Vučić se sastao sa Lajčakom i Palmerom u Briselu

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona, i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Sastanak se održava u zgradi Misije Republike Srbije pri EU, a razgovara se o do sada postignutom i narednim koracima u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Fotografija sastanka objavljena je i na zvaničnom Instagram profilu predsednika Srbije.

Ovim sastankom predsednik Vućić započeo je svoju dvodnevnu radnu posetu Briselu u koji je stigao jutros direktno iz Vašingtona.

Predviđeno je da se predsednik Srbije tokom boravka u Briselu sastane sa i predsedavajućim Spoljnopolitičkog odbora Evropskog parlamenta Dejvidom Mekalisterom i komesarom za proširenje EU Oliverom Varhejijem.

Sutra od 11 časova predsednik Aleksandar Vućić predvodiće delegaciju Srbije u razgovorima o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine koja se održava na visokom političkom nivou uz posredstvo šefa diplomatije EU Žosepa Borela i specijalnog predstavnika EU Miroslava Lajčaka.

Vučić: Dobar sastanak sa Lajčakom i Palmerom

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je u Briselu da je imao dobar sastanak sa specijalnim izaslanikom EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavom Lajčakom i zamenikom pomoćnika državnog sekretara SAD Metjuom Palmerom, te istakao da veruje da će svi razgovori u Briselu dati rezultat.

“Pričali smo o svim važnim temama. Sutra se nastavlja zvanični dijalog, danas imamo važne sastanke naših timova i verujem da će biti rezultata”, rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da su u nastavku dijaloga, od sutra, tri ključne teme razgovora – nestale osobe, interno raseljena lica i ekonomija, naslanjajući se na deo onoga o čemu se razgovaralo u Vašingtonu.

“Kako da to iskoristimo i kako da unapređujemo odnose, a ne da se gledamo kao neprijatelji, već da radimo na dobrobit ljudi, i Srba i Albanca”, rekao je Vučić.

Nemam problem da EU pokažem sporazum iz SAD

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je  da je upoznao izaslanika EU za dijalog Miroslava Lajčaka sa sporazumom iz Vašingtona, i da nema problem s tim da se pohvali pred predstavnikom Unije, jer je postignuti sporazum dobar za Srbiju.

Vučić je, u izjavi medijima, nakon prvih sastanaka u Briselu, kazao da Evropa vodi dijalog Beogarda i Prištine o svim političkim odnosima, i da smo mi to ranije prihvatili.

„Da li bih to prihvatio 2009? Ne bih, ali to je izglasano u Generalnoj skupštini UN. Nalazimo se na evropskom putu“, podvukao je on.

Vučić je istakao da ti razgovori nisu nikada laki, da se govori o konkretnim stvarima, a da će o detaljima javnsot upoznati kada bude jasno da li su papiri usaglašeni i da li možemo da se dogovorimo.

Za nas je, kaže, značajan dolazak američke agencije za finansiranje (DFC), kao i uspostavljanje « mini Šengena ».

„Mnogi u regionu to predstavljaju kao srpsku hegemoniju, ali to nema veze s tim, već sa bržim protokom roba, fitosanitarnim dokumentima, boljim ekonomskim rezultatima, i većim platama. Za to se zalažemo. Što neko voli da živi u prošlosti i pokušava po svaku cenu da gleda kako će da se suprostavi drugom njihovi su problemi“, poručio je on.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *