Vučić sa Pavlopulosom: Jedni uz druge kada je najteže

Predsednik Aleksandar Vučić zahvalio je predsedniku Grčke Prokopisu Pavlopulosu na podršci te zemlje teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, kao i evropskom putu naše zemlje, te poručio da će Srbija podržavati teritorijalni integritet Grčke i neće menjati svoju poziciju po pitanju Kipra.

Vučić je istakao da se Srbija i Grčka na političkom planu podržavaju i u svim međunarodnim organizacijama i institucijama i dodao da su dva naroda bili jedni uz druge uvek kada je bilo najteže.

Predsednik Srbije se, na početku razgovora u užem formatu, Pavlopulosu obratio sa „dragi prijatelju“, te istakao da su Srbija i Grčka bili i danas su prijatelji, a da je na njima da odnose dalje razvijaju kako bi dve zemlje i dva naroda bili još bolji prijatelji i još bliži u budućnosti.

„Srpski i grčki narod su vekovima delili zajedničku sudbinu i bili jedni uz druge kad je bilo najteže“, rekao je Vučić.

On je istakao da su veoma dobri bilateralni odnosi dve zemlje, te da je ponovo pokrenuto povećanje trgovinske razmene, da razmena usluga raste iz god u godinu, dok je sve više srpskih turista u Grškoj, ali i Grka u Srbiji.

Vučić je zahvalio Grčkoj na podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije, koja će, ističe, uvek podržavati teritorijalni integritet Grčke. “Potpisnici smo Koncevncije o pravu mora i u skladu sa tim podržaćemo integritet Grčke svuda, kao što smo to učinili i sa Kiprom, i ta pozicija je nepromenjena“, rekao je Vučić.

Izrazio je zahvalnost Grčkoj na podršci evropskom putu Srbije, te dodao da mi znamo da imamo određene uslove koje drugi nisu imali, što je, u slučaju Srbije, između ostalog, i pitanje Kosova i Metohije.

Primetio je da Srbiji ponekad o vladavini prava govore neki iz zemalja u kojima je situacija sa vladavinom prava i mnogo lošija nego u Srbiji, ali je dodao da u Srbiji to razumemo i sve reforme koje se sprovode, sprovode se, kaže, u interesu naših građana.“Veoma nam je važno da te reforme izvedemo do kraja da bismo živeli u demokratiji, imali efikasnije pravosudje i da bi ljudi mogli da se osećaju slobodno i da pripadaju društvu najboljih. I uveren sam da će EU imati razumevanja za Srbiju“, rekao je Vučić.

Predsednik se zahvalio lično Pavlopulosu što je, kaže, tokom celog mandata vodio računa o interesima Srbije, o bliskosti Srbije i Grčke, te poručio da će ova njegova poseta, kao i poseta predsednika Grčke Beogradu 2017. godine samo dati novi impuls dobrim odnosima.

Vučić je dodao da će danas imati sastanak i sa grčkim privrednicima, od kojih mnogi već posluju u Srbiji, i izrazio uverenje da će to biti značajan zamajac za dolazak novih investitora u Srbiju, kao i da će sve veći broj srpskih privrednika ulagati u Grčku.“Veliko vam hvala, a na srpsku podršku, na onoliko pomoći koliko mi, kao bratski i prijateljski narod, možemo da vam pružimo, uvek možete da računate. Kao što mi uvek računamo na vašu podršku u evropskim integracijama, ali i u različitim regionalnim inicijativama“, rekao je Vučić.

Dodao je da veruje da će Srbija i Grčka biti još bliže povezane putničkim i železničkim saobraćajem, te ukazao na zajednički interes za izgradnju železničkih koridora od Budimpešte do Pireja, sto će, kaže, biti još jedna potvrda prijateljstva.

Pavlopulos:Srbija na visini zadata po pitanju evropskih standarda

Pavlopulos je naglasio da je Srbija učinila značajne promene i otvorila mnoga poglavlja u pregovorima sa EU.“Vi ste na visini zadatka u odnosu na zahteve evropskih standarda i Grčka će pomoći na vašem putu ka EU“, poručio je predsednik Grčke.

Pavlopulos je istakao da Grčka želi još bolju saradnju sa Srbijom u svim sektorima, a uveren je da će zahvaljujući poseti Vučića odnosi dve zemlje biti još bolji i prisniji, tim pre što se zasnivaju na dugom prijateljstvu u čijem temelju je zajedničko pravoslavno nasleđe.

Kako je rekao, odnosi Srbije i Grčke su efikasni i imaju mnogo aspekata, a posebno se izdvajaju ekonomski, koji će biti predmet razgovora tokom dvodnevne posete Vučića Grčkoj.“Imamo značajne alate da više razvijamo ove odnose“, naglasio je Pavlopulos i istakao da će tome posebno doprineti planirano potpisivanje Deklaracije o strateškoj saradnji, kao i da će biti održan treći sastanak Visokog saveta za saradnju.

Kada je reč o procesu učlanjenja Srbije u EU, predsednik Grčke je naglasio da je Srbija učinila značajan napredak.

Naglasio je da je Grčka posvećena sprovođenju evrposkog i međunarodnog prava, i u tom kontekstu osvrnuo se na grčko -turske odnose i situaciju u Mediteranu, posebno na Siriju.

Grčka se zalaže za evrposku perspektivu Turske, ali, istakao je, Turska ne poštuje osnovne principe evropske perspktive i krši osnovna evropska i međunarodna prava.Kao primer je naveo intervenciju u Siriji koja krši svaki pojam evropskog i međunarodnog prava, naveo je on i dodao da se isto krše prava izbleglica i migranata, kao i sporazum sa EU.Pavlopulos je komentarišući Memorandum koji su potpisali Turska i Libija rekao da se krše suverena prava Grčke i da Turska ne poštuje osnovne principe međunarodnog prava, granice i ekskluzivnu ekonomsku zonu Grčke, kao i da po tom memorandumu „Krit i Rodos ne postoje“.

Takođe, ukazao je da se ne zna koga predstavlja ta vlada u Tripoliju, kao i da će se Grčka surotstaviti namerama Turske i takvom ponašanju u međunarodnim odnosima.Grčka će zajedno sa EU i međunarodnim odnosima braniti svoje granice, svoju teritoriju i eksluzivnu ekonomsku zonu, kao i zonu EU“, poručio je on.

Zahvalio je Srbiji na podršci kada je reč o kiparskom pitanju i naglasio da Grčka želi da se što mirnije reši to pitanje, kao i da jedino može da se reši na federalnom principu.“Ne mogu da postoje okupacione snage, to su stavovi Grčke i Republike Kipar, kao i evropski stavovi i mi smo to jasno stavili na znanje turskoj strani da smo mi spremni za jedno rešenje“, naglasio je on.

Pavlopulos je Vučića dočekao uz najviše državne počasti, crveni tepih, gardu i himne Srbije i Grčke.

Prethodno, predsednik Srbije položio je venac na Spomenik neznanom junaku u glavnom gradu Grčke.

Nakon razgovora sa predsednikom Grčke, atinski gradonačelnik Kostas Bakojani uručiće predsedniku Srbije Zlatnu medalju za zasluge grada Atine.

Drugog dana posete, u sredu, predsednik će se sastati s premijerom Grčke Kirjakosom Micotakisom, s kojim ga veže dugogodišnje poznanstvo, bliski lični i međupartijski odnosi, jer je on vođa konzervativne Nove demokratije, sestrinske partije Srpske napredne stranke u okviru Evropske narodne partije. Vučić i Micotakis će kopredsedavati trećoj sednici Visokog saveta za saradnju Srbije i Grčke, a zatim će potpisati Zajedničku deklaraciju o uspostavljanju strateškog partnerstva Srbije i Grčke.

Nakon toga, biće potpisani i sporazumi značajni za saradnju dveju zemalja.

Tokom boravka u Atini planiran je i susret predsednika Vučića sa predsednikom Koalicije radikalne levice (SIRIZA) Aleksisom Ciprasom, kao i sa arhiepiskopom atinskim i sve Grčke Jeronimom II.

INFO 24 / Foto: Tanjug

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *