Vujović: Životna sredina jedan od prva tri prioriteta Srbije

Ministarka za zaštitu životne sredine Irena Vujović izjavila je danas na onlajn konferenciji “Tranzicija ka zelenoj ekonomiji” da je životna sredina jedan od prva tri prioriteta Srbije.

Ona je rekla da su kao ključni problemi u životnoj sredini definisani aerozagađenje, otpadne vode i upravljanje čvrstim otpadom, da je Srbiji potrebno više od 350 postrojenja za preradu otpadnih voda i da u Srbiji ima više od 3.000 divljih deponija, te da će se graditi 27 fabrika za preradu otpadnih voda i osam regionalnih reciklažnih centara.Izvor: Vlada Srbije

Šef Delegacije EU u Srbiji Sem Fabrici ocenio je da je zelena agenda EU, čiji je cilj da do 2050. godine stvori ekonomiju koja neće ispuštati ugljenične gasove, sada postala deo evropske agende i politička agenda svih članica.

Fabrici je ocenio da u Srbiji ima političke posvećenosti zelenoj agendi i da se prvo treba zapitati kako energetski sektor može da doprinese zelenoj agendi kroz korišćenje obnovljivih izvora energije.

On je istakao da je zelena agenda rasta.

Ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović rekla je da je Srbija “hrabro, odgovorno i ne ustručavajući se, ušla u maticu promena” i da zelena agenda nije više tema samo za levicu, već i za centar i desnicu i tema koja nadilazi ideološke podele.

Ona je dodala da je Srbija uspela da pripremi ceo klaster četiri, koji se odnosi na zelene teme i time pokazala da je spremno ušla u promene.

Stalna predstavnica Programa Ujedinjenih nacija za razvoj u Srbiji Fransin Pikap takođe je ocenila da je Srbija pokazala političku posvećenost transformaciji ka nisko karbonskoj ekonomiji i da se nada da će fosilna goriva biti zamenjena zelenim gorivima.

Ona je rekla da u tom pogledu treba doneti zakone, da treba obezbediti obuke za kompanije kako da postanu “zelene” i da treba obezbediti novac za podršku kompanijama koje prelaze iz linearne u cirkularnu ekonomija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *