Vujović: Godina ulaganja u ekologiju i rešavanje decenijskih problema u ovoj oblasti

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović poručila je povodom Svetskog dana zaštite životne sredine, 5. juna, da će ovo biti godina ulaganja u ekologiju i rešavanja decenijskih problema u ovoj oblasti.

Vujović je naglasila da je cilj države da u narednom periodu ukloni sav godinama nagomilavan otpad.

“Po prvi put će se čistiti kompletne lokacije na kojima je skladišten takav otpad, što je do sada rađeno samo parcijalno. To je prioritet Ministarstva koje vodim, i time će se zatvoriti poglavlje nebrige o opasnom istorijskom otpadu, dok će se tekući opasan otpad još strožije kontrolisati kako bi se zaštitila životna sredina i zdravlje građana”, rekla je Vujović.

Vujović je poručila da Srbiju u narednih pet godina očekuju najveće zelene kapitalne investicije ikada, koje će promeniti ekološku sliku zemlje na bolje. Ključni prioriteti su, kako je navela, borba sa zagađenjem vazduha, pravilan tretman otpadnih voda i upravljanje otpadom.

“Ove godine, država je po prvi put subvencionisala zamenu kotlova u toplanama, javnim ustanovama i ložišta u domaćinstvima. Uz subvencije za pošumljavanje, podržali smo više od 50 lokalnih samouprava. Takođe, uz podršku evropskih partnera, obezbedili smo sredstva za izgradnju 27 prečistača otpadnih voda, sa pratećom kanalizacionom mrežom, a do kraja godine krenuće izgradnja prvih postrojenja”, navela je Vujović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *