Vučićeva BORBA za Srbiju: Insistirao sam na formiranju ZSO, Kurti nije bio spreman da to prihvati

Uobičajeno težak sastanak, i verujem da će biti još mnogo sastanaka u narednom periodu. 18. bi trebali da se vidimo u Severnoj Makedoniji, kada gospodin Borelj poseti region. Do tada bi trebalo sa Lajčakom da pričamo o stvarima za implementaciju – rekao je Vučić.

On je rekao da će u dokumentu EU biti istaknuta neophodnost poštovanja prethodnih dogovora.

Mislim da Kurti to nije bio spreman da prihvati sada, da li će u budućnosti videćemo. Nadam se da je moguće da postignemo neke kompromise, ali plašim se da ćemo ostati zaglavljeni u nečemu što je odavno trebalo da bude ispunjeno – ističe on.

Vučić je kazao da za razliku od medijskih priča nije bilo ničega posebnog na razgovorima.

Kurti je došao sa idejom da se potpisuje nešto, a o tome nije ni razgovarano. Ja čekam da vidim implementacioni plan, koji se tiče prethodno postignutih obaveza. Što se tiče mape puta, na njoj mora da se radi. To je implementacija. A na početku te mape puta mora da bude ZSO, koju neko neće da ispuni – kaže on.

Predsednik je istakao da je ZSO na prvom mestu, šta god da je u pitanju.

Govorili su da sam došao da potpišem. Ma pustite gluposti, ali hvala na pitanju, pošto sam video da se vodi kampanja protiv ZSO, i o tome ću govoriti da vide ljudi šta je potpisano. Tu postoje 22 principa koji su za nas od presudnog značaja. Ako to neko ne razume, onda ne razume realnost. Ako nekome padne na pamet da ukine platni promet, evo pitam kako ćemo da plaćamo plate lekarima, profesorima – pitao je Vučić.

On je rekao da u okviru potpisanih principa ZSO postoji funkcija koja se tiče zdravstva, školstva, prostornih planova…

Zato sam pažljivo slušao Kurtija, ali to su obaveze koje moraju biti ispunjene. Ne zaboravite da je Evropski savet 23. ili 24, i oni žele da imaju izveštaj do tada da li je nešto postignuto, i onda će se u skladu sa time odnositi prema našim evropskim integracijama, i jednih i drugih – kaže predsednik.

Vučić je istakao da još uvek nema mape puta, i da na njoj mora da se radi.

Kako krenemo da radimo, tako stanemo. I sve vreme se priča o implementaciji, polako ljudi. Neko je mislio da će za jedan dan da ide potpis na nešto. Ozbiljan i dug proces. Zato ću otkazati deo putovanja u inostranstvo, da bi se spremio za razgovor sa Lajčakom, da ne budemo prokazani 23. ili 24 – kazao je on.

Predsednik je novinaru, koji ga je pitao na engleskom da li je spreman da prizna Kosovo, rekao da je Srbija deo UN, a da Priština nije.

Mi smo uvek poštovali Povelju UN, i naš Ustav. Hvala vam veliko – kratko je rekao on.

Vučić je kazao da Priština ima odlične timove, i da su se hvalili kako su pobedili Jeremića i Tadića.

Nisu oni, već Amerikanci i Evropljani. Ali polako, ne ide to tako lako kako su oni zamislili – rekao je on.

Predsednik je istakao da je Kurti izneo objašnjenje i da je spreman da govori o pravima manjina, ali ne posebno Srbima.

Slušao sam ga pažljivo, ali nisam ga najbolje shvatio. Hvala vam, živela Srbija – zaključio je Vučić.

Težak sastanak. Očekivano. Nema predaje – napisao je predsednik Vučić u objavi na svom Instagram profilu.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *