Vujović: U Novom Pazaru 40.000 novih sadnica do kraja godine

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović najavila je danas da će do kraja godine u Novom Pazaru biti zasađeno 40.000 novih sadnica, u sklopu projekta pošumljavanja za koji su tom gradu dododeljena sredstva na konkursima ministarstva.

Ona je, obilazeći lokaciju u blizini manastira „Đurđevi stupovi“ na kojoj je već zasađeno oko 15.000 novih stabala, istakla da je to izuzetno važna akcija i da će se raditi na pošumljavanju i ozelenjavanju u još oko 40 jedinica lokalne samouprave.

– Ovo je jedan od načina da skrenemo pažnju i podignemo svest o zaštiti životne sredine. Novi Pazar ima problem sa prekomernim zagađenjem, pre svega u grejnoj sezoni, i zato je ministarstvo koje vodim, pored pošumljavanja, sufinansiralo i zamenu kotlarnice u sportskoj hali „Pendik“. To će mnogo značiti za građane Novog Pazara, jer je hala smeštena u samom centru grada, a dobiće dva nova kotla na pelet. Projekat je vredan oko 5,5 miliona dinara – rekla je Vujović.

Ministarka je istakla da se vodilo računa i o direktnoj podršci građanima za njihova ložišta u kućama i stanovima, jer su prema procenama, ložišta u domaćinstvima starija od 10 godina. 

– U zamenu individualnih ložišta biće uloženo ukupno 10 miliona dinara i tu nije kraj. Razgovarali smo sa rukovodstvom šta još možemo da uradimo za Novi Pazar u narednom periodu i koji su to ekološki projekti koje možemo da sprovedemo. U toku je i konkurs za zaštitu zemljišta i nadam se da će grad konkurisati sa adekvatnim projektom – rekla je Vujović.

Tokom posete, ministarka Vujović je sa rukovodstvom grada obišla i nesanitarnu deponiju, koja je, kako je navela, jedan od najvećih problema i neophodna je njena sanacija i rekultivacija.

-Sa gradonačelnikom Nihatom Biševcem razgovarala sam o skorom zatvaranju ove deponije. Projekat postoji iz 2012. godine, ali je potrebna njegova revizija, kojom će biti definisano fazno zatvaranje deponije – rekla je ministarka. Vujović je navela da je ministarstvo prošle godine prebacilo sredstva za projekat Regionalnog sistema za upravljanje otpadom za Tutin, Rašku i Novi Pazar i dodala da će se vrlo brzo krenuti sa projektovanjem kako bi u dogledno vreme počeli radovi.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *