Vučić: Sigurna budućnost samo sa dualnim obrazovanjem

Dualno obrazovanje je važno, jer je to model u kojem je značajno vaše znanje, ono što imate u vašoj glavi i rukama i ono što znate da uradite, rekao je danas predsednik Aleksandar Vučić učesnicima konferencije “Dualno obrazovanje – znanje za budućnost”.

Vučić je rekao da samo zemlje koje imaju u svom sistemu dualan model obrazovanja mogu da imaju sigurnu budućnost.

“Mi ćemo sa ovakvim obrazovanjem biti mnogo ”žilaviji” za svaku vrstu pada, nego što smo bili do juče”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao da je ponosan na mlade ljude koji su u tom sistemu obrazovanja, jer su razumeli šta to donosi, a donosi, kako je istakao, ne samo siguran posao i primanja, već i još dve važne stvari – odgovornost i ozbiljnost.

Uz to, treća stvar je da će ta deca ranije da napuste roditeljski dom, da osnuju svoje porodice, da imaju svoju decu i da imamo generaciju više nego danas, i radnika i stručnjaka iz svih oblasti, rekao je Vučić.

Vučić je rekao i da je, kada se tek upoznao sa sistemom dualnog obrazovanja, razmišljao da li je to stvar navike ili sistema, nečije prirode ili oblika društvene svesti, te da je shvatio da je to, ipak, stvar sistema koji se organizuje.

“Onda shvatite da mi Srbi ni u čemu nismo lošiji od bilo kog drugog, ako uspemo da sprovedemo to. Ali, mi ne priznajemo ni sopstvene rezultate. Ne priznajemo ih ni Novaku Đokoviću, a kako ćemo tek u politici”, rekao je Vučić.

Vučić je rekao, kada je donošena odluka o uvođenju tog modela u srednje obrazovanje, danima je trpeo napade na naslovnim stranama, čak da je polupismen, neznalica, jer ljudi nisu bili spremni na promene.

“A, oni koji ne bi da menjaju ništa, oni su sve znali, ali nam je privreda ostala u kolapsu”, rekao je Vučić.

Podsetio je da je i veliki Mihailo Petrović Alas, završio fakultet, doktorirao na Sorboni, i tek posle toga stekao majstorski zanat.

“Zato je važno da imamo dualno obrazovanje u srednjim školama, da se i univerzitet tome priključi”, rekao je Vučić.

INFO 24 / Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *