Vučić: Regionalna saradnja ključna za rešavanje problema u sektoru energetike

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas na regionalnoj konferenciji „Mogućnosti ulaganja u obnovljive izvore energije na Zapadnom Balkanu” da je napredak u sektoru energetike jedno od najvažnijih pitanja za sve vlade u regionu.

Vučić je istakao da su u oblasti energetike potrebne brojne reforme, ali i promene navika i ogromna ulaganja, i to između 16 i 30 milijardi evra narednih godina, navodeći da nema lakih ni jednostavnih rešenja, ali da se sve to mora preduzeti.

On je rekao da je ove godine konstatovano da u Srbiji postoje duboki, suštinski problemi, i to ne samo kada je reč o diverzifikaciji snabdevanja gasom i naftom, već i kada je reč o starim tehnologijama u termoelektranama.

Takođe, predsednik je dodao da ničeg novog nema ni kada je reč o hidropotencijalima i da država nije u poziciji da poveća procenat obnovljivih izvora energije u ukupnoj ponudi i potrošnji.

Srbija je zbog toga zamolila partnere iz Norveške, ali i iz Velike Britanije da joj pomognu, dodajući da su norveški partneri bili od velike pomoći i posle nekoliko meseci, tokom kojih su pomno pratili situaciju u Srbiji, imaju kratkoročne, srednjoročne i dugoročne predloge i postavljene prioritete u vezi sa tim šta treba da uradimo.

Moramo i naše prenosne sisteme mnogo bolje da povežemo, gasne interkonektore i naftovode, a ovo je prilika i za strane investitore, ali i za sve nas, da povećamo nivo BDP-a, stopu rasta, uz istovremeno težak izazov da se zadrži fiskalna stabilnost, rekao je Vučić.

Predsednik je ukazao i na to da 45 odsto budžeta za sledeću godinu ide na našu rashodnu stranu kada je u pitanju snabdevanje energentima, što pokazuje koliko je to postalo važno.

On je poručio investitorima da su dobro došli u Srbiju, a ambasadorima i svim svim učesnicima skupa zahvalio na podršci,  izrazivši očekivanje da će zajednički stići do rešenja, za bolju budućnost svih.

Zamenik ministra energetike i specijalni izaslanik premijera Kraljevine Norveške za energetiku Andreas Eriksen ocenio je da je regionalna saradnja ključna po pitanju rešavanja problema u oblasti energetike.

Eriksen je istakao da je rat u Ukrajini doneo neizvesnost po pitanju snabdevanja ruskim gasom, kao i da to sve utiče i na domaćinstva i industriju.

Znam koliko je važna saradnja saradnja u regionu i razmena energenata da bismo rešili ovaj problem, rekao je on, dodavši da je ovo region na kojem se može raditi na izgradnji poverenja i zajedničkih rešenja.

Norveška će nastaviti da na pouzdan način obezbeđuje energente, rekao je Eriksen i napomenuo da je i do sada njegova zemlja četvrtinu gasa dostavljala EUi Velikoj Britaniji, a da je cilj da se sada radi na novom sistemu vetro-turbina i da Norveška već dobija struju iz obnovljivih izvora, a da zelena tranzicija pruža velike mogućnosti.

Konferenciju u Palati Srbija organizuju ambasade Kraljevine Norveške u Beogradu i Sarajevu, u saradnji sa Nordijskom poslovnom alijansom, Poslovnom asocijacijom Norveška–BiH i norveškim partnerima za saradnju u oblasti energetike.

Na skupu učestvuju i predsednik Vlade Albanije Edi Rama, predsednik Vlade Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, predsednik Vlade Crne Gore Dritan Abazović i predsedavajući Veću ministara Bosne i Hercegovine Zoran Tegeltija. 

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *