Vučić za Forin polisi: Većina Srba želi zamrznuti konflikt sa Kosovom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je, u intervjuu američkom časopisu „Forin polisi“, da se nada da će Priština ukinuti takse, da će se to desiti na pritisak SAD, i da će biti nastavljen dijalog sa ciljem potrage za mogućim rešenjem

– Nadam se da će povući takse i to će se desiti zbog pritiska SAD. Bez toga nikada ih ne bi ukinuli. Smatram da je najvažnije da uspostavimo, kao što smo razgovarali sa američkom stranom, letove između Beograda i Prištine i fokusiramo se na sve što smo već postigli kroz pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU. Ne vidim kako će se okončati čitav proces, kako će izgledati mogući konačni dogovor koji bi neko mogao da nam predloži. Radujem se uspostavljanju boljih ekonomskih veza, kada ćemo početi bolje da se razumemo. I potreban nam je dijalog da bismo to postigli. Treba nam još razgovora – objasnio je Vučić.

Upitan da li bi mogao zamisliti prestanak lobiranja za povlačenje priznanja, ako Priština ukine takse, Vučić je rekao da „ne možete biti nagrađeni ako namećete takse Srbiji“.

Ne možete biti nagrađeni da kažete „a sada su nam potrebni neki ustupci sa vaše strane“. Neophodno je da se vratimo na one pozicije koje su bile pre taksi. Mislim da je to veoma logično. Razumem potrebu za realnim dijalogom i razumem potrebu za rešenjem problema, što za mene nije lako reći, jer ako pitate većinu građana Srbije oni bi preferirali zamrznuti konflikt. Ja ne pripadam toj velikoj većini – poručio je Vučić.

Upitan šta bi bilo rešenje za situaciju sa Kosovom, koje bi bilo prihvatljivo za obe strane i koje bi moglo da se proda srpskoj javnosti, Vučić je kazao da je neophodno nastaviti sa dijalogom i svim potrebnim pokušajima da se nađe kompromis.

– I još jednom, ne znam kako bi to moglo izgledati, ali to se mora učiniti na način koji bi bio poraz za obe strane, kako bi to bila mala pobeda za obe strane. Obe strane bi trebalo da dobiju garancije za mnogo bolju, mnogo bolju budućnost – poručio je on.

Govoreći o izaslaniku predsednika SAD Donalda Trampa za dijalog Beograda i Prištine Ričarda Grenela rekao je da se radi o čoveku sa velikom energijom, sa velikim radnim entuzijazmom, i da nije sredo do sada mnogo takvih ljudi.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *