Vučić se sastao sa predsednicom EBRD

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je danas putem video linka sa predsednicom Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odilom Reno-Baso.

Predsednik Vučić je obavestio predsednicu Evropske banke Reno-Baso da je Republika Srbija usvojila dobro osmišljen paket mera ekonomske pomoći privredi i stanovništvu kao odgovor na krizu izazvanu pandemijom korona virusa, čija će vrednost dostići 12,7% bruto društvenog proizvoda, što iznosi šest milijardi evra. „Odlični rezultati, kojima smo počeli godinu, omogućili su nam da izdvojimo ogroman novac za podršku privredi i građanima“, istakao je predsednik Vučić. On je izrazio očekivanje da će Srbija u naredne dve godine imati kontinuiran i najveći privredni rast u Evropi. Ovo potvrđuju i prognoze Međunarodnog monetarnog fonda i Evropske komisije, kao i činjenica da je originalna projekcija rasta BDP za 2021. godinu revidirana, te za razliku od početnih 4%, koliko je bilo prognozirano pre krize izazvane korona virusom, projektovani realni rast BDP sada iznosi 6%.

Tokom razgovora, predsednik Vučić je istakao da Srbija pozdravlja Ekonomski i investicioni plan Evropske komisije za Zapadni Balkan, koji je pripremljen kako bi podržao održivi i stabilan razvoj ovog regiona. Regionalno povezivanje kroz zacrtane planove ima za cilj poboljšanje povezanosti, infrastrukture, ljudskih resursa, konkurentnosti, kao i zelenu agendu i digitalnu tranziciju.

Dvoje sagovornika razgovarali su i o podršci malim i srednjim preduzećima kroz dodatno finansiranje i posebnu savetodavnu pomoć, uključujući i novi program za mlade preduzetnike.

Predsednik Vučić je zamolio gospođu Reno-Baso za dalju podršku Evropske banke za obnovu i razvoj u oblasti infrastrukture, s posebnim akcentom na auto-put mira Niš-Merdare-Priština, u čijoj izgradnji Evropska banka već aktivno učestvuje sa izdvojenih 85 miliona evra.

Predsednica Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) Odil Reno-Baso ukazala je na spremnost banke da pomogne u razvoju železničke i lučke infrastrukture (Luka Beograd).

Razgovarajući na temu ublažavanja efekata klimatskih promena i smanjenja zagađenosti, predsednik Vučić je izrazio uverenje da će lokalne samouprave u Srbiji usvojiti i sprovesti Akcioni plan za zeleni grad (Green City Action Plan), koji će značajno doprineti održivom razvoju gradova i boljem kvalitetu života građana. S tim u vezi, Ministarstvo energetike Republike Srbije, u saradnji sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj, već priprema Zakon o obnovljivim izvorima energije.

INFO 24 / Foto: Tanjug, ig @buducnostsrbijeav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *