Vučić: Štitimo svoje nacionalne interese, nikome ništa ne dugujemo

Predsednik Aleksandar Vučić izjavio je juče da pozicija Srbije po pitanju sankcija Rusiji ne ugrožava nacionalne i državne interese, štiti moralnu poziciju zemlje, međunarodno javno pravo i svoju politiku i poručio da će se naša država ponašati i rukovoditi u skladu sa sopstvenim interesima, ali i da nikome ništa ne duguje, te da će svoju poziciju zadržati dok šteta po Srbiju ne bude veća od svega drugog.

Vučić je u svom obraćanju naveo da će bez obzira na to šta mislimo o politici EU prema KiM, zbog koje, kaže, nije srećan, niti ćemo ikada biti srećni, zato što je za njih teritrijalni integritet Ukrajine svetinja, a teritorijalni integritet Srbije važi, ali bez Kosova, Srbija morati da nastavi da radi na brojnim reformama na EU putu.

Ne postoji volja u rukovodstvu Srbije za priznanje Kosova

Predsednik Srbije je izjavio je juče nakon razgovora sa premijerkom Anom Brnabić da ne postoji volja ni srpskom rukovodstvu za prihvatanjem nezavisnosti Kosova i članstvu Kosova u UN.

“O svemu drugom možemo da razgovaramo iako će uvek biti teme koje će izmišljati samo da bismo se bavili onim što njima odgovara, samo da nikad ništa ne bude u skladu sa međunarodnim pravom čak ni u skldu sa aktima koje smo uz podršku EU zajednički doneli”, rekao je Vučić.

Za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude članica UN

Aleksandar Vučić je izjavio, ne iznoseći detalje, da je suština predloga Nemačke i Francuske o KiM da Srbija dopusti ulazak tzv. Kosova u sve međunarodne organizacije, i Ujedinjene nacije, a da bi Srbija za to, iako nije precizirano, dobila brži ulazak u Evropsku uniju, i verovatno ekonomske značajne koristi, te poručio da je za Srbiju neprihvatljivo da Kosovo bude član UN.

Vučić je rekao da je na stolu predlog Nemačke i Francuske, o kojem mora da se razgovara i razmišlja, jer se ne može “baciti kroz prozor” predlog dve najmoćnije zemlje, što je neodgovorno i neoziljno.

Obavestiću građane o svim važnim političkim pitanjima

Predsednik Srbije je započeo obraćanje građanima najavom da će ih obavestiti o svim važnim političkim događajima.

“U skladu sa dogovorm koji sam napravio sa premijerkom, a pre nego što ona iznese sveobuhvatni program i plan vlade, a iz Ustavom određenih nadležnosti, koje se tiču predstavljanja zemlje, kako na našoj teritorji, tako i inostranstvu, želeo bih da obavestim građane Srbije o svim važnim političkim događajima, onome šta očekujemo da se dogodi i šta država može da učini”, kazao je on.

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM

Amerikanci povećavaju vojno prisustvo na KiM, dolazi 300 novih vojnika, oni kažu da dolaze da dodatno zaštite teritorijalni integritet i suverenitet Kosova.

Britanski vojnici 6.oktobra bili na severu KiM, Amerikanaca više

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da se vrši psihološki pritisak na Srbe na KiM i da je poslednji slučaj bio 6. oktobra kada su britanski vojnici u velikom broju bili na severu KiM, kao i da Amerikanci povećaju svoje prisustvo, pošto će im doći još 300 vojnika iz Ilinoisa.

“U drugolm nivou su problemi na KiM, svakodnevne provokacije Albanaca i pojavljivanje različitih policijskijh jednica koje nemaju nikakve veze sa Direktoratom i reginalnom policijom sever. U pitanju je poseban psihoški pritisak, a oni će reći da su to redovne aktivnosti”, rekao je Vučić.

Savet Evrope će 2. ili 3. novembra pokrenuti proceduru o prijemu Kosova

Aleksandar Vučić izjavio je juče da će Savet Evrope 2. ili 3. novembra pokrenuti proceduru o prijemu Kosova u tu organizaciju i poručio da Srbija dok je on predsednik neće priznati nezavisnost Kosova.

“To je jedan širi plan napravljen odavno, trebalo je 19. oktobra, ali 19. će pretpostavljam, samo Dunja Mijatović da izađe sa svojom ocenom stanja ljudskih prava pred Savet Evrope na Kosovu, a zatim 2, 3. novembra očekujte da Biro komiteta ministara donese odluku o početku procedure prijema Kosova u Savet Evrope. Oni čekaju da mađarski član napusti Biro komiteta ministara i da uđe litvanski član. Da znate da unarped znamo šta su isplanirali i da to nije ad hok akcija. Planira se već mnogo meseci i onda će krenuti u proceduru koja traje dugo, ali sa jasnim ishodom da Kosovo prime u Savet Evrope”, naveo je Vučić.

Radimo na novim skladištima nafte, postoje dve ponude

Predsednik Srbije je izjavio je da Srbija radi na novim skladištima nafte dodajući da postoje dve ponude, od kojih je jedna britanskog Vitola za 400 do 500.000 tona, a druga konzorcijuma naših naftaša za 200.000 tona.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da britanski Vitol traži posebne uslove za arbitraže, a da konzorcijum naših naftaša nudi da izgradi skladište od 200.000 tona .

Penzije veće za 9 odsto od 1. novembra, a od 1. januara 12,1 odsto

Od 1. novembra povećanje penzija od 9 odsto,od 1. januara 12,1 odsto što je ukupno između 20,2 i 20,8 odsto.

Do kraja godine mladima po 5.000 dinara

Predsednik Srbije je rekao je juče će mladima pred novou godinu biti isplaćena jednokratna novčana pomoć od 5 000 dinara.

On je u obraćanju građanima rekao da će se to isplatiit po istoj proceduri kao i dva puta do sada, a da će iznositi ukupno 45 miliona evra.

Počinjemo izgradnju naftovoda ka Mađarskoj

Aleksandar Vučić rekao je tokom obraćanja javnosti da će Srbija, u skladu s dogovorom koji je napravljen sa mađarskim premijerom Orbanom, graditi naftovod prema mađarskom mestu Alđo u dužini do 128 kilometara,kako bi Srbija dobila još jedna pravac snabdevanja i mogucnost da biraono što je za nju povoljnije.

“Naftovod bi mogoa da košta do 100 miliona evra, posebno ako budemo korstili trasu gasovoda ka Mađarskoj”, rekao je Vučić.

Ulaganja u deo namesnke industrije veća od 100 miliona evra

Predsednik je rekao je juče tokom obraćanja javnosti da su se kroz sukob u Ukrajini pokazalo da su zdravstvo, finansijska i energetska stabilnost, hrana i snaga armije bitni za beznednost zemlje.

“Želiim da vas obavestim da smo do juče preko Jugoimport SDPR-a počeli ulaganja veća od 100 miliona evra u deo naše namesnak industrije, da ćemo ulagati još stotine miliona evra u modernizaciju naših kapaciteta, da nam ne budu mašine iz šezdesetih, sedamdesetih i osamdesetih godina u našim fabrikama, zato što je jasno da će sukobi u svetu dugo da traju”, naglasio je Vučić.

Trenutno imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije

Aleksandar Vučić je izjavio da u ovom trenutku imamo najveće rezerve gasa u istoriji Srbije i dodao da povećanje cene gasa, koje neće biti uskoro, i kada bude, neće biti značajno i neće predstavljati udar na građane.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da je skladište u Banatskom dvoru puno do čepa i da trenutno ne trošimo nikakve rezerve gasa bez obzira što smo uključili TETO Novi Sad i TETO Zrenjanin, gasne elektrane koje proizvode struju.

Za godinu dana završićemo pet auto-puteva

Predsednik Srbije je istakao je da će u narednih godinu dana biti završeno pet autoputeva ili brzih saobraćajnica, dodajući da smo uspeli da ne odustanemo ni od jedne investicije i pored krize koja nas zadesila, jer znamo da je to uslov za naš rast. Vučić je, u obraćanju gradanima, kazao da će autoput do Kruševca biti završen do kraja godine, i da bi deonica trebalo da bude otvorena 30. decembra.

„Svi Kruševljani treba da znaju da će od nove godine imati autoput od Kruševca do Beograda i da će im do Beograda trebati samo sat i deset minuta“; objasnio je on.

Do kraja godine do 3,9 milijardi evra stranih investicija

Predsednik je rekao je da će nivo stranih investicija do kraja godine iznositi 3,65 do 3,9 milijardi evra i da će biti blizu ili više od proslogodišnjeg rekorda.

On je u obraćanju građanima rekao da su u septembru investicije dostigle 3 milijarde i 11 miliona evra stranih investicija, što je rekord u istoriji Srbije i 0,3 posto vise nego 2021. godine.

Razgovaraću sa Alijevim do kraja godine o priključenju na gasovode

Aleksandar Vučić je izjavio je da će do kraja godine u Srbiju doći predsednik Azerbejdžana Ilham Alijev sa kojim će razgivarati o priključenju Srbije na gasovode TAP ili TANAP.

Vučić je na konferenciji za novinare u Palati Srbija, govoreći o gasu, rekao da će se raditi nekoliko interkonektora, između ostalih interkonektor prema Bugarskoj treba da bude završen u septembru. “To nam je važno jer i sa te strane možemo da se prikopačemo i na tečni gas iz Aleksadropulusa, a možemo i za sve što nam nedostaje iz ugovora sa Rusima, a predstoji nam i pregovori sa Alievim koji dolazi pre kraja godine u Srbiju da razgovaramo o priključenju na TAP ili TANAP u zavisnosti u kojem delu tog gasovoda će Srbija da se prikopča”, rekao je on.

I kada bude povećanje cene struje – biće u malim okvirima

I kada bude povećanja cene električne energije, to će biti u razumnim i malim okvirima, izjavio je predsednik Srbije dodajući da to znači da će Srbija biti i dalje zemlja sa najnižom cenom električne energije.

Vučić je tokom obraćanja javnosti kazao da je trenutno cena električne energije u Srbiji za domaćinstva 8,6 centi po kilovat satu, dok je u BiH 8,7, u Albaniji 9,7, Crnoj Gori 10,5, Hrvatskoj 14,8, a u Rimu 54,5.

O preregistraciji tablica na KiM: Ništa ne očekujem

Aleksandar Vučić je rekao, povodom izjave šefa Kancelarije EU u Prištini Tomaša Sunioga da bi trebalo produžiti rok za preregistraciju automobila sa srpskih na RKS tablice, da se nada da će Priština to uraditi, ali i da ništa ne očekuje povodom toga.

Suniog je istakao da misli da je pogrešna odluka vlade privremenih prištinskih institucija da srpske tablice treba da se promene u RKS u roku od dva meseca. “Nadam se, a ne očekujem ništa”, rekao je Vučić. odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše izjavu Sunioga.

Profiterima na obnovljivim izvorima uvesti porez na ekstraprofit

Predsednik je izjavio je da se razmišlja da se uvede porez na ekstraprofit za one koji su su u prethodnih godinu dana zarađivali ogroman profit na obnovljivim izvorima energije. Vučić je na konferenciji za novinare, govoreći o energetnima, rekao da se moraju povećati obnovljivi izvori energije i dodao da se o tome razgovara od SAD, Norvežana, Britanaca do Arapskih zemalja. “To za nas postaje od ključnog značaja, ali tu ćemo morati da uradimo jednu stvar, a to je da obezbedimo da ta struja mora da ostane u Srbiji, a ne da mi damo nekom što je naš resurs, vetar, a on lepo zarađuje i da izvozi tu struju, iako je vetar naš”, rekao je Vučić.

Razmišlja se, kaze, o još jednoj stvari koju EU sada radi. “Svima onima koji su na tim izvorima eneregije zarađivali ogroman profit u prethodnih godinu dana, razmišljamo da uvedemo ekstrapfit, i to će biti mere koje će narod sa oduševljenjem da pozdravi, znam da tajkuni neće, ali šta da radimo”, rekao je Vučić.

Preduzimao Kurti nešto ili ne, Srbima predstoji teško vreme

Predsednik Srbije ne zna da li će do 1. novembra biti održani neki pregovori oko preregistracije tablica na Kosovu i Metohiji i dodaje da preduzimao nešto Aljbin Kurti ili ne, Srbima u južnoj pokrajini predstoji teško vreme.

Vučić je to rekao odgovarajući na pitanje TV N1 “kako će na severu Kosova biti dočekan 1. novembar kada ističe rok koji je vlada Kosova dala za preregistraciju i da li će do tada biti dijaloga na tu temu”.

Problem predstavlja da li Kosovo može da bude nezavisno ili ne

Aleksandar Vučić je istakao je da nije problem da li bi sever Kosova i Metohije trebalo da bude deo kosovskog društva, već da problem predstavlja da li Kosovo može da bude nezavisno ili ne.

Vučić je odgovarajući na pitanje TV N1 da li prihvatanje realnosti koja se predlaže u nemačko-francuskom dokumentu, podrazumeva i Briselski sporazum i integraciju severa KiM u kosovsko društvo, ukazao na to da ni u Briselskom, niti u Vašingtonskom sporazumu, se ne govori o statusu južne pokrajine.

Čestitaću svakome u RS koga CIK proglasi pobednikom

Predsednik je tokom obraćanja javnosti odbacio tvrdnje da se mešao u izbore u Republici Srpskoj i rekao da će čestitati onome koga izborna komisija bude proglasila pobednikom izbora.

“Nije moje da se meša u izbore u RS. Ja sam imao i dalje imam dobru saradnju sa predesednicuima RS i predestavnicima RS u Predsedništvu BiH, ali i sa svakim ko će biti za pet godina svaki rpedsenik Srbije imaće dobru saradnju. Moje je da sačekam rezultate izborne komisije i svakome koga ona proglasi za pobednika ja ću čestitati, tu su stvari jasne”, rekao je Vučih odgovarajući na novinarsko pitanje.

Sebe izuzeli, a nas napadaju zbog neuvođenja sankcija

Aleksandar Vučić je izjavio da je to što radi EU licemerno, pošto su Hrvatska i druge zemlje sebe izuzele iz sankcija odnosno zabrane uvoza ruske nafte, dok Srbiju nisu zato što joj zameraju što nije uvela sankcije Rusiji.

Vučić je, odgovarajući na pitanje šta mozemo očekivati na zimu ako Brisel ne promeni stav o izuzeću Srbije za uvoz ruske nafte, rekao da pravo licemerje da evrposke zemlje razgovaraju da se pomogne zemljama koje su ugrožene i koliko će EU da izvođi novca i onda odmažu Srbiji.

Srbija neće biti izlovana

Predsednik Srbije je poručio je onima koji kažu da Srbiji preti sudbina Belorusije, da Srbija neće biti izolovana. “Srbija neće dozvoliti samoizolaciju i zato svakodnevno slušam i Anu Brnabić i Nikolu Selakovića i Marka Đurića i sve druge. Mi to sebi ne možemo da dopustimo i nećemo sebi da dopustimo i nismo blizu toga, tako da uvek ćemo preduzimati mere da bismo tako nešo sprečili”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanja novinara u Palati Srbija.

On je rekao da ova vlast za razliku od onih koji krikuju ima principe i smatra da je moral važan u politici. “O kakvom moralu da vam govore oni koji su mene optuživali u martu i febraru da ću 3. aprila da uvedem sankcije Rusiji, a oni neće, a kad su se završili izbori, oni su 3. aprila potrčali u ambasade i govore kako treba uvesti sankcije Rusiji”, rekao je Vučić.

Od Orbana tražili 1999. da napadne Srbiju kopnenim putem

Predsednik je izjavio je da da mu je Viktor Orban rekao da su od njega Amerikanci i Britanci tražili 1999. da kopnenim putem napadne Srbiju zbog KiM i zapitao kako sada od Srbije očekuju poverenje i veliku ljubav.

Vučić je rekao da mu je Orban dozvolio da to javno iznese da su na njega vršili pritisak da Mađarska tada napadne Srbiju, što je on odbio da uradi.

Sbija je finansijski stabilna

Aleksandar Vučić je izjavio je da je što se tiče finasija stanje u Srbiji dobro i stabilno, da je Srbija više nego likvidna i da očekuje postizanje novog stend baj aranžmana sa MMF .

Predsednik je je u obraćanju naciji kazao da imamo više od od dve milijarde evra i više smo nego likvidni, nemamo nikakav problem sa keš novcem i dodada je dobro da je Srbija obezbedila milijardu iz Emirata što dodatno sanži naše kapacitete i mogućnosti. .

Imamo dovoljno zaliha životnih namirnica

Predsednik Srbije je kazao je da Srbija ima dovoljno zaliha zivotnih namirnica i podsetio da Srbija ima najjeftiniji hleb u Evropi.

Kako je rekao u obraćanju javnosti to je hleb “Sava” koji košta 53, 5 dinara, za one koji su siromašni.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

mersin eskort - eskort - eskort izmir - ankara eskort - escort