Vučić: Veoma dobar razgovor sa Putinom, dobio sam analize i sugestije

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je nakon sastanka sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom da su imali veoma dobar razgovor o svim ključnim političkim pitanjima, a pre svega o KiM i celokupnoj situaciji u regionu i svetu, kao i da je od Putina dobio dobre analize i određene savete.

Vučića su na aerodromu u Moskvi sačekali zamenik ministra spoljnih poslova Rusije Aleksandar Gruško i ambasador Srbije u Rusiji Miroslav Lazanski.

Predsednik Srbije sutra će prisustvovati vojnoj paradi, povod obeležavanja 75. godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu.

Vučić je istakao da je veoma zadovoljan tim razgovorom i da su politički odnosi veoma bliski između naše dve zemlje.

„Dobio sam određene savete i dobre analize od predsednika Putina“, dodao je on.

Kaže da su razgovarali i o našim ekonomskim odnosima i da su dve zemlje u prva tri meseca uprkos koroni imale uvećanje trgovinske razmene od sedam odsto.

„To je gotovo neverovatno, razgovarali smo i šta još možemo od ekonomske saradnje da uradimo i uvećamo našu trgovinsku razmenu“, kazao je Vučić.

Kaže da je bilo reč i o radu RŽD na srpskim prugama i dodaje da Rusi to rade veoma kvalitetno.

Predsednik Srbje je rekao da je sa Putinom pričao i o o vojnotehnoičkoj saradnji dve zemllje, kao i oko izgradnje gasovoda i kada će da poteče prvi gas kroz Srbiju.

Vučić: Putin poštuje Srbiju, u to nema sumnje

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić preneo je  posle sastanka sa Vladimirom Putinom u Moskvi, da mu je ruski predsednik na mudar način preneo svoje mišljenje po pitanju Kosova i Metohije, pre svega, poštujući stavove Srbije.

„Pričali smo o svim idejama u svetu i načinima za rešavanje kosovskog problema, i, ako mogu tako da kažem, Putin je na jedan mudar način iskazao svoje mišljenje, pre svega, poštujući stavove Srbuje. Rusija poštuje Srbiju i tu nema nikakve sumnje“, rekao je Vučih rekao je, na pitanje novinara da li mu je ruski predsednik savetovao kako dalje da nastupa po pitanju rešavanja kosovskog pitanja na međunarodnoj sceni.

Njemu je, dodaje, bilo važno da čuje Putinove stavove i misli po pitanju

Kosova i Metohije.

„Suviše je Putin mudar i veliki da bi nešto radio direktno, ali na pametan način ume da ukaže na određene stvari i na tome sam zahvalan“, rekao je Vučić.

Vučić Putinu: Hvala što uvek imate vremena za Srbiju

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić  je na početku sastanka sa ruskim predsednikom Aleksandrom Vučićem zahvalio i izrazio veliko priznanje predsedniku Putinu za, kako je rekao, nedvosmislenu podršku kada je reč o životno važnim nacionlnim i državnim interesima Srbije, posebno kada je o teritorijalnoj celovitosti i suverenitetu.

„Srbija i Rusija su iskreni prijatelji i hteo bih, pre svega, da Vam se zahvalim za to što uvek imate vremena za Srbiju. To je za naš veoma važno i mi to veoma cenimo“, rekao je Vučić Putinu obraćajući se Putinu na ruskom jeziku, uz ocenu da su politički odnosi dve zemlje na najvišem nivou.

Vučić je uz podsećanje da je na Zapadnom Balkanu politička situacija veoma složena, najavio predsedniku Putinu da će i o tome razgovarati sa njim, ali dodao i da se nada se da će moći da urade mnogo toga zajedno na povećanju trgovinske razmene, dve zemlje.

Vučić je Putinu rekao da želi još jednom da naglasi da Srbija kao slobodna i nezavisna zemlja čuva vojnu neutralnost i da je Srbija jedina zemlja u regionu koja ima takvo opredeljenje.

Zahvalio se i predsedniku Putinu i ruskom narodu za pomoć pomoć u vreme epidemije korona virusa, a posebno na pozivu da sutra učestvuj u Paradi pobede.

„Za mene lično i za moju zemlju Srbiju velika je čast“ rekao je Vučić i dodao: „Mi se ponosimo našom zajedničkom pobedom“.

On je odao priznanje Rusiji koja je, kako je rekao, uradila sve kada je reč o očuvanju istorijskog sećanja iz Drugog svetskog rata, ali dodao da će i Srbija pomagati po tom pitanju.

„Očekujemo Vas do kraja godine u Beogradu, Srbiji i nadam se da ćemo moći da Vam ukažemo topao prijem i gostoprimstvo koje Vi nama stalno ukazujete“, zaključio je Vučić na početku sastanka sa predsednikom Putinom koji je održan u četiri oka.

U četvrtak i petak u Briselu, pa onda pravo u Vašington

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić potvrdio je  da će u četvrtak otputovati u Brisel, gde će razgovarati sa najvišim predstavnicima EU, a odatle u Vašington.

„U četvrtak uveče ću se sa sastati, između ostalih, sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, a u petak, pretpostavljam, sa Sarl Mišelom, nadam se i da će naš veliki prijatelj Donald Tusk imati vremena da nas primi, i naravno sa Miroslavom Lajčakom. Kada završim te sastanke, pravac na aerodrom u Vašington“, rekao je on.

Upitan koje je njegovo mišljenje vezano za takmičenje EU i SAD u pronalaženju rešenja za kosovski problem, kazao je da je Srbija mala, ali uspravna zemlja, koja mora da vodi računa da se malo kome zameri, ali uvek zaštiti svoje vitalne i državne interese.

„To da sve znam kao svi Srbi, čak i da znam, ne moram sve da kažem“, dodao je on.

Na pitanje da li je tačno pisanje pojedinih medija da će se na sastanku u Vašingtonu pojaviti i američki predsednik Donald Tramp, Vučić je kazao da ne veruje u to i dodao da bi se američki predsednik pojavio ako bi se došlo do nekog rešenja. „Mislim da je Ričard Grenel potvrdio da će se razgovori voditi o ekonomskim odnosima“, podvukao je on.

Vučić je kazao da nije slučajnost što su Amerikanci podržali ideju „mini Šengena“, jer on donosi bolji život Balkanu, slobodan protok robe, kapitala, usluga i ljudi, čime bi ljudi zaboravili na sve nedaće i pošasti.

„Ta ideja je velika, bez obzria što je jednim delom srpska, pa je zbog toga neki odbacuju. Naučili smo 90-tih da se sve odbaci što ej srpsko. Ima vremena to je budućnost“, naglasio je on.

 Putin potvrdio dolazak u Srbiju u oktobru

Predsednik Rusije Vladimir Putin potvdio je da će doći u Srbiju u oktobru, preneo je posle sastanka u Moskvi predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

„Razgovarali smo o svim važnim pitanjima, o Putinovom dolasku u Srbiju. On je potvrdio da u oktobru dolazi u Srbiju. Biće to veličanstven događaj, kada budemo otvarali Hram Svetog Save“, rekao je Vučić novinarima.

To će, kaže, biti i dani koji će potvrditi zajedničku borbu srpskog i ruskog naroda u Drugom svetskom ratu.

Predsednik je podsetio da će sutra, na Vojnoj paradi povodom obeležavanja 75-godišnjice pobede nad fašizmom u Drugom svetskom ratu, kojoj će i sam prisustvovati, učestvovati pripadnici Vojske Srbije.

„Bićemo ponosni kada u Moskvi budu marširali momci sa srpskom zastavom“, podvukao je Vučić.

On je podsetio da je srpski narod, srazmerno broju stanovnika, peti ili šesti najstradalniji narod na svetu.

„Time možemo da se ponosimo i ne dozvolimo falsifikovanje istorije“, rekao je Vučić.

Predsednik je zaključio da je imao veoma dobar razgovor sa Putinom.

„Ima stvari o kojima nikada ne možete javno da govorite, ali očekujem dalje jačanje poverenja i još bolju saradnju u budućnosti. Zahvalan sam Putinu na dobrim rečima i toplom gostoprimstvu“, rekao je Vučić i preneo da mu je Putin pred kamerama uputio otvorene čestitike za, kako je rekao, ubedljivu pobedu na izborima.

Teški razgovori u Vašingtonu, ali zato smo birani

Predsednik  Vučić rekao je  da će u Vašingtonu imati teške razgovore, ali da narod ni ne bira nekog zbog lepih stvari, već da se bori i vodi računa o našim nacionalnim interesima.

On je posle razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Moskvi rekao da nikome neće biti prijatni ti razgovori, niti je prijatno da se sretne sa predstavnicima Prištine, ali da se na razgovore mora ići.

Upitan da li očekuje nove provokacije Prištine, kaže da ga to ne zanima i oni koji govore „neću ovo, neću ono“, to rade ako imaju neki psihološki problem.

„Ako imate sigurnost u sebe, ne treba vam to“, rekao je Vučcih.

On je napomenuo i da se pričalo o tome da će na Vidovdan potpisati nezavisnost Kosova, ali da posle izbora i onoga što je najavio Ričard Grenel da će se razgovarati o ekonomskim temama, sada to više ne pominju, ali se niko posle toga nije ni izvinio.

Ponovio je i da je sa Putinom do sada imao 17 susreta i da je današnji bio jedan od najboljih.

Svakako ćemo razgovarati sa SPS-om, još je rano

Predsednik Srbije i lider naprednjaka Aleksandar Vučić izjavio je na pitanje novinara da li će ponovo doći do koalicije SNS-a i SPS-a, da će svakako razgovarati sa socijalistima, ali da je još rano da o tome govori.

Na pitanje novinara Pinka da prokomentariše to što je lider SPS-a Ivica Dačić rekao da čeka njegov poziv i da li će biti nešto od toga, Vučić je rekao:

„Svakako da ćemo da razgovaramo, ali ja ne bih da govorim o tome, pošto je još rano“.

Vučić se osvrnuo na komentare iz dela opozicije da će srpski parlament biti bez opozicije, što bi značilo da će svi biti u vladajućoj koaliciji:

„A, kako vi to znate, je l“ to neko ušao u moju glavu, kako to iko može da zna? Oni su sebe predstavili kao jedinu moguću tajkunsku opozicju, a svi drugi nemaju pravo na glas niti bilo šta drugo. Neki su pokazali i koji nisu ušli upalament, koji su imali pristojan broj glasova, da imaju neku vrstu političke budućnosti. Ali, su mnogi imali strah da se suprotstave užasnoj kampanji preko koja je vođena i preko društvenih mreža i tajkunskih medija protiv svih koji bi na izborima učestvovali“.

Vučić je naglasio da je važno da se napravi zdravija klima i bolji odnos u srpskom parlamentu.

Ima prostora, ali moramo još da ojačamo

Predsednik Vučić ocenio je da postoji prostor u budućnosti za srpske kompanije na ruskom tržištu, ali da moramo još da ojačamo.

Upitan da li je na sastanku sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom razgovarao o poslovima za srpske kompanije, ukazao je da postoji mešovita komisija koja se time bavi.

„Imamo i dalje problem da imamo sve više malih uspešnih kompanija, ali nemamo još veliku kompaniju koja bi mogla da dobije značajne poslove u Rusiji“, objasnio je dodajući da nam za to treba još tri do četiri godine oporavka.

Što se barter aranžmana tiče, kazao je da Srbija nema potrebe za njima jer imamo dobru finansijsku situaciju, i da sve što treba da platimo novcem, plaćamo.

„Ako nam bilo kada u određenoj sezoni zatreba neki proizvod uzećemo od njih. Izvozimo mnoge poljoprivredne proizvode u Rusiju, i važno je da izvozimo više finalnih proizvoda“, ukazao je on.

Vučić je rekao da ne može da se raduje kada ima veći broj Srba negde, pa tako i Rusiji, jer voli kada bi oni bili u Srbiji, ali da se raduje rastu posla naših kompanija u Rusiji.

Kazao je da vidi velike šanse za srpske kompanije naročito u Sočiju, gde odlično radi Bajramović, kao i Zdravković.

„Verujem da imamo prostora u budućnosti ali moramo još da ojačamo. Ovo rusko tržište je jedno od najzahtevnijih, ne može ovde po sistemu „idemo negde pa ćemo nekome lako da uzmemo novac““, poručio ej on.

Vučić je kazao da veruje da ćemo za 3 do 4 godine našeg rasta imati kompanije koj će moći dobar posao da naprave u Rusiji.

„Kao što razgovaramo o tome koji deo puta mogu još da uzmu kod nas, tako ćemo i mi moći, ali trenutno još nemamo dovoljno snage“, ukazao je predsednik.

Rusija, kako je preneo, ima manji ali postojani rast, i očekuje da će ove godine biti na minus 4 do minus 6, što će nam opet dati mogućnost da imamo više šanse za ulazak na to tržište.

Vučić o broju zaraženih: Licemerje i očajnički pokušaji …

Predsednik  Vučić odgovorio je  na optužbe dela opozicije i pojedinih medija, da država lažira podatke o broju preminulih i zaraženih korana virusom, ocenom da je reč o njihovom licemerju i očajničkim pokusajima da se predstave u boljem svetlu.

Prvo su ga, kaže, napadali da „povećava“ broj preminulih, kada je država ubrajala u korona statistiku preminule, na primer, od srčanog udara, ali kod kojih je utvrđeno i prisustvo korona virusa, a sada su, kaže, okrenuli priču.

„To vam je kao lupati u šerpe da se ukinu sve mere, a kada se ukinu sve mere, onda bi da lupate meni u glavu što sam te mere ukinuo.Tako da licemerju kraja nema, ali to nije mnogo važno“, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da se koriste ljudski životi, odnosno smrt određenih ljudi, i da su u pitanju očajnički pokušaji onih koji ga optužuju da se predstave u boljem svetlu, ali da narod traži ljude koji rade, koji se trude, i donose nešto za svoju zemlju.

Komentarsišući izjavu Borisa Tadića na tviteru da umesto „kriznog, imamo režimski štab“, Vučić je ironično čestitao Tadiću i njegovoj, kako je rekao, velikoj koaliciji na ostvarenim rezultatima na opštini Vračar ,gde su osvojili oko 10 posto glasova.

„A, što se tiče svega drugog, da li više verujem doktoru Konu, Nestoroviću, Dariji Kisić, Srđi Jankoviću, Tiodoroviću, i da li ih više poštujem…ili ovom čoveku, možete sami da zaključite…“.

Predvodiću dogodine kolonu Besmrtnog puka u Beogradu

Predsednik Srbije Aleleksandar Vučić rekao je da će sledeće godine predvoditi kolonu Besmrntog puka u Beogradu i da se nada da će ona, posle moskovske, biti najveća.

„Ja sam obećao jednu stvar, a to ćemo morati sledeće godine, da ću da predvodim kolonu Besmrtnog puka u Beogradu i i nadam se da će posle moskovske biti najveća. Rekao sam Putinu da verujem da će biti veća nego i u Sankt Peterburgu“, rekao je Vučić, upitan da li će biti u Moskvi, na manifestaciju Besmrtni puk, 26. jula.

Podsetio je takođe i da je mnogo Srba stradalo tokom Drugom svetskog rata, ali da mu je drago što su Srbi počeli da vraćaju kulturu sećanja u život, zajedno sa Republikom Srpskom.

„Veoma sam ponosan na to što više ne potcenjujemo naše zrtve, već se klanjamo senima nasih dedova i roditelja koji su oslobađali našu zemlju, a tu smo mnogo imali i od naših danasnjih domaćina da naučimo“, kazao je Vučić.

Podseća i da se skoro 30 godina nije govorilo o NATO agresiji, već o intervenciji, ali da se stvari u Srbiji menjaju.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *