VUJOVIĆ: odluka o gradnji rudnika litijuma biće doneta na osnovu studije uticaja na životnu sredinu.

Ministarka zaštite životne sredine Vlade Republike Srbije Irena Vujović izjavila je da će odluka o gradnji rudnika litijuma kod Loznice, u okviru projekta “Jadar”, biti doneta na osnovu studije uticaja na životnu sredinu.

Vujović je rekla da kompanija „Rio Sava Exploration“, koja je deo korporacije Rio Tinto, već radi prethodnu studiju koja se tiče obima i sadržaja studije koja će uslediti o proceni uticaja na životnu sredinu.

“Skoro su nam predati neki nacrti u vezi sa tim i mi smo videli da tu postoje nedostaci i zamolili ih da to dopune, i na to se sada čeka”, navela je Vujović.

Nakon toga, radiće se studija o proceni uticaja na životnu sredinu i sve u vezi sa tim biće dostupno javnosti, rekla je Vujović i istakla da se tu ništa neće kriti.

Dodaje da će zatim uslediti javna rasprava u kojoj će moći da učestvuje struka i šira javnost, kao i sve drugo u skladu sa zakonom.

“Ne možemo da osudimo neke stvari u startu”, dodala Vujović.

Vujović napominje da se svaki dan priča u javnosti o tom projektu, ali da tu ima i zlonamernih i dobrih sugestija.

Vujović je rekla da je ta kompanija u Srbiji dobila dozvolu da istražuje nalazište litijuma još 2004. godine i da su 2012. godine izdata rešenja za gradnju.

Takođe, navodi da ne mogu odmah u startu neke stvari da se osude, kao i da je lokalno stanovništvo pre prodavalo svoje parcele zbog tog projekta i da se sada bune oni koji imaju zemlju uz to područje.

“Svaka kompanija koja radi u našoj zemlji mora da poštuje zakone Srbije”, naglasila je Vujović i poručila da nijedan ekološki projekat neće ugroziti lokalno stanovništvo i životnu sredinu Srbije.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *