Vučić uručio ODLIKOVANJA: Ništa uzvišenije ne postoji nego čuvati i voleti svoju zemlju

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić uručio je odlikovanja zaslužnim pojedincima i institucijama povodom Dana državnosti Srbije.

Ceremonija uručenja odlikovanja počela je u 12.00 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

Ceremonija je počela himnom Srbije “Bože pravde”.

Obraćanje predsednika Vučića

– Među vama ima Srba, a ima i onih koji nisu Srbi. Ja bih danas u ovom svečanom trenutku kada govorimo o odlikovanju, rekao o Srbiji neku reč. Za nas su Dan državnosti i 1835. godina crveno slovo. Nikada nismo dozvolili avanturistima da nam državu ukinu. Avantura kada državu imate ne sme da postoji. Sa državom niko ne sme da se igra. Ovoo ordenje je važno jer Srbija ne zaboravlja prijatelje Srbije. Danas Srbija gaji iskrena prijetaljstva sa narodima širom sveta. Vi danas nosite mnogo veću odgovornost nego oni što je nose oni što nemaju odlikovanje i ordenje. Ne postoji lepši i važniji zadatak nego čuvati i voleti svoju zemlju, ništa uzvišenije ne postoji.

– Hvala Srbima koji su došli, hvala predstavnicima našeg naroda iz mnogih drugih zemalja. Mi ćemo uvek biti uz vas i pomagaćemo koliko možemo. Mnogo hvala, Vaša svetosti, za svu podršku Srbiji. Nadam se da dobre stvari nećemo prokockati u 21. veku. Srećan praznik Sretenje, crveno slovo u našem vesrskom kalendaru. Neka živi Srbija – završio je predsednik.

Obraćanje Lazara Ristovskog

– Ja sam filmski unuk samog Karađorđa i velika mi je čast što sam upravo ja dobio reč da se zahvalim za odlikovanja. Nijedna nagrada ne može da se meri sa ovom. U njoj je sve i prijateljstvo i poštovanje i patriotizam… Srbija je Republici Srpskoj druga kuća, jer mi smo jedna kuća. Imamo Pupina, Jokića i Đokovića. Srbija je velika i jaka onoliko koliko je mi budemo voleli. Nije sramota biti zadovoljan, a onima koji samo nešto kukaju i spotiču Srbiju poručujem “budite malo mekši, pružite ruku pomirenja u ime bolje Srbije”. Srbija može i mora bolje od toga. Ovaj datum je najznačajniji srpski datum. U osnovi svakog velikog postignuća mora da stoji dobar duh i raspoloženje. Poštovani predsedniče, hvala na ovim priznanjima, sa željom da Vas služi zdravlje, mudrost i hrabrost sa kojima ste vodili Srbiju. Stvari imaju onakav izgled kakav im da naša duša – istakao je Ristovski.

Numerom “Vostani Serbije” završena je ceremonija uručenja odlikovanja.

Ordenom srpske zastave prvog stepena odlikovan je azerbejdžanski ministar za rad Sahil Babajev.

– Uputio bih zahvalnost vama, ovo je neverovatna čast i što mi je dodeljen orden srpske zastave. Ovo ukazuje na priznanje za dugotrajnu plodnu saradnju – rekao je Babajev.

Takođe istim ordenom odlikovan je Stanislav Hočevar.

Sretenjski orden prvog stepena dobio je profesor dr Milovan Bojić za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Sretenjskim ordenom drugog stepena odlikovani su Vukov sabor u Tršiću, Mašinski fakultet u Beogradu, Narodni muzej Niš, Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor.

Sretenjski orden trećeg stepena dobio je Etnografski institut SANU, Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić, Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca, Pozorište lutaka “Pinokio”, Klinika za digestivnu hirurgiju – Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije…

Među odlikovanim su i umetnici: glumica Radmila Živković dobila je Sretenjski orden drugog stepena za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume. Zlatnu medalju za zasluge dobio je operski pevač Željko Lučić za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti. Istu Zlatnu medalju dobio je i baletski igrač Konstantin Kostjukov za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti. Među nagrađenim umetnicima je i glumac Lazar Ristovski, kome je dodeljen Orden Karađorđeve zvezde za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima.

Sretenjski orden trećeg stepena dodeljen je Gimnaziji “Veljko Petrović” iz Sombora, Osnovnoj školi “Vuk Karadžić” iz Sočanice i Osnovnoj školi “Miladin Mitić” iz Lapljeg Sela, kao i Gimnazija “Žarko Zrenjanin” iz Vrbasa. Ovim ordenom nagrađeni su i filmski festivali – Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma “Martovski festival” i Filmski festival u Sopotu.

Zlatnom medaljom za zasluge nagrađeni su Streljački savez Srbije, Društvo matematičara Srbije, Fond za inovacionu delatnost, zatim diplomata Živadin Jovanović, fizičar dr Jakša Vučičević, dirigent Bojan Suđić, ali i modna kreatorka Verica Rakočević.

Osim  javnih ličnosti, odlikovane su i institucije, a među njima Biblioteka Matice srpske koje su dobile Sretenjski orden prvog stepena za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja. Isto priznanje dobila je i Beogradska filharmonija za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja. Ovim ordenom nagrađen je Balet Narodnog pozorišta u Beogradu za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara. Sretenjskim ordenom prvog stepena nagrađeno je Jugoslovensko rečno brodarstvo a. d. Beograd povodom 130 godina uspešnog rada, kao i Institut za sudsku medicinu “Milovan Milovanović” Medicinskog fakulteta Univerziteta u Beogradu.

Ordenom Karađorđeve zvezde prvog stepena odlikovan je posthumno Siniša Mihajlović za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane, i postignute rezultate u oblasti sporta. Takođe, posthumno, istim ordenom biće odlikovan i Kornelije Kovač za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Ovo je kompletan spisak ovogodišnjih dobitnika državnih priznanja.

Orden srpske zastave prvog stepena

Ričard Grenel – za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država.

Sahil Babajev – za istaknute zasluge u razvijanju i učvršćivanju miroljubive saradnje i prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Republike Azerbejdžan.

Stanislav Hočevar – za istaknute zasluge i lični doprinos u širenju sloge, mira, duha tolerancije i verske saradnje.

Orden srpske zastave trećeg stepena

Elena Mina – kontinuiran doprinos razvoju i jačanju bilateralnih odnosa Republike Srbije i Republike Kipar.

Sretenjski orden prvog stepena

Akademik Vladimir Kanjuh – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti medicinskih nauka.

Biblioteka Matice srpske – za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju književnog fonda od istorijskog i kulturnog značaja, povodom 185 godina postojanja.

Beogradska filharmonija – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 100 godina postojanja.

Balet Narodnog pozorišta u Beogradu – za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti, povodom 100 godina postojanja stalnog baletskog ansambla i repertoara.

Institut za sudsku medicinu “Milovan Milovanović” – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti medicinskih nauka, povodom 100 godina postojanja.

Jugoslovensko rečno brodarstvo a.d. Beograd – povodom 130 godina uspešnog rada.

Prof. dr Milovan Bojić – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti razvoja kardiovaskularne medicine.

Sretenjski orden drugog stepena

Radmila Živković – za naročite zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume.

Vukov sabor u Tršiću – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih i kulturnih delatnosti, povodom 90 godina postojanja.

Narodni muzej Niš – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti kulture povodom 90 godina postojanja.

Institut za rudarstvo i metalurgiju Bor – za naročite zasluge u oblasti geologije, rudarstva i metalurgije, povodom 60 godina postojanja.

Mašinski fakultet Univerziteta u Beogradu – za naročite zasluge u visokoškolskom obrazovanju, naučno-istraživačkom radu i razvoju u oblasti mašinstva, povodom 75 godina postojanja.

Sretenjski orden trećeg stepena

Etnografski institut SANU – za naročite zasluge u naučno-istraživačkom radu, povodom 75 godina postojanja.

Institut za proučavanje lekovitog bilja “Dr Josif Pančić” – za naročite zasluge u naučno-istraživačkoj i proizvodnoj delatnosti, povodom 75 godina postojanja.

Gimnazija “Veljko Petrović” Sombor – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti, povodom 150 godina od osnivanja.

Osnovna škola “Vuk Karadžić” Sočanica – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti, povodom 105 godina postojanja.

Osnovna škola “Miladin Mitić” Laplje Selo – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti.

Džez orkestar Big Bend RTS – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, povodom 75 godina postojanja.

Niški simfonijski orkestar – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti, povodom 70 godina postojanja.

Beogradski festival dokumentarnog i kratkometražnog filma “Martovski festival” – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, povodom 70 godina postojanja.

Umetnička galerija “Nadežda Petrović” Čačak – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima.

Filmski festival u Sopotu – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u javnim i kulturnim delatnostima, povodom 50 godina postojanja.

Gimnazija “Žarko Zrenjanin” Vrbas – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u prosvetnoj delatnosti.

Svetlana Stević – za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti javnih i humanitarnih delatnosti.

Živanka Radovančeva – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti poljoprivrede.

Bora Dimitrijević – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih i kulturnih delatnosti.

Slavko Mitrović Cale – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti javnih i kulturnih delatnosti, posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Udruženje ratnih dobrovoljaca 1912-1918, njihovih potomaka i poštovalaca – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u očuvanju istorijskih vrednosti i negovanju tradicije.

Pozorište lutaka “Pinokio” – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti lutkarske umetnosti, povodom 50 godina od osnivanja.

PTT muzej – za naročite zasluge u prikupljanju i očuvanju poštanskog, telegrafskog i telefonskog saobraćaja od istorijskog i kulturnog značaja za Republiku Srbiju i njene građane.

Klinika za digestivnu hirurgiju, Prva hirurška Univerzitetskog kliničkog centra Srbije – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u zdravstvenoj zaštiti i razvoju medicinske prakse, povodom 100 godina postojanja.

Orden Karađorđeve zvezde prvog stepena

Lazar Ristovski – za naročite zasluge i uspeh u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti glume.

Pripadnik Ministarstva odbrane i Vojske Srbije potpukovnik Dejan Stanojević, posthumno – za naročite zasluge u predstavljanju Republike Srbije u oblasti bezbednosti i odbrane.

Siniša Mihajlović, posthumno – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane i postignute rezultate u oblasti sporta.

Kornelije Kovač, posthumno – za naročite zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Orden Karađorđeve Zvezde trećeg stepena

Jelena Mitrović – za naročite zasluge u jačanju odnosa Republike Srbije i Švajcarske Konfederacije u oblasti kulturnih i humanitarnih delatnosti.

Slobodan Lalić – za naročite zasluge u očuvanju nacionalnog identiteta Republike Srbije i njenih građana u Republici Hrvatskoj.

Prof. dr Dragan Bošković – za naročite zasluge u jačanju odnosa Republike Srbije i Sjedinjenih Američkih Država u oblasti informacionih tehnologija.

Saša Dimitrijević – za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Republike Srbije i Kraljevine Norveške u javnim delatnostima, posebno u oblasti novinarstva.

Ranko Tomović – za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Republike Srbije i Republike Poljske u javnim i privrednim delatnostima.

Zoran Kalabić – za naročite zasluge u jačanju odnosa Republike Srbije i Republike Austrije u oblasti javnih i privrednih delatnosti.

Aleksandar Nikolić – za naročite zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa između Republike Srbije i Države Izrael.

Zlatna medalja za hrabrost “Miloša Obilića”

Dejan Pantić – za ispoljenu izvanrednu požrtvovanost i hrabrost.

Poručnik Božidar Žugić, posthumno – za ispoljenu izvanrednu hrabrost i delo ličnog herojstva.

Zlatna medalja za zasluge

Fevzi Šilik, posthumnoza – izuzetne zasluge i postignute rezultate u privrednim delatnostima.

Čen Danjen – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti književnosti i promociju Republike Srbije u Narodnoj Republici Kini.

Milan Đurić – za izuzetne zasluge u razvijanju prijateljskih odnosa Republike Srbije i Mađarske u javnim i kulturnim delatnostima.

Streljački savez Srbije – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti sporta, povodom 135 godina postojanja.

Društvo matematičara Srbije – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u razvoju inovacionog sistema Republike Srbije.

Fond za inovacionu delatnost za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim i kulturnim delatnostima.

Prof. Miletu Poštića – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti muzičke umetnosti.

Branimira Đokića – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti operske umetnosti.

Željka Lučića – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti baletske umetnosti.

Konstantina Eduardoviča Kostjukova – za izuzetne zasluge u radu, dostignuća i ostvarenja u oblasti privrede.

Radovana Raičevića – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti javnih delatnosti.

Živadina Jovanovića – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti javnih i humanitarnih delatnosti.

Mlađena Cicovića – za izuzetne zasluge u oblasti modnog dizajna.

Vericu Rakočević – za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima, posebno u oblasti muzičke umetnosti.

Bojana Suđića – za izuzetne zasluge u javnim i kulturnim delatnostima.

Srebrna medalja za zasluge

Izdavačko preduzeće Pravoslavna reč Novi Sad – za izuzetne zasluge u kulturnim delatnostima i promociji Republike Srbije u Republici Italiji.

Gabrijelu Karluči – za izuzetne zasluge i postignute rezultate u javnim delatnostima, posebno u oblasti nauke.

Doktora Jakšu Vučičevića – za izuzetne zasluge u negovanju i očuvanju srpske kulture i tradicije.

Sretenjski orden trećeg stepena

Muzej na otvorenom „Staro selo“ Sirogojn – za naročite zasluge za Republiku Srbiju i njene građane u oblasti grafičko-štamparske delatnosti, povodom 125 godina rada.

Vojnu štampariju (Odlikovanje će biti uručeno na Dan osnivanja Vojne štamparije, 6. maja 2023. godine.).

Pripadnike Ministarstva odbrane i Vojske Srbije (Odlikovanja će biti uručena na Dan Vojske Srbije, 23. aprila 2023. godine). – za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Zlatnom medaljom za revnosnu službu

Potpukovnika Slobodana Čikarića, posthumno za izuzetne zasluge i postignute rezultate u oblasti odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Zlatnom medaljom za zasluge

Nenada Ivančevića, pukovnika.

Adama Horvata, potpukovnika.

Biljanu Babić, državnog službenika.

Srebrna medalja za zasluge

Vladimira Vukajlovića, pukovnika,

Gorana Nestorovića, pukovnika,

Maria Arbutinu, pukovnika,

Milana Elenkova, pukovnika,

Nebojšu Cvetkovića, pukovnika,

Sašu Petrovića, pukovnika,

Srđana Nikolića, pukovnika,

Branimira Ignjatovića, potpukovnika,

Gorana Petrovića, potpukovnika,

Zorana Sekulića, potpukovnika,

Ivana Cvetkovića, potpukovnika.

Radeta Adamovića, potpukovnika,

Sašu Stankovića, potpukovnika,

Sašu Puača, potpukovnika,

Branislava Petrovića, kapetana fregate,

Dragišu Milenkovića, majora,

Safeta Hasanovića, majora,

Slobodana Katančevića, majora,

Milana Jankovića, zastavnika prve klase,

Ninoslava Tasića, zastavnika prve klase,

Radoicu Ristića, zastavnika prve klase,

Sašu Milosavljevića, zastavnika prve klase,

Darka Gajića, zastavnika,

Dobricu Stojkovića, zastavnika,

Đorđa Jovanovića, starijeg vodnika prve klase,

Radoša Lazića, starijeg vodnika prve klase,

Zorana Vasića, vojnog službenika,

Zdravka Sekulića, vojnog službenika,

Slobodana Mandića, vojnog službenika,

Smiljku Letica-Janković, vojnog službenika,

Za zasluge i izuzetne rezultate pokazane u obavljanju dužnosti i zadataka u oblastima odbrane i bezbednosti Republike Srbije.

Zlatna medalja za revnosnu službu

Dragana Panića, pukovnika,

Žarka Nešića, pukovnika,

Predraga Kraljevića, pukovnika,

Slavka Rakića, pukovnika,

Vladu Glišića, potpukovnika,

Zorana Stevanovića, potpukovnika,

Ivana Radovića, majora,

Igora Bubala, zastavnika prve klase.

Srebrna medalja za revnosnu službu

Željka Senića, pukovnika,

Milana Kankaraša, pukovnika,

Milorada Jankovića, pukovnika,

Predraga Stamenkovića, pukovnika,

Aleksandra Radojevića, potpukovnika,

Dalibora Gajića, potpukovnika,

Dejana Milosavljevića, potpukovnika,

Dragana Petrovića, potpukovnika,

Dušana Mandića, potpukovnika,

Zvonka Piskulića, potpukovnika,

Zorana Jakšića, potpukovnika,

Jasmina Dobrijevića, potpukovnika,

Miroslava Jovanovića, potpukovnika,

Srboljuba Radojevića, potpukovnika,

Acu Trifunovića, majora,

Vukašina Vukovića, majora,

Danila Milovanovića, majora,

Zorana Čelara, majora,

Branka Gligorića, kapetana prve klase,

Bratislava Đorđevića, kapetana prve klase,

Dejana Sokolovića, zastavnika prve klase,

Dragoljuba Bićanina, zastavnika prve klase,

Krstomira Đukovića, zastavnika prve klase,

Srđana Vidakovića, zastavnika prve klase,

Aleksandra Koraća, zastavnika,

Bojana Vidanovića, zastavnika,

Veroljuba Jevtića, zastavnika,

Gorana Ristića, zastavnika,

Danka Ritana, zastavnika,

Dobrosava Jovanovića, zastavnika,

Zlatka Jovanovića, zastavnika,

Ivana Ćubovića, zastavnika,

Batrića Filipovića, starijeg vodnika prve klase,

Zorana Ilića, starijeg vodnika prve klase,

Milana Đorđevića, starijeg vodnika prve klase,

Miroslava Pavlovića, starijeg vodnika prve klase,

Vladimira Cenića, desetara,

Dejana Božilovića, desetara,

Desimira Tasića, desetara,

Aleksandra Goranovića, vojnog službenika,

Danijelu Radojčić, vojnog službenika,

Draganu Živulović, vojnog službenika,

Žunju Stepanović, vojnog službenika,

Jelenu Mirković Novaković, vojnog službenika,

Nevenu Tomić, vojnog službenika

Radoša Rončevića, vojnog službenika,

Svetlanu Šćekić, vojnog službenika,

Antona Nađa, vojnog nameštenika,

Radoslava Jovina, vojnog nameštenika.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort