Vujović: Srbija će među prvima na Zapadnom Balkanu dobiti Zakon o klimatskim promenama

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović predstavila je danas u Skupštini Srbije Predlog zakona o klimatskim promenama, ističući da će, ukoliko ga poslanici usvoje, Srbija biti među prvim zemljama Zapadnog Balkana, koja će usvojiti ovakav akt.

Ovim zakonom pokazujemo da su pitanja iz oblasti zaštite životne sredine i klimatskih promena visoko na lestvici prioriteta Vlade i da je Srbija snažno opredeljena da svoj budući privredni rast i razvoj bazira na inovacijama, zelenoj energiji i otvaranju novih, zelenih radnih mesta – poručila je ministarka.

Govoreći o benefitima ovog akta, Vujović je istakla da će doprineti da se uspostavi sistem za ograničenje emisija gasova sa efektom staklene bašte, povećaće otpornost društva na negativne efekte klimatskih promena, a posebno pojedinih sektora poput zdravstva, vodoprivrede, šumarstva i poljoprivrede.

Prema njenim rečima, Zakon će dati osnov za plansko prilagođavanje relevantnih sektora na izmenjene klimatske uslove, uspostaviće mehanizme za izveštavanje, i što je vrlo značajno, imaće pozitivan uticaj na privredni rast i konkurentnost, privlačenje investicija, posebno u skladu sa standardima i zahtevima EU tržišta.

Promena klime je problem čitave planete, ali i svakog građanina Srbije. Zato će ovaj zakon, po usvajanju, biti naš prvi korak u odlučnoj borbi protiv klimatskih promena. Naša je obaveza da sačuvamo zemlju za buduće generacije i našu decu. Zato pozivam poslanike da prepoznaju značaj ovog zakona i svojim glasom podrže njegovo usvajanje – poručila je ministarka Vujović.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *