Vučić: “Snižavanjem cenzusa se ne ugrožavaju prava opozicije”

Snižavanjem cenzusa se ne ugrožavaju prava opozicije, već samo vladajuće stranke, a snižavanje cenzusa boli opoziciju zato što je svesna da joj najavljeni bojkot izbora neće uspeti, rekao predsednik Vučić, gostujući na Televiziji Pink.

On je istakao da je cilj snižavanja cenzusa da se politički život vrati u parlament, a da izbori sasvim sigurno neće biti održani 3. maja.

On je izjavio da nema nijednog udžbenika u kojem se snižavanje cenzusa vidi kao ugrožavanje prava opozicije, te istakao da opoziciju u vezi tog predloga „boli“ to što je jasno da im nikakav bojkot neće uspeti.
„Smanjenje cenzusa ide na štetu samo vlasti“, rekao je sinoć Vučić u emisiji na Pink tv.

Ta izmena ni slučajno ne zadire u prava građana, tiče se samo političkih partija, reklao je Vučić.On je odbacio argumente protiv promene cenzusa pozivanjem na praksu da se izborni zakoni ne menjaju u izbornoj godini.

Podsetio je, naime, da su kroz dijalog vlasti i opozicije uz posredovanje Evropskog parlamenta već promenjena tri izborna zakona, a cenzus se, ukazao je, ne ograničava nijednim izbornim zakonom.

Aktuelna vlast je pre 20 dana već promenila tri zakona koja se tiču izbora:“Znači, može 20 dana ranije, a ne može 20 dana kasnije“, rekao je Vučić.

Podsetio je da su izmenjeni zakoni o finansiranju političkih aktivnosti, Agenciji za borbu protiv korupcije i o javnim preduzećima, što ide, kako kaže, na štetu vlasti.“Zašto onda ovo boli opoziciju? Zato što znaju da im nikakav bojkot neće uspeti“, rekao je Vučić.Vučić je u prilog smanjenju cenzusa sa pet na tri odsto izneo da će to: vratiti život u parlament, a normalnost u Srbiju, da će parlament reprezentovati javno mnjenje i da će naterati naprednjake da više rade.

Ponosan sam na srpski narod u Crnoj Gori koji drži podignutu glavu

Aleksandar Vučić izjavio da je Crna Gora jedina zemlja u kojoj nije bio u zvaničnoj poseti, ali je istakao da je uvek spreman da razgovara sa Milom Đukanovićem, iako različito gledaju na stvari.

Vučić je na pitanje o odnosu njega i Đukanovića rekao da je u interesu da se posao radi za dobrobit svih.

– Uradili smo Srpsku kuću koju niko nije hteo u Crnoj Gori, izdvojili smo novac za srpske institucije, a neugrožavajući suverenitet Crne Gore. Ja nikada nisam bio u zvaničnoj poseti toj zemlji. Razgovarao sam sa Đukanovićem u Tiranu i izneo sam svoj stav, on je rekao svoj. Žao mi je što se vladajuća partija u Crnoj Gori naljutila i to se vidi iz njihovog saopštenja. Spreman sam uvek da razgovaram sa Đukanovićem, ali mi moramo da brinemo o 28,73 odsto Srba u Crnoj Gori. Uvek kažem ako imate neki racionalan odgovor ponudite ga, a ako ne onda ga pronađite u budućnosti. Ponosan sam na srpski narod u Crnoj Gori koji drži podignuto glavu – istakao je Vučić.

Vučić kaže koliko ima onih koji ga optužuju što nije podigao „sekiru na Crnu Goru“ toliko ima i onih koji govore da je napao Crnu Goru.

– Za neke ja sam kriv što sam izveo agresiju nad Crnom Gorom, a za ove druge sam kriv što ih nisam napao. Tenkovima i vojskom neću ići na Crnu Goru. Hoću mirnim putem da rešim problem. Oni koji bi da ratuju ratovali bi 24 sata, a 25-ti sat bi da sede u kafani i piju piće – dodao je on.

– Važno je to da je ovo probudilo srpski narod u Crnoj Gori. Kao što vidite ja to ne krijem, ja sam o ovome sa Makronom pričao 5, 6 sati. Nismo u lakoj poziciji, ali šta da radimo – završio je Vučić.

Gasovod je strateška stvar, a ne predizborna

Vučić je na početku emisije Hit tvit rekao da ćemo iz gasovoda Turski tok dobiti gas za našu zemlju.

– Ovo je za nas vrlo bitno za dovođenje kompanija iz Nemačke i drugih zapadnih zemalja. Neće da doću ukoliko nema gasa. Imamo stalnost i sigurnost dobijanja gasa. Objektivno to će biti ruski gas koji je za nas najpovoljniji. Najsigurniji je izvor gasa – rekao je Vučić i dodao da smo mi sve svoje u decembru završili i da ostaje da se završi kompresorska stanica, i da ovo nema veze sa izborima.

Uveren sam da Mihajlović nema veze sa slučajem Jevtić

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je lično uveren da ministarka Zorana Mihajlović nema veze sa slučajem direktora Infrastrukture železnice Miroljuba Jevtića.

„Nisam čuo da je Zoranu neko pominjao, moje lično uverenje je da Zorana s tim nema veze, potpuno joj verujem“, rekao je Vučić u emisiji Hit tvit.

Srpska je narodu u srcu

Vučić je istakao da postoji nešto što narodu ne može da se uzme iz srca, i dodaje da ne krije da je srećan na postojanje na RS i da je ponosan što može da joj pomogne.

– To je nešto što ne možete da otmete ljudima iz srca. Ponosan sam na narod u Srpskoj, naročito zbog podrške koju dajemo jedni drugima. U svakoj opštini Republike Srpske Srbija gradi vrtić, škole, u svakoj. Poštujemo se i moramo da znamo da Srpske nema bez Srbije, a ne znam kako bi Srbija preživela da ostane bez Srpske posle svega što nam se dogodilo – rekao je Vučić.

INFO 24 / Foto: TV Pink Printscreen

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *