Vučić: sastanak sa ministrom spoljnih poslova Republike Grčke

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić uručio je danas ministru inostranih poslova Kipra Nikosu Hristodulidisu Orden srpske zastave prvog stepena.

Hristodulidis je odlikovan za posebne zasluge u razvijanju i učvršćivanju saradnje i prijateljskih odnosa Srbije i Kipra.

“Dragi prijatelju, čast mi je da mogu lično da vam uručim orden. Odlikovani ste povodom Dana državnosti Srbije i želim celokupnoj srpskoj javnosti da kažem da je nosilac ovog odličja dragi prijatelj, ministar Kipra, države koja je uvek bila uz našu zemlju i naš narod, zemlja koja je stala u odbranu međunarodnog prava i pravde zalažući se uvek za očuvanje teritorijalnog integriteta i suvereniteta Srbije i istrajavajući u takvom stavu uprkos pritiscima”, rekao je Vučić.

On je ukazao da je Srbija upravo zahvaljujući ministru Hristodulidisu uvek smatrala Kipar najbližim prijateljem ne samo u okviru EU, već i među svim drugim zemljama.

Dodao je da je Srbija uvek umela da ceni snažnu podršku Kipra, te da će to nastaviti da čini, kao što će uzvraćati na isti način ne menjajući stav o kiparskom integritetu.

“Uveren sam da će se širom sveta nezavisne zemlje sve jače povezivati, a njihova saradnja sve više dobijati na značaju”, naveo je Vučić.

Izrazio je uverenje da će srpsko-kiparska saradnja u svim oblastima društveno-privrednog života biti sve bogatija, a veze sve jače.

Rekao je i da se nada da će uskoro u Beogradu ugostiti predsednika Kipra Nikosa Anastasijadisa na sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Kipra.

Kiparskom ministri Vučić je zahvalio posebno na podršci evropskom putu Srbije, pominjući otvorenost Kipra za srpske državljane, ne samo u doba korone, već i u doba teške ekonomske krize kroz koju smo prolazili.

“Hvala vam na tome što uvek pokazujete poverenje i ljubav prema srpskom narodu, baš kao što mi pokazujemo ozbiljnost, odgovorenost i poverenje u naše odnose sa Kiprom. Hvala na svemu, a mi ćemo gledati da vama i vašem narodu uzvratimo”, kazao je Vučić.

Šef kiparske diplomatije rekao je da je počastvovan što je dobitnik vrednog priznanja, te da ga prihvata sa ogromnom zahvalnošću koja je izraz istorijskih veza, zajedničkih kulturnih vrednosti, verske tradicije i dugotrajnih veza prijateljstva koje nas ujedinjuje.

“Tokom istorije suočavali smo se sa brojnim izazovim koji su pretili egzistenciji naših naroda, ali smo sa velikom odlučnošću, koja je postala karakteristika naših naroda i solidarnošću i podrškom uspeli da odgovorimo na izazove i stekli smo pravo da u budućnost gledamo sa optimizmom, radeći sa komšijama na razvijanju mira, bezbednosti i prosperiteta”, rekao je kiparski ministar.

On je kazao da je Kipar zahvalan Vladi i narodu Srbije na nedvosmislenoj podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu zemlje i pravima kiparskog naroda koja potiču iz međunarodnog prava i povelje UN.

On je potvrdio dugoročnu i dobro poznatu poziciju Kipara kada je reč o Kosovu i Metohiji.

“Zadovoljni smo što Srbija sledi put prema EU, na svakom koraku i svim sredstvima koja su nam na raspolaganju odlučni smo da podržimo Srbiju, kao što smo radili od samog početka. Budite uvereni da ćemo nastaviti da vam pružamo podršku i da podižemo saradnju i na bilateralnom nivou i između dva naroda”, rekao je kiparski ministar prenoseći srdačne pozdrave predsednia Anastsijadisa i njegove lične želje za zdravlje i prosperitet.

Joksimović i Hristodulidis o bilateralnim pitanjima i EU

Ministarka za evropske integracije Srbije Jadranka Joksimović razgovarala je danas sa ministrom spoljnih poslova Kipra Nikosom Hristodulidisom o procesu pristupanja Srbije Evropskoj uniji, bilateralnim odnosima, kao i o situaciji u regionu.

Joksimović je zahvalila kiparskom kolegi na iskrenoj podršci koju njegova zemlja pruža Srbiji u pregovorima o članstvu, zalažući se istovremeno za principijelno rešavanje odnosa Beograda i Prištine, u skladu sa načelima međunarodnog prava, saopšteno je iz resornog ministarstva.kipar, joksimovic, Tanjug (Strahinja Aćimović)

“Očekujemo da će Kipar, kao i do sada, nastaviti da zastupa politiku proširenja EU na način koji će omogući da ta politika bude verodostojnija, predvidljivija i dinamičnija, kako je novom metodologijom i najavljeno“, rekla je Joksimović.

Posebno je istakla uverenje da će snažnije političko vođenje pregovora o članstvu doprineti transparentnosti čitavog procesa.

Prvi takav visoki politički format, kako je navela, trebalo bi da bude Međuvladina konferencija tokom portugalskog predsedavanja EU, na kojoj bi i države članice EU, ali i Srbija imale priliku da predstave svoja očekivanja kada je reč reformskim procesima u Srbiji i ali i o podršci Unije da se oni uspešno sprovedu.

Joksimović je izrazila očekivanje da će Kipar, kao i do sada, uvažavati napore Srbije da realizuje sve neophodne reforme, posebno one u oblasti političkih kriterijuma i vladavine prava, održivog ekonomskog razvoja i zelene agende.

Ona je obavestila kiparskog ministra i da se istovremeno radi i na usklađivanju sa standardima i pravnim tekovinama EU u okvirima klastera 3 i 4 – konkurentnost i inkluzivni i zeleni dogovor i digitalizacija i infrastrukturno povezivanje.

„Verujemo da će tim reformskim aktivnostima biti ostvaren napredak, dovoljan da države članice podrže i otvaranje klastera i tako, u skladu sa zajedničkim očekivanjima, ubrzamo dinamiku pregovora“, naglasila je Joksimović.

Hristodulidis je ukazao na važnost dobrih bilateralnih odnosa dveju zemalja, koji se reflektuju i na podršku njegove zemle Srbiji u pristupanju EU.

„Vlada Kipra iskreno zastupa politiku proširenja Unije, uz istovremenu podršku zapadnom Balkanu i Srbiji, da dostigne za to neophodna merila, pre svega u vladavini prava, borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala, ali i u oblasti ekonomskih kriterijuma“, izjavio je kiparski ministar.

Joksimović i Hristodulidis su se saglasili da je efikasno postupanje Srbije u saniranju posledica pandemije kovid-19, kao što je uspešna imunizacija stanovništva, ali i pomoć privredi i susedima u regionu, najbolji pokazatelj da naša zemlja temelji svoju politiku na evropskim vrednostima solidarnosti, jednakosti i poštovanju ljudskog dostojanstva, što je posebno važno u doba globalne krize.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *