Vučić: Srbija i Rusija mogu da se oslone jedna na drugu

Ako na nekog Srbija može da se osloni u međunarodnoj areni to je Rusija, u to nema nikakve sumnje, a isto tako oni mogu na nas da se oslone, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić dodajući da su odnosi dve zemlje prijateljski i bratski.

Vučić je istakao i da je potrebno da bi građani Srbije živeli bolje da naša zemlja ima dobre odnose i sa Rusijom, EU i svim drugima.

“Nećemo mi da gubimo svoje prijateljstvo, (sa Rusijom) čak i da nemamo ništa od svega toga što je racionalno, samo zato što nam to neko naređuje, imamo svoju politiku i hoćemo da budemo svoj na svome i ništa više”, rekao je Vučić iz Sočija.

“Zato smo otvorili vrata i Srbija neće da vodi samodovoljnu politiku već ćemo da sarađujemo sa svima i da vodimo politiku kako mi hoćemo u interesu našeg naroda”, rekao je Vučić.

Istakao je i da Srbija nije ništa učinila protiv ruskih interesa iako to nije bilo lako, jer je bilo bezbroj pritisaka.

Vučić je dodao da Rusija podržava Srbiju u najvažnijim stvarima, oko Kosova i Metohije i da dve zemlje dobro sarađuju u vojnim, ekonomskim, privrednim temama.

Upitan da prokomentariše navodne zahteve Zapada da Rusija po zahtevu Srbije pusti Kosovo u UN, Vučić je rekao da je “to vreme prošlo” i da danas takva opasnost ne postoji.

Dodaje da su Rusi uvek govorili da će da prate Srbiju u onome što bude želela oko KiM.

“Rusi žele da imaju Srbiju za saveznika na Balkanu, to je logično”, istakao je Vučić.

Vučić je ocenio i da je Putin uspeo da podigne Rusiju “zato im toliko smeta”, koja i dalje nije ekonomski, ali je politički činitelj zahvaljujući Putinovoj snazi i da je on zaslužan za snažno mesto Rusije u svetu, rekao je Vučić.

Vučić je objasnio da Srbija vodi politiku vojne neutralnosti, a da vojnu neutralnost možete imati samo ako ste vojno snažni.

“Kako ćete da snažite armiju, ukoliko se ne naoružavate i ne opremate, a onda i jedni i drugi i treći prate svaki vaš potez, gde ste uzeli puške i avione…”, napomenuo je Vučić.

Vučić je objasnio i da su danas lošiji uslovi za prodaju oružja i da se svi zato bore za svoje mesto i da zato nisu slučajni napadi na namensku industriju, jer je, kako je rekao, važno uništiti konkurenciju, pa makar i malu srpsku.

Podsetio je koliko je Srbija napredovala kada je u pitanju opremanje Vojske.

“Mi ćemo za mesec dva imati 14 migova-29, lovaca sa posebnim radarskim sistemom, stiže devet helikoptera H-145 što za vosjku, što za policiju, stiže i stiglo je četiri MI 35, što su leteće tvrđave, stigla su tri MI-17 , naručili smo super pume…”, naveo je Vučić.

Vučić je dodao da neće ni da govori o raketama, Nori, oklopnim vozililima, Lazaru, dodajući da smo sistem za protivazdušnu odbranu već platili.

Komentarišući izveštaj Pentagona, rekao je da se sve dešava u sklopu različitih pritisaka i da ima krugova koji smatraju da “Vučić nije poslušan”.

“To govori o dobroj politici Srbije, da je Srbija snažnija, a to je moj posao”, ukazao je Vučić ističući da ste smeta mnogima kada ste snažniji, kao i da to mnogima u okruženju ne odgovara.

INFO 24 / Foto: Oliver Bunić / Ras Srbija

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *