Vujović: Modernizacijom toplane i sanacijom pepelišta rešavamo problem aerozagađenja u Kragujevcu

Modernizacija sistema daljinskog grejanja je najveći projekat za Kragujevac kada govorimo o zaštiti životne sredine, koji će doprineti smanjenju aerozagađenja i kvalitetnijem životu građana – izjavila je danas ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović, nakon obilaska radova na izgradnji nove kotlarnice u kragujevačkoj toplani „Energetika“, gde se uvodi najsavremenija oprema u skladu sa EU standardima i prelazi na ekološki prihvatljiviji energent.

Vujović je radove obišla sa predsednicom Vlade Anom Brnabić, gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem i direktorom EBRD za Zapadni Balkan Mateom Kolađelijem.

– Projekat čija je realizacija upravo krenula vredan je 18 miliona evra i jedan je od najbrže sprovedenih projekata, na kojima u okviru Ministarstva koje vodim, radimo sa EBRD. Samo u jednoj kalendarskoj godini, obezbedili smo finansiranje, sproveli sve zakonske procedure i započeli radove, što je za svaku pohvalu. Želim da  istaknem veoma dobru saradnju sa EBRD i da se zahvalim gospodinu Mateu i njegovom timu što su razumeli koliko su ovi ekološki projekti za nas važni– rekla je Vujović.

Prema njenim rečima, Kragujevac decenijama ima problem aerozagađenja, i sada će preći na ekološki prihvatljiviji energent, a rešava se i deponija pepela. 

– Na deponiji se nalazi oko 40.000 tona pepela koji leti po gradu i stvara dodatno aerozagađenje, na šta su nam i građani ukazivali, i to je problem koji moramo dodatno da rešavamo. Konsultanti EBRD intenzivno rade na studiji kako bi našli najbolje rešenje za reciklažu pepela, kako bi od pepela i šljake, poštujući principe cirkularne ekonomije u skladu sa Zelenom agendom, dobili drugu upotrebnu vrednost. Trenutno je najizvesnije njihovo korišćenje u građevini za izgradnju puteva – rekla je Vujović. 

Ministarstvo, kako je dodala, sprovodi i druge ekološke projekte u Kragujevcu, a sredstva su odvojena i za zamenu kotla u Osnovnoj školi „Natalija Nedeljković“. U planu za sledeću godinu je, kaže Vujović, podrška građanima kroz subvencije da i domaćinstva pređu na ekološki prihvatljivije energente. – Pitanje zaštite životne sredine je pitanje oko kojeg se često sukobljavaju mišljenja i tražimo krivca, a naročito nas sada okrivljuju oni iz prethodne vlasti koji su mogli nešto da urade a nikada nisu. Želim da poručim da je ovo pitanje oko kojeg treba svi treba da se ujedinimo, jer je svaki projekat koji radimo od izuzetnog značaja za život svakoga od nas i budućih generacija. Zato se nadam još boljoj saradnji sa EBRD, sa kojom nas čekaju veoma značajni projekti – izgradnja osam regionalnih reciklažnih centara, na kojima sam zahvalna u ime svih građana i lokalnih samouprava koje će njima biti obuhvaćene. Želim da zahvalim i premijerki Brnabić na izuzetnoj podršci i na tome što svojim prisustvom pokazuje da je zaštita životne sredine na listi prioriteta Vlade Srbije. Ministarstvo koje vodim će nastaviti da sprovodi ekološke projekte, koje niko pre nas decenijama unazad nije sprovodio, za dobrobit svih građana – poručila je Vujović

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *