Vučić se sastao sa Lajčakom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se  sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se  sa specijalnim predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom, koji je doputovao u posetu Beogradu.

Sastanak Vučića i Lajčaka poceo je oko 18.00 sati u zgradi Predsedništva.

Glavna tema sastanka je nastavak dijaloga izmedu Beograda i Prištine.

Lajčak je danas posle podne stigao u Beograd, nakon što je prethodna tri dana boravio u Prištini, gde je razgovarao sa liderima političkih partija i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Posle sastanka, Vučić i Lajčak obratiće se medijima.

Uoči posete, Lajčak je u intervjuju za Tanjug poručio da u Beograd ne dolazi sa „ultimatumom“, da u Srbiji ne bi trebalo da strahuju zbog obnovljene saradnje EU i SAD na rešavanju kosovskog pitanja i da je ubeđen da postoji prostor u kome bi Beograd i Priština mogli da se dogovore o medusobnim odnosima.

Lačak je naglasio i da bi tokom posete Prištini i Beogradu želeo da čuje odgovor na pitanje kada će biti nastavljen dijalog u Briselu.

Povodom medijskih najava da u Beograd dolazi sa tzv. „non pejperom“ koji sadrži neku vrstu ultimatuma za srpske vlast, Lajčak kaže da su se uvek pred njegov dolazak pojavljivale „spekulacije i velika očekivanja“.

„EU ne radi po principu ultimatuma. Mi smo tu da pomažemo. Cilj dijaloga je podrška i Beogradu i Prištini i približavanje evropske budućnosti za ceo region“, rekao je Lajčak.

Specijalni predstavnik EU u Beograd stiže iz Prištine, gde je razgovarao s liderima političkih partijama i aktuelnim rukovodstvom privremenih institucija u Prištini.

Lajčak je u Prištini poručio da ne očekuje da će dijalog Beograda i Prištine trajati godinama, kao i da veruje da će se dijalog okončati za par meseci, ali da nije na EU da ubrzava taj proces i da je na Beogradu i Prištini da odluče kada će se nastaviti.

„Ukoliko se budu sastajali mesečno ili nedeljno oni će olakšati taj proces. Ne očekujemo da traje tri, pet ili 10 godina“, rekao je Lajčak.

Kako je rekao, nada se da će se proces završiti tokom očekivanog mandata Aljbina Kurtija, čije je Samoopredeljenje pobedio na nedavnim izborima na KiM.

„Ne vidim prepreke na tom putu“, rekao je Lajčak na pres konferenciji u Prištini.

Nakon posete Beogradu, Lajčak u četvrtak putuje u Podgoricu.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *