Vučić: Stvari su komplikovanije od onog kako ih Priština zamišlja

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić istakao je danas da Priština mora da promeni stav da je jedino rešenje da Srbija prizna tzv. Kosovo, i da shvati da je neophodno da se primene svi potpisani sporazumi, pre svega, Briselski.

On je istakao da se samo tako može naći kompromisno rešenje, a kompromisu, kako ističe, nema alternative.

Predsednik Srbije je to rekao na specijalnom on lajn panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja”, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem je učestvovao i kosovski premijer Avdulah Hoti.

Vučić je rekao da za Srbiju situacija oko Kosova i Metohije nije laka, imajući u vidu da su 22 od 27 članica EU priznale nezavisnost Kosova, ali je ukazao da je, u skladu sa UN i Rezolucijom Saveta bezbednosti 1244, sve suprotno od onoga što kažu neke velike sile.

“Nismo u lakoj, ni jednostavnoj situaciji i voleli bismo da vidimo postizanje kompromisa dve strane, poručio je predsednik Srbije.

On je izrazio nadu da će se Evropska unija boriti, zajedno sa obe strane, za postizanje kompromisa, jer on, naglašava, nema alternativu.

“Da li će biti lako, da li smo spremni za kompromis? Uvek ćete čuti iz Prištine da samo Srbija treba da prizna Kosovo, da će oni uraditi isto i da je onda sve rešeno. Međutim, komplikovanije je od toga, ukazao je Vučić.

Istakao je da moramo da promenimo atmosferu i implementiramo sve što je potpisano, počev od Briselskog sporazuma iz 2014, kao i da menjamo sveukupnu atmosferu.

Vučić je ukazao da je neophodno da se razgovara o ekonomskim vezama.

Ocenio je da su dve strane, takođe, daleko od pomirenja, i da treba raditi na tome, kao i prekinuti sa tim da gledamo jedni na druge kao protivnike i neprijatelje, već da nalazimo mogućnosti za saradnju.

“Nisam optimista, ali smo privrženi procesu pronalaženja rešenja i spremni smo da radimo snažno na tome, zaključio je Vučić.

Lajčak: Rešenje za tzv. Kosovo biće bolni kompromis

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da će rešenje kosovskog pitanja biti bolni kompromis i istakao da bi taj proces trebalo držati van dnevne politike.

Lajčak je to rekao na specijalnom onlajn panelu “Beograd-Priština, nema rešenja bez poverenja”, u okviru Beogradskog bezbednosnog foruma, na kojem učestvuju i predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Avdulah Hoti, kojima je zahvalio na posvećenosti dijalogu i tome što nekada primaju i teške kritike kod kuće.

Lajčak ističe da su svejedno “na pravoj strani istorije” i da će istorija to prepoznati.

On je istakao da je dijalog Beograda i Prištine proces koji će doneti održivi mir, prosperitet i bolji život za ljude, bolje šanse za biznis, kao i evropsku budućnost za region.

“Nadam se da ćemo uspeti jer je to u interesu svih građana Srbije, Kosova, Balkana, kao i EU i SAD”, rekao je Lajčak.

On je naveo da rešenje zahteva kompromis i da ne može biti pobeda za jednu, a gubitak za drugu stranu, kao i da mora biti izvan dnevne politike.

“Ovo je ekstremno važan, izazovan i težak proces i važno je da smo svi toga svesni. Ovo je proces koji traži kompromis, to ne može biti pobeda za jednu stranu i poraz za drugu i ne bi trebalo da bude instrumentalizovan za dnevnu politiku”, rekao je Lajčak.

Istakao je da za dijalog potrebna pomoć međunarodne zajednice, EU i SAD i snažna posvećenost partnera na obe strane.

“Vidim ovu povećenost sa strane Aleksandra Vučića i Avdulaha Hotija, ali nisu svi na njihovoj strani srećni zbog toga”, rekao je Lajčak.

Briselski zvaničnik takođe je rekao da je normalizacija odnosa Beograda i Prištine važan element u rešavanju izazova u regionu i da je suština da se postignu tri cilja – normalizovanje odnosa, postizanje rešenja na evropskim vrednostima i normama kako bi se region približio evropskoj budućnosti, kao i da ceo proces doprinese regionalnoj stabilnosti.

“To nije lak proces, rešenje će biti bolni kompromis, ali će biti vredno toga”, rekao je Lajčak

Bez mira, kako je istakao, ne može biti rešenja za mnoge regionalne probleme, ni održivog mira bez partnerstva i poverenja, što se odnosi na sve sfere života, od ekonomije do napretka.

Pitanje je, kaže, kako može da se postigne mir i izgradi poverenje.

Jedan od načina je pomirenje, kaže Lajčak i navodi da ceo region mora da se suoči sa bolnom istorijom iz koje mora i da se nauči.

Treba, kako je rekao, svaka strana da otkrije istinu i da snosi posledice, bez ozbira na to koliko će biti bolne.

“Ali to moraju da urade eksperti, istoričari i pravosuđe…Ostavite istoriju istoričarima, a procese pravosuđu. To nije posao za političare, oni moraju da se fokusiraju na današnje probleme, a ne da kapitalizuju od prošlosti”, rekao je Lajčak.

Druga stvar je evropska budućnost, rekao je Lajčak i naveo da zemlje Zapadnog Balkana imaju i zajedničku buducnost, a to je evropska budućnost.

Lajčak je rekao da svaki lider na Balkanu, kada se suočava sa nekim problemom, mora da razmisli da li mu korak koji će preduzeti vodi bliže članstvu u EU ili ne.

“Iskreno, ne mislim da se lideri pitaju to dovoljno često, jer da to čine, region bi više napredovao na evropskom putu”, rekao je Lajčak.

Naveo je da je evropska perspektiva često “zamućena” i da su i zemlje EU oprezne kad je reč o proširenju, ali da se mora doći do toga da zemlje EU budu ubeđene da je proširenje dobro, a da zemlje kandidati shvate da je evropska perspektiva realna budućnost, a ne daleki san.

“Moj odgovor je težak rad”, rekao je Lajčak.

Upitan šta će EU učiniti kako bi postala još jači partner na Balkanu, budući da postoje šumovi da je EU izgubila svoju atraktivnost u regionu, Lajčak je rekao da je činjenica da se EU suočava sa mnogim izazovima, ali da to uspešno čini.

Kako je naveo, usvojen je sedmogodišnji budžet, ekonomski plan oporavka, EU je pomogla državama članicama u borbi protiv kovida, kao i partnerima na Zapadnom Balkanu.

Podsetio je da je EU odvojila veliku sumu novca za partnere na Zapadnom Balkanu za oporavak ekonomije u kovid krizi i da je demonstrirala da je tu za partnere na Zapadnom Balkanu kao niko drugi.

“Čuo sam od mnogih lidera u regionu da ne bi mogli da se izbore sa covidom bez pomoći EU”, rekao je Lajčak.

On kaže da bi EU mogla da bude brža u donošenju nekih političkih odluka, ali da je EU postojana, da poštuje svoje obaveze i da nema sumnje da će obećano i omogućiti, ali da i njeni partneri moraju da pokažu da su im integracije prioritet broj jedan.

“To je proces koji traje, bilo bi dobro da je brži, ali nisu nam potrebne nikakve nove ideje, treba da budemo pošteni i da implementiramo ideje koje su već na stolu”, rekao je Lajčak.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *