Vučić razgovarao sa šefom Delegacije EU

Predsednik Republike Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas u Beogradu sa šefom Delegacije Evropske unije u Srbiji ambasadorom Semom Fabricijem, kojeg je obavestio o najvažnijim tačkama sporazuma iz Vašingtona i o toku razgovora u Briselu, te je naglasio da je uloga EU u posredovanju u dijalogu između Beograda i Prištine ključna, kao i da je Srbija spremna da aktivno učestvuje u nastavku razgovora.

Posebna tema razgovora bila je evropska perspektiva Srbije.

Razgovaralo se i o predstojećem Godišnjem izveštaju Evropske komisije i o važnosti da nova Vlada ubrza EU reforme, posebno u oblasti vladavine prava.

Takođe se razgovaralo i o predstojećem ekonomsko-investicionom planu EU za Zapadni Balkan, kojim je predviđeno da se zemljama regiona pomogne u suočavanju sa krizom nastalom zbog pandemije Kovid-19, kao i o njenim ekonomskim posledicama, te načinima da se konstruktivna saradnja Srbije i EU i u tom smislu dodatno unapredi.

Predsednik Vučić se pre svega zahvalio ambasadoru Fabriciju na značajnoj podršci koju Evropska unija pruža kroz ekonomski, politički i vrednosni doprinos napretku Srbije, te dodao da je politika naše zemlje u celosti usmerena ka miru i stabilizaciji regiona i daljem brzom ekonomskom razvoju.

Predsednik Vučić je dodao da će se Srbija i u Briselu zalagati da dođe do normalizacije odnosa Beograda i Prištine, kako bi i Srbija i ceo region Zapadnog Balkana mogli da nastave da grade dobru budućnost.

Predsednik je istakao da članstvo Srbije u Evropskoj uniji ostaje strateški cilj i dugoročno opredeljenje Srbije, što se, između ostalog, pokazalo i tokom borbe prodiv pandemije Kovid-19.

„Srbija je izuzetno zahvalna EU na pomoći, ali i na solidarsnosti koju je pokazala prema Srbiji ne samo od kada se zajednički borimo sa posledicama Kovid-19, nego i za podršku u svim ostalim situacijama“, rekao je predsednik Vučić i dodao da će se zajednička borba protiv pandemije nastaviti uz učešće Srbije koja je i u najtežim trenucima pokazala izuzetnu solidarnost i sa svoje strane.

Ambasador Fabrici je poručio da Srbija ima punu podršku Unije u borbi protiv Kovid-19 i podstakao Srbiju da nastavi borbu protiv koronavirusa, te dodao da je Srbija “dokazala da je njen zdravstveni sistem izdržao teret i da treba da nastavi da radi u tom pravcu”. On je posebno istakao da niko ne zna koliko će ova kriza trajati, ali da je važno da snažan zajednički odgovor postoji i da Srbija i EU ostaju pouzdani partneri i u svim daljim aktivnostima usmerenim ka suzbijanju posledica pandemije.

Naglašavajući značaj zajedničkog delovanja i solidarnosti sa EU, predsednik Vučić se zahvalio na snažnoj podršci u procesu evropskih integracija od strane država članica EU i dodao da kontinuirani susreti i razgovori u ovom formatu „otvaraju nove mogućnopsti za razmenu mišljenja i podsticanje daljih aktivnosti“.

Predsednik Vučić je istakao da Srbija posebno uvažava pristup Unije prema Zapadnom Balkanu, imajući u vidu da je ova tema za EU jedan od prioriteta i pored drugih važnih pitanja sa kojima se Evropa danas susreće.

“Dve trećina naše trgovinske razmene vezano je za zemlje EU, ukupna robna razmena sa EU prošle godine iznosila je gotovo 26 milijardi evra”, naveo je predsednik i dodao da Srbija ostaje u potpunosti posvećena reformskom procesu i unapređenju svih performansi našeg društva, posebno u oblasti demokratizacije i vladavine prava.

Ambasador Fabrici je istakao da je Srbija već bliska ekonomiji EU, te da je „70 odsto direktnih stranih ulaganja došlo iz EU“ i da je više od 60 osto razmene realizovano upravo sa zemljama Unije.

„Snažna ekonomija EU znači i snažniju srpsku ekonomiju”, rekao je šef Delegacije EU u Srbiji i dodao da Unija ostaje posvećena daljoj podršci Srbiji na putu ka punom članstvu.

Predsednik Vučić je posebno naglasio da Srbija nastavlja da se zalaže za mir i stabilnost u regionu, kao i za unapređenje regionalne saradnje i dodao da je u tom smislu politika proširenja EU najbolji mehanizam za dostizanje stabilnosti i prosperiteta na Zapadnom Balkanu.

Ambasador Fabrici je istakao da će Evropska unija nastaviti sa aktivnom podrškom Srbiji u procesu pristupanja, imajući u vidu posvećenost Srbije reformama i usvajanju evropskih vrednosti i standarda u svim oblastima važnim za pristupanje.

INFO 24 / Foto: ig, @buducnostsrbijeav

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *