Vučić: Slede veliki pritisci zbog KiM, treba nam jaka vlada

Očekujem velike pritiske po pitanju rešavanja kosovskog problema i važno je da Srbija, posle izbora, dobije snažnu vladu, rekao predsednik Vučić.

“Ali, da će biti lako za Srbiju – neće”, dodao je Vučić, ali je ponovio da će u tom procesu i Srbija morati da se pita.

“Nemamo primedbe na razgovore koje smo imali u EU, kao i u razgovorima sa Grenelom. Uvek sam se na miran način trudio da dobijemo što više. Ako stanu sa zahtevima za prijem u Interpol i u drugim organizacijama i mi ćemo stati sa kampanjom promene stava zemalja o priznanju Kosova”, rekao je Vučić.

On je dodao da je Hašim Tači sve ovo izveo uz nedvosmislenu podršku SAD i da će njegov stav biti da pristaje na razgovore samo tamo gde su Amerikanci učesnici.

Ne razume, kaže, kako bi to Priština da bude na EU putu, a ne želi, kako je Tači izjavio, da razgovara sa evropskim predstavnicima.

Za razliku od nas, kojima ništa nije dozovljeno, njima je, međutim, sve dozvoljeno, rekao je Vučić.

Ipak, podseća da je Beograd, zahvaljujući pametnoj politici, pitanje Kosova i Metohije vratio za pregovarački sto, čuvajući mir na KiM, a ekonomski razvijajući Srbiju.

Vučić je naveo da ne želi da se bavi unutrašnjim odnosima u albanskoj političkoj zajednici, jer je to njihova stvar, dok je za Beograd važno da Srbi sa KiM dobiju određene garancije.

Nisu izbori samo u Srbiji…

Predsednik Aleksandar Vučić primetio je da su događaji demantovali deo srpske opozicije koji je optuživao vlast da jedina organzuje izbore, aiko pandemija korona virusa nije okončana.

Na konstataciju novinara da na izbore “idu” Poljska, Hrvatska, Severna Makedonija, a da je, primera radi, lider Dveri Boško Obradović tvrdio da u Poljskoj neće biti izbora, Vučić je rekao da su u Poljskoj izbori na Vidovdan, a 1. jula su u Rusiji, koja je, inače, u mnogo komplikovanijoj kovid situaciji nego Srbija.

Takođe, izbori su 5. jula u Hrvatskoj i Severnoj Makedoniji.

Rusija prijateljska zemlja, to niko ne može da menja

Rusija je nama izrazito prijateljska zemlja i to ne može da promeni niko od neodgovornih političara iz Srbije, niti bilo ko drugi, poručio je  predsednik Srbije Aleksandar Vučić, povodom mogućeg imenovanja na važnu poziciju Jevgenija Primakova, inače bliskog delu opozicije oko Saveza za Srbiju.

Vučić je tako odgovorio na pitanje kako vidi to imenovanje, kakvu poruku Rusija time šalje i kako bi reagovala ako bi Beograd, po nekoj paraleli, imenovao, na primer, Bojana Kostreša za šefa kancelarije za saradnju sa Moskvom.

Podsetio je da je Rusija najmanje 20 puta veća od Srbije, da ima svoju nezavisnu vladu, predsednika, koji ima ogroman uticaj i ugled.

„Oni vode računa o svojim interesima i donose odluke u skladu s tim. Nemam ništa protiv bilo koga. Video sam reakciju ambasadora Ruske Federacija i hvala na korektnosti“, naglasio je Vučić.

Istakao je da je pravo Rusije na svoj izbor, kao što mi ne dozvoljama da bilo ko utiče na to koga ćemo da postavljamo na neke funkcije.

„Bilo bi nekorektno i potpuno sumanuto da utičemo na njhove odluke“, naglasio je Vučić.

Što se tiče paralele s hipotetičkim imenovanjem Kostreša na mesto šefa Kancelarije za saradnju s Rusijom, odgovorio je da to, pored ostalog, nije realno:

„Primakov je iz Jedinsvene Rusije“, a Kostreš ne čini mi se da je u ovom trenutku blizu vlasti, ni on nji njegova partija“, naglasio je on.

Litijum veliko, neiskorišćeno bogatsvo SRB

Srbija mnogo ocekuje od nalazišta litijuma, ali efekte eksploatacije neće moći da ima najmanje za godinu , godinu i po dana, rekao je Vučić.

„Ne može se lako menjati rudna renta, jer ne može lako da se napravi dogovor sa ruskim NIS-om, niti sa Kinezima, koji su usli u velike investicije i mnogo pomogli zato što su uzeli Bor i spasli nas. Oni su računajući na tu rudnu rentu kupili od Kanađana Čukaru peki, odnosno Timok rudnik. Za nas je ovde najvažniji litijum, ali kada bih vam rekao da je to nekada bukvalno za džabe dato, a da mi danas nemamo ni početak eksploatacije, iz kože bih iskočio“, rekao je Vučić.

Srbija raspolaže sa 10 odsto svetskih količina litijuma i to je ogromno bogatstvo, i veliki potencijal koji još nije iskorišćen, rekao je Vučić u Loznici, na pitanje da li Srbija može da poveća iznose rudne rente posebno za litijum, imajući u vidu da je učešće rudarske industrije u BDP dva do tri posto.

Napominje i da je komplikovano ekstrahovanje litijuma, ali je rekao da molimo i Kineze i Rio tinto, da se počne nešto, jer smo izgubili mnogo vremena, 12 do 15 godina.

„Dajte da počnemo nešto da radimo, zato što će da procveta ceo kraj“, istakao je Vučić i dodao da rudarska industrija ide gore najbrže upravo zahvaljujući tome što su Kinezi kupili Bor.

On je ukazao da smo našu naftu, sopstveni gas, potrošili, jer su „ovi prethodni samo gledali svoj budžet“.

Zato je , kaže, doneta odluka da se litijum slobodno ne izvozi, jer pripada srpskom narodu.

„Kada napravimo ovde fabrike, kontrolisano ćemo izvoziti“, rekao je Vučić, napominjući da su u pitanju fabrike električnih autobusa i automobila koje smo mogli do sada da imamo.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *