali poslušan i tih kao na proslavi Oluje i nije mogao tako nešto da izgovori“, rekao je Vulin.

Na grobove ubijenih srpskih mučenika, kaže Vulin, ne dolazi se da se zapali sveća u bojama hrvatske zastave, već sa pokajanjem, priznanjem zločina i sa imenima i pravosnažanim višedecenijskim kaznama za ustaške zločince.

„Iskrenost pomirenja o kome govori Plenković meri se kaznama. A kazni za zločince iz Varivoda i Oluje nema“, poručio je Vulin.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *