Vučić u Briselu: Kraj pregovora očekujem 2024, članstvo do 2026.

Na kraju mandata nove vlade 2024. godine, završiće se pristupni pregovori Srbije i EU. Realno je da Srbija postane članica Unije do 2026, rekao predsednik Vučić, posle razgovora u Briselu.

Predsednik Vučić je u Briselu razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen, evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem i specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.

Vučić izrazio je uverenje da će se na kraju mandata nove vlade 2024. godine, završiti pristupni pregovori Srbije i EU, te da je realno da Srbija postane članica Unije do 2026, na osnovu razgovora u Briselu.

„Neću da pričam detalje, ali zadovoljan sam kroz koje smo sve detalje prošli, u razgovoru sa Der Lajen, uveren da sa optimizom ulazimo u novu fazu odnosa EU i Srbije“, naglasio je Vučić posle razgovora sa funkcionerima EU i primetio da se u Briselu za sva ta pitanja stvara pozitivna klima.

Vučić je, u izjavi novinarima, istakao da je to njegova nada i verovanje, podsećajući da je on ili pragmatičan, realističan, pesimističan, a optimističan veoma retko. „Mislim da postoji dobra klima u EU da se razmatra ubrzani napredak Srbije, a istovremeno veća želja kod nas i promenjena situacija da se ubrza naš evropski put“, podvkao je on.

Preneo je da je bilo razgovora o infrastrukturnom povezivanju unutar regiona, kao i o novcu koji bi Srbiji pripadao u narednom periodu iz takozvana dva „džepa“ EU.„Jedno su IPA fondovi, i to ne mali novac. Drugo su garantne šeme, to jest garancije, što je takođe veliki novac“, objasnio je on dodajući da su treća stvar projekti za ceo region, pošto je ideja EU da se svi glavni gradovi Balkana spoje autoputem, prugom.

Reč je, prema njegovim rečima, o kombinaciji onog što je Berlinski proces predstavljao od početka.„To su stvari koje su za nas od suštinskog zančaja, ali su razgovori sa Prištinom od ključnog značaja da bi mogli da očekujemo taj novac“, rekao je Vučić.

Ukazao je da očekuje nastavak razgovora sa Prištinom za dve do tri nedelje.Preneo je da je sa zvaničnicima EU razgovarao o situaciji U prištini, šta možemo da očekujemo i kako bi mogli izgledati njihovi uslovi.

Ukazao je da je razgovarao i sa izaslanikom EU za dijalog Miroslavom Lajčakom o svim važnim temama i da sada, nakon posete Beogradu, postoji komunikacija na dnevnom nivou.

Rekao je da je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen bila veoma pripremljena i da joj je zahvalan na pažnji koju je posvetila Srbiji.Kazao je da ju je pozvao da poseti Srbiju i izrazio uverenje da će to učiniti pre kraja godine, kada prođe korona kriza.

Očekujem ubrzanje EU integracija,uskoro nastavak dijaloga

Interes Srbije je ubrzanje EU integracija i o tome sam razgovarao sa Ursulom fon der Lajen u veoma dobrom i detaljnom razgovoru o svim pitanjima, preneo je predsednik Aleksandar Vučić posle razgovora sa zvaničnicima EU u Briselu.

Uskoro očekujemo, ističe, i nastavak dijaloga Beograda i Prištine, a pre toga nas očekuje Samit, na kojem će biti predstavnici najvećih evropskih zemalja, koji će se ticati nastavka dijaloga, ali i daljeg ubrzavanja EU puta Srbije.

„Suština je pitanje kako da Srbija ubrza svoj EU put i kako da dobije garanciju za članstvo, kad ispuni ono što se od nje traži, pre svega po pitanju različitih reformi, da može da dobije zeleno svetlo za EU“, rekao je Vučić.

Kako je rekao, današnji razgovori u Briselu bili su veoma važni.

„I u skladu sa onim što sam rekao odmah po okonačanju izbornog procesa, jedna od sustinskih stvari u našoj politici u narednom periodu mora da bude ubrzanje evropskog puta Srbije. O tome sam sat vremena razgovarao sa Ursulom fon der Lajen, iako sastanci uvek traju oko pola sata, i hvala joj na tome“, rekao je Vučić.

Optužnice dobra vest,ali taj sud je po kosovskim zakonima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je podizanje optužnica protiv Hašima Tačija i Kadrija Veseljija dobra vest pošto su se desili strašni zločini nad Srbima na KiM, ali ukazuje da treba imati u vidu da je specijalno tužilaštvo i sud formiran po kosovskim zakonima.

Upitan da prokomentariše šta može da očekuje od Prištine u ovom trenutku i koji su bili zaključci na današnjim sastancima s predstavnicima EU u Briselu, imajući u vidu predlog pomenutih optužnica, Vučić je rekao da neće govoriti šta su zaključci drugih, ali da može da iznese šta je bio njegov zaključak.

„A to je, da moramo da pokažemo uzdržanost, jer tako štitimo srpski narod na KiM od nasilja, kao i da razgovaramo o temama od životnog značaja na KiM i tu pravimo kompromise“, rekao je.

„Znamo da su bili strašni zločini nad Srbma i dobro je da za njih postoji pravda, to je dobra vest. Ali, u svemu drugome moramo da pokažemo uzdržanost i da tom uzdžanošću štitimo srpski narod na KiM od bilo kakvog nasilja i incidenata i napada. Jer, lako je nama u Beogradu, a teško Srbima u Štrpcu i drugim mestima na KiM“.

Ne isključujem uvođenje mera zaštite od korone

Predsednik Vučić poručio je da građani Srbije moraju biti odgovorniji i disciplinovaniji kad je reč o zaštiti od korona virusa, te istakao da ne isključuje mogućnost od uvođenja mera, ako to ne bude tako.

Vučić je, u izjavi novinarima, povodom aktuelne situacije sa širenjem korona virusa, rekao da moramo biti ozbiljniji i disciplinovaniji, naročito u Beogradu, iako virus aktuelno nije ništa tragično, sem za starije i one sa drugim bolestima, jer ga 95 odsto mladih lako prevazilazi.

„Ako ne budemo disciplinovaniji insistiraćemo na uvođenju mera“, rekao je Vučić i dodao da će sačekati još neki dan, da vidimo da li će se promeniti ponašanje i podaci o broju zaraženih, pa da se proceni da li da preduzimamo mere da u cilju zaštite živote i zdravlje ljudi.

Vučić se sastao sa Oliverom Varhejijem

Vučić sastao se u Briselu, nešto pre 11 sati, sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varhejijem.

Prethodno, Vučić je razgovarao sa predsednicom Evropske komisije Ursulom fon der Lajen.

Vučić se sastao sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se i sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom.
Svoju posetu Briselu predsednik Srbije završiće oko 16 časova sastankom sa predsednikom Evropskog saveta Šarl Mišelom.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *