Vučić: Saopštiću ime mandatara u petak ili subotu

Lider Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić saopštio je sinoć da zna ko će da bude mandatar za sastav nove vlade, ali će ime, kao predsednik Srbije, saopštiti u petak posle podne ili subotu ujutro.

“Što se tiče izbora mandatara u skladu sa Ustavom Srbije ne mogu danas da to saopštim, ali ću to učiniti u roku od 48 sati. Znam ko je mandatar. Saopštiću ime kao predsednik Republike u skladu sa članom 112 i 107 Ustava Srbije. To je obaveza samo predsednika Republike“, objasnio je Vučić nakon sednice Predsedništva SNS.

Kada bude izabran mandatar, vlada će biti formirana za dve-tri nedelje

Aleksandar Vučić rekao je da se na formiranje nove vlade neće čekati duze od dve tri nedelje od trenutka kada mandatar za njen sastav bude izabran.

Vucić je na pitanje novinara kada će se znati sastav vlade ako mandatar bude poznat za 48 sati, istakao da je mnogo važnije od toga kakva će biti politika vlade i program, hoće li moći da gradi i da isplati penzije, plate, da li će moći da ima investicije.

Doneo sam odluku dobru i za Brnabić i za Vučevića

Lider Srpske napredne stranke rekao je da je najverovatnije da će mandatar za sastavljanje nove vlade biti Ana Brnabić ili Miloš Vučević, ali da mu je omogućeno da izabere i treću opciju.

Vučić je na pitanje da li će mandatar sigurno biti iz redova SNS rekao da je verovatnije je da će biti jedno od njih dvoje iako je omogućeno da izabere i treću opciju, pošto je bilo ljudi koji su bili za tu opciju, možda iz sebično stranačkih razloga.

I Brnabić i Vučević biće deo nove vlade

Predsednik Srbije izjavio je  da će i Ana Brnabić i Miloš Vučević, koji su kandidati za mandatara za sastav nove vlade, biti deo kabineta u Nemanjinoj 11, najavljujući i velike promene u vladi.

“I Ana Brnabić i Miloš Vučević biće deo nove vlade. Na kojoj funkciji, to ćete moći da zaključite na osnovu mog predloga za dva dana”, rekao je Vučić novinarima posle sednice Predsedništva SNS.

Kriza u svetu, potrebna vlada odgovornih ljudi

Predsednik Vučić izjavio je da sve što se zbiva u svetu postaje nenormalno pošto se nikada nije dešavalo da, na primer, isključenja struje najavljuju zemlje poput Velike Britanije i Finske i istakao da je zato Srbiji potrebna vlada odgovornih, ozbiljnih i posvećenih ljudi.

“To nije više Priština ili Severna Makedonija već najrazvijenije evropske i svetske zemlje”, rekao je Vučić i istakao da to nije zato što nema dovoljno struje već zato što su nemoguće cene.

Da požurimo sa vladom jer zemlju čeka mnogo izazova

Predsednik je izjavio da izbor mandatara za sastav vlade nije laka stvar, ali da je rešio da to “preseče”, donese odluku o mandataru, jer zemlju čeka mnogo problema.

“Želeo bih da požurimo sa formiranjem vlade”, rekao je Vučić i dodao da želi da vidi mnogo energije u ministarstvima, nove ljude, novu strast, energiju, ljude koji žele da nešto ostane iza njih, o čemu će se pričati i za 10 godina.

Najveći problemi sa energentima, ogromne sume novca

Vučić je izjavio odgovarajući na pitanje novinara kakvi problemi očekuju novu vladu i kakve su pripreme za jesen i zimu, da se zemlja suočava sa brojnim problemima kada su energenti u pitanju i da je za njih potrebno izdvojiti odgromne sume novca.

On je rekao da je cena gasa na tržištu visoka, kao i da skače cena nafte, jer kotacijske cene prate dolar.

Borićemo se svakoga dana da nema isključenja struje

Predsednik Vučić izjavio je da će se Srbija svakog dana boriti za to da ne bude isključenja struje.

Vučić je nakon sednice Predsedništva SNS-a, a odgovarajući na pitanje novinara da prokomentariše to što velike evropske zemlje najavljuju restrikcije struje, kazao da je francuski predsednik Emanuel Makron već upozorio svoje stanovnike da je prošlo vreme blagostanja.

Realna saradnja sa tradicionalnim saveznicima

Lider SNS istakao je da veruje da je suštinsko iskreno potrebno produbiti saradnju sa Socijalističkom partijom Srbije (SPS).

Vučić je na pitanje kako će izgledati buduća vladajuća koalicija rekao da će SNS imati razgovore sa SPS.

U roku od 48 sati odluka o Paradi, vlada će obavestiti javnost

Aleksandar Vučić najavio je juče da će u roku od 48 sati biti doneta odluka o održavanu Evroprajda u Beogradu.

“I u roku od 48 sati imaćete odgovore, pošto smo sagledali sve izveštaje i vlada će obavestiti javnosti i oko najavljene Parade i svega drugog”, rekao je Vučić novinarima posle sednice Predsedništva SNS.

I Ukrajinci i Rusi će nam biti prijatelji

Vučić je izjavio da će našoj zemlji i u budućnosti i Ukrajinci i Rusi biti prijatelji dodajući da će naša država nastaviti da vodi takvu politiku dok bude mogla.

Vučić je nakon sednice Predsedništva SNS-a, a odgovarajući na pitanje novinara, primetio da su najveći napredak postigli upravo oni koji “viču” da je izdao Rusiju.

Hvala Hilu, ipak ne očekujem velike promene američke politike

Vučić je zahvalio američkom ambasadoru Kristoferu Hilu na njegovim izjavama o pristupu Beograda pregovorima u Briselu i istakao sli ds to nr znači da treba očekivati velike promene američke politike i da SAD kao najveća sila neće menjati svoju politiku zbog Srbije.

Vučić je tako odgovorio na pitanje novinara kako komentariše izjavu ambasadora SAD Kristofera Hila da je Beograd u Brisel otišao apsolutno spreman za razgovore za razliku od Prištine i da li to razume kao njegovu kurtoaznu izjavu ili možda kao blagi nagoveštaj promene američke politike ili im se jednostavno Aljbin Kurti smučio sa svojim izjavama.

KFOR treba da zaštiti Srbe, ne da sklanja barikade

Predsednik Vučić rekao je da će u naredna dva tri dana uputiti pismo povodom najava Kfora da neće dozvoliti barikade na putevima na Kosovu i poručio da slobodu nisu ugrozile barikade, već oni koji hoće da uvode vizni rezim za Srbe sa Kosova.

Vucić je na pitanje kako komentariše takvu izjavu Kfora, rekao da će pismo uputiti posle razgovara koji predstoje sa posrednicima EU i SAD Miroslavom Lajčakom i Gabrijelom Eskobarom, kao i da Srbija drugacije tumaci ulogu Kfora i NATO.Uvek ću biti uz naš narod na Kosovu i Metohiji

Aleksandar Vučić istakao je da će uvek biti uz srpski narod na Kosovu i Metohiji.

Vučić je to rekao nakon sednice Predsedništva SNS-a, na pitanje da prokomentariše današnje odluke odbornika četiri opštine na severu Kosova i Metohije koji su predsedniku u deklaraciji usvojenoj na zajedničkoj sednici u Zvečanu pružili podršku da u narednih sedam dana pronađe kompromisno, održivo i dugoročno rešenje za problem registarskih tablica i ličnih karata kroz dijalog, u skladu sa interesima građana srpske nacionalnosti, uz očuvanje mira, stabilnosti i sigurnosti.

Gde je javni interes u poslovanju privatnih kompanija?

Predsednik Vučić izjavio je da ne zna zašto kineska kompanija Linglong kasni sa isplatom pojedinim podizvođačima, ako je to tačno, te da ne razume gde je u tome javni interes, ali i dodao da je to za Srbiju važna kompanija, u vrhu kada je reč o prilivu stranih direktnih investicija u našu zemlju.

Na konstataciju novinara da Linglong još nije počeo sa radom, iako je prema najavama to trebalo da se desi još u martu, te da se pojavljuju vesti da ta kompanija nije platila podizvođačima ništa, i na pitanje “gde je zapelo”, Vučić je odgovorio da ne može da ulazi u to šta je istina, a šta nije, povodom trvdnji o takvim dugovanjima, jer nije u bordu nijedne od privatnih kompanija koje se žale.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *