Vučić sutra u Briselu sa najvišim EU zvaničnicima

Predsednik Vučić sastaće se u petak 26. juna u Briselu sa najvišim zvaničnicima Evropske unije. Evropska perspektiva Srbije, odnosi Srbije i EU, kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom teme za koje se očekuje da će biti na agendi razgovora u  Briselu.

Bilateralna poseta predsednika Vučića Briselu jedna je od prvih zvaničnih „fizičkih“ poseta EU institucijama nakon uvođenja restriktivnih mera u cilju suzbijanja pandemije COVID19.

On bi sutra najpre trebalo da se sastane sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, u 9 časova. Ona je potvrdila da se sutra ujutru sastaje sa predsednikom Srbije. Najavila je da će njeni prvi fizički sastanci od izbijanja pandemije korona virusa biti sa premijerom Kosova Avdulahom Hotijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

”Očekujem da razgovaram sa premijerom Kosova Avudulahom Hotijem večeras i predsedsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u petak ujutru. Ovo će biti važna prilika da se razgovara o reformama potrebnim za napredak naših partnera sa Balkana na EU putu i dugoročnom oporavku regiona”, napisala je fon der Lajen na Tviter nalogu.

Zatim su planirani razgovori sa komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem, specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčkom, a potom i sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

Evropska perspektiva Srbije, odnosi Srbije i EU, posebno u kontekstu borbe protiv posledica pandemije COVID19, kao i nastavak dijaloga o normalizaciji odnosa sa Prištinom teme su za koje se očekuje da će biti na agendi razgovora predsednika Vučića i EU zvaničnika.

Očekuje se da će se i ovoga puta u razgovorima sa EU zvaničnicima razmotriti najavljen ekonomsko-investicioni plan za Zapadni Balkan, koji bi Komisija trebalo da predstavi na jesen, ali i izvešataj o napretku Srbije na putu ispunjavanja reformi, koji je takođe u pripremi za jesen u okviru tzv „paketa proširenja“.

Na sastanku sa specijalnim predstavnikom EU Miroslavom Lajčkom očekuje se da se razmotre poslednja dešavanja u vezi nastavka dijaloga Beograda i Prištine.

Analitičari ocenjuju da bi podizanje otužnice Specijalnog suda za Kosovo protiv dosadašnjeg glavnog pregovarača Prištine Hašima Tačija moglo da odgodi nastavak dijaloga u Briselu, planiran za juli.

Sa druge strane, Lajčak je i pre podizanja optužnice, a zbog odbijanja Tačija da učestvuje u dijalogu kome posreduje Slovak koji „ne priznaje nezavisnot Kosova“, poručio da Priština treba da organizije novi pregovarački tim i izabere šefa delegacije za pregovore, a da je Hašim Tači „dobrodošao“ ako želi da se priključi nastavku pregovora.

Prethodno se predsednik Vučić je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije i predednikom Evropskog saveta 16. februara u Briselu na neformalnoj radnoj večeri lidera EU i Zapadnog Balkna, kada je zatražio ozbiljniju pomoć EU za evropski put i ubrzanje ekonomskog razvoja Srbije.

Razgovori lidera EU i Zapadnog Balkana vodili su se i 6. maja putem video konferencije, koja je u situaciji pandemije zamenila samit lidera planira za Zagreb. U EU su naglašavali da je ovaj „video samit“ značajan pokazatelj obnovljenog angažmana EU u regionu i potvrda „evropske perspektive“ Srbije i drugih zemlja Zapadnog Balkana.

„Mi bismo želeli da se manje priča o perspektivi, a više o procesu proširenja. Srbija želi da bude u EU i želimo da imamo tu vrstu konkretnog odgovora“, poručio je tada Vučić.

Predsednik Srbije je u prethodnom periodu naišao i na kritike u EU zbog konstatacije da je Kina više pomogla Srbiji takom prvih dana krize COVID19.

Istovremeno, Vučić je isticao da Srbija „nedvosmisleno ostaje na putu ka EU“, da nastavlja sa usklađivanjem sa pravilima EU, ali i da zadržava pravo da uvek iznese svoj stav o svakom pitanju.

INFO / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *