Vujović u Kosjeriću: Gradimo zelenu infrastrukturu za buduće generacije

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović obišla je danas “Gradsku toplanu“ u Kosjeriću, koja je rekonstruisana uz podršku Ministarstva. Na ovaj način, omogućeno je da toplana u potpunosti pređe na ekološki prihvatljiviji gas, što će u velikoj meri popraviti kvalitet vazduha u centralnom delu opštine.   

Vujović je istakla da je Ministarstvo koje vodi uložilo značajna sredstva kako bi se u Kosjeriću smanjilo zagađenje u grejnoj sezoni.

– Usmerili smo prvi talas podrške na najkritičnije tačke. Danas sam obišla gradsku toplanu gde su završeni radovi na rekonstrukciji kotla i izgrađena je nova gasna stanica, koja će sledeće nedelje biti priključena na gas. U drugoj fazi projekta, u proširenom delu toplane, biće instalirana dva najsavremenija kotla i time će se stvoriti uslovi da se na daljinsko grejanje priključe još dve škole, dve sportske hale, Dom zdravlja i stambena zgrada sa 48 stanova. Očekujem da druga faza bude gotova početkom naredne godine, a kompletnom realizacijom ovog projekta ćemo omogućiti bolji kvalitet života za građane Kosjerića – rekla je Vujović, nakon obilaska toplane sa predsednikom opštine Žarkom Đokićem.

Prema njenim rečima, Ministarstvo je Kosjeriću na javnom konkursu dodelilo sredstva i za sufinasiranje zamene individualnih ložišta. Ugovori o podršci potpisani su sa 122 porodice, koje će se od ove sezone grejati na pelet. Realizacijom projekata čiji je cilj prelazak na ekološki prihvatljivije energente, očekuje se da će zagađenost vazduha u centru Kosjerića biti smanjena za 70 odsto. – Danas sam zajedno sa predsednikom opštine posadila i poslednje od ukupno 500 sadnica, koje su u sklopu projekta pošumljavanja posađene na 24 lokacije u Kosjeriću. Ovoj opštini smo dodelili sredstva i za projekat na osnovu kojeg će biti rešena erozija zemljišta u Osnovnoj školi „Mito Igumanović“. Pozvala sam opštinsko rukovodstvo da kandiduje projekat, kako bi uz podršku Ministarstva rešili problem kontaminiranog zemljišta u blizini vrtića.  Budžetom za sledeću godinu odvojena su rekordna sredstva za ekologiju, što nam daje snagu da nastavimo da radimo još brže i energičnije. Kako smo izgradili puteve i fabrike na koje se čekalo decenijama, tako ćemo u narednim godinama izgraditi i zelenu infrastrukturu, jer je to naš zalog za bolji život budućih generacija – rekla je Vujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *