Vučić: SPC jedina kanonska, neću dodatno da delim naš narod u CG

Povodom Zakona o slobodi veroispovesti u Crnoj Gori, predsednik Vučić rekao da nema pravo da se meša na direktan način na nešto što se događa u drugoj zemlji, ali je istakao da je Srpska pravoslavna crkva jedina kanonski priznata crkva.

Vučić je takođe rekao da neće da odgovara vladiki Amfilohiju, jer, istakao je, ne želi dodatno da deli naš narod u Crnoj Gori.

Upitan „ima li nade za Srbe i našu crkvu u Crnoj Gori, da li će sporni predlog zakona o crkvenoj imovini biti povučen i šta nas sve čeka ako zakon bude donet o ovakvom obliku“, predsednik je kazao da je na najbolji mogući način, ljudski, prišao predsedniku Crne Gore Milu Ðukanoviću i izneo mu svoje brige povodom tog zakona.

„On to posmatra drugačije. Naš pogled na Zakon je drugačiji, ali to se dešava u zemlji u kojoj je on predsednik“, ukazao je Vučić.

Podsetio je da mora da vodi računa o tome da poštuje prava druge države, ali, s druge strane, i da pokaže uvek brigu prema opstanku srpskog naroda i SPC.

Ukazao je da su neki namerno želeli da pogrešno protumače izjavu, kojom je izneo viđenja tog pitanja iz dva ugla:„Govorio sam da su Dedeić i Crnogorska pravoslavna Crkva kao nevladina organizacija formirani pre 2006. i da je jasno da je jedini kanonski priznata SPC. Pokušavali su to da zloupotrebe“, konstatovao je Vučić.

Vladici Amfilohiju, kaže, neće da odgovara uvredama na uvrede, niti želi da deli naš narod u Crnpoj Gori.“Mogao bih, međutim, štošta da kažem o rezultatima u Crnoj Gori i na KiM i Amfilohija i onih koje je on podržavao“, primetio je predsednik i podsetio da je za vreme onih koje Amfilohije hvali počinjen pogrom na Kosovu i Metohiji nad srpskim narodom, da je pod njima proglašena nezavisnost tzv. Kosova, a da danas imamo 17 zemalja koje su povukle priznanje.
„Ako ta politika nije bolja od one ranije, ako politika koja je odvela Crnu Goru nije bolja od današnje politike poštovanja prema Crnoj Gori, a koja nije ništa kriva za ono prethodno, onda ne znam….Uvredama na uvrede da odgovaram neću“, zaključio je predsednik Vučić.

Teodosić blizak SNS? Samo lažu, da bi formirali javno mnjenje

Predsednik Vučić odbacio je insisnuacije da se subvencije za podršku privredi dodeljuju članovima vladajuće stranke, i zapitao kakve veze imaju Teodosići, na primer, sa SNS.

Upitan po kojim kriterijumima država dodeljuje pomoć i da li vlasnici tih preduzeća imaju veze sa SNS, Vučić je rekao da ni vlasnici „Fruških termi“, koje je danas posetio, kao ni Jovan i Miloš Teodosić, čiji hotel na Divčibarama je otvoren za vikend, nemaju nikakve veze sa SNS.“Nemaju nikakve veze, nego to tek tako kažete… To je postalo uobičajeno u Srbiji, da kažemo šta god hoćemo“, rekao je Vučić i dodao da je stalno ponavljanje laži i priča o navodnim aferama zapravo pokušaj da se formira javno mnjenje.

On je primetio da SNS ima pola miliona članova i da svi u Srbiji poznaju nekoga ko je u SNS ili je blizak stranci, te da su gluposti insinuacije da neko nekog poznaje, pa računa na subvencije.“Je li bilo nešto protivzakonito? Nije, nego tek tako govorite“, primetio je Vučić.

Kaže da se po istom tom principu govorilo i o njegovoj vezi sa aferom Jovanjica, navodeći da ni on, ni njegov brat nemaju nikakve veze sa tim, a da se o tome stalno priča.“Zato ću ja kao pit bul da ponavljam o Jovanjici još dve godine, koliko je sigurno da ću biti predsednik, jer mi je ta priča pokazala kako lažovi misle da se formira javno mnjenje“, rekao je Vučić.On je dodao i da je spreman da o svim ozbiljnim aferama razgovara i da sasluša sve argumente.

Vučić o Tepić: Svima u Srbiji jasno o čemu je reč

Predsednik Vučić danas je, povodom tvrdnji Marinike Tepić da su srpski privrednici plaćali za povlačenje priznanja Kosova, pa čak i novcem od isporuke oružja, izjavio da mu nije jasno šta je politička namera takvih reči, ali je siguran da su svi u Srbiji razumeli o čemu se tu radi.Nekada su nas napadali i govorili što ne izdvajamo novac da lobiramo u SAD, što ne lobiramo da popravimo situaciju za naš narod na Kosovu i Metohiju, a kada uspemo nešto da popravimo, kažu – izdvajali ste novac, primetio je Vučić.

On je upitao šta je namera i smisao svega toga i šta, oni koji takve izjave daju, žele time da postignu.“Da ne brinemo za naš narod na KiM? Šta je smisao takvih trvdnji? Kao što nisam razumeo smisao nekih drugih stvari“, rekao je Vučić.

Predsednik je dodao da bi, kada je reč o aferama, želeo da čuje suštinu i da budu kažnjeni odgovorni, posebno oni bahati, kriminalci, korumpirani, ali da je potrebno da se objasni šta je smisao svega toga.“Objasnite mi nekad političku nakanu i nameru svega toga. “Ajde tek da nešto kažemo protiv Vučića i Vlade Srbije…“, dodao je Vučić.

On je naveo da danas, tokom obilaska hotela u Vrdniku, ne želi da izgovara loše reči, čak ni o njegovim političkim protivnicima, jer je to, kaže, sasvim besmisleno.

„Čini mi se da je svaki čovek u Srbiji pravilno tu izjavu razumeo i da je svima jasno. Niko nije glup, da ne zna šta je namera takve izjave“, rekao je Vučić.

Vučić svojima: Ne birajte lake mete,SPS i Boška,već tajkune

Vučić izjavio da će tek posle Glavnog odbora SNS 29. decembra moći da odgovori na to sa kime će ta stranka ići na redovne izbore na proleće, odnosno na pitanje – „moguće koalicije ili ne“.

„Mislim i dalje isto: svi drugi da sutra imaju za jednog poslanika više – za 15 minuita bi se dogovorili da nas smene. I to sam govorio i pre dve, i četiri i šest godina“, rekao je Vučić.

Kaže da je ljude u SNS zamolio na Predsedništvu stranke da se uzdrže od kritika koalicionih partnera, te da od njih, iskreno, nije ni očekivao da štite i brane pozicije SNS. „Ako nismo dovoljno sposobni da se odbranimo od onih najgorih u našoj zemlji, onda ne treba ni da postojimo“, naglasio je Vučić.

Imamo vrlo krektnu saradnju sa SPS i rekao sam mojima u stranci – „nemojte da napadate lake teme i lake mete, kao što su Boško Obradovića i SPS“, kaže Vučić.“Već tajkune i protivnike, one koji imaju medijsku moć. E, to nećete, zato sto hoćete da samo Vučić bude izložen progonu i da bude na naslovnim stranama. Naučite da trpite, nemojte da birate lake teme, a da se dodvoravate velikim tajkinuma, Ðilasu, Šolaku, Miškoviću i ostalima. Ako hoćete da se borite, onda se borite kako treba, a ne da se u stvari ne borite i da mi mažete oči time što ćete da date neku izjavu o Obradoviću i Dačiću“, poručio je lider SNS.

Dodao je da će se na GO stranke razgovarati o tome kako bi se uvelo malo reda u SNS.“Kada to kažem mislim- neka razmisle možda ti ljudi koji su mnogo hrabri da kritikuju te koje je lako kritikovati. Možda su popularniji i imaju veću podršku u SNS nego ja. Ne bih to isključio“, dodao je Vučić.

Ističe da je trenutno fokusiran na pripemu programa „Srbija 2025“ i da će sutra ujutru oko toga imati konačni sastanak sa predstavnicima Svetske banke. Vučić je rekao da je i noćas imao sastanke sa saradnicima oko tog programa sve do ranih jutarnjih sati. Predsednik kaže da je cilj da nove strukturne reforme ne da pogode narod, već ministre i direktore javnih preduzeća.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *