Vučić razgovarao sa Lajčakom: Srbija spremna za dijalog – kompromis neophodan, bez rokova

Predsednik Aleksandar Vučić poručio je večeras, nakon razgovora sa Miroslavom Lajčakom, da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za njegov nastavak, da insistira na kompromisnom rešenju, koje će uvažiti interese obe strane, bez ultimatuma, ali ne postavlja rokove za dolazak do kompromisnog dogovora.

Vučić je preneo da je imao dobar i sadržajan razgovor sa Lajčakom, koji ga je upoznao sa najvažnijim stvarima iz razgovora koje je vodio u Prištini.

Vučić je poručio da je Srbija posvećena dijalogu sa Prištinom i spremna je za nastavak dijaloga u svakom trenutku, kada na taj dijalog bude pozvano u Briselu.

Srbija, istakao je, podržava aktivnosti, napore i namere Lajčaka da se politikom kompromisa dođe do rešenja, koje bi značilo nezadovoljstvo ili delimično zadovoljiti obe strane, bez ultimatuma i nametnutih rešenja.

Predsednik je naveo i da Srbija u dobroj veri učestvuje u razgovorima i pregovorima, u želji da postoji razumevanje i za njene državne i nacionalne interese, a ne samo za nacionalne interese Albanaca.

“U skladu sa tim, smatramo da kompromisni dogovor znači – nikome sve, a svakome dovoljno. Uveren sam da ono što je važno je da je, bez obzira na neretko obeshrabrujuće izjave iz Prištine, naša obaveza da budemo odgovorni i posvećeni, jer neće biti napretka u evrointegracijama, a to je strateški cilje Srbije, ako ne budemo napravili ozbiljne pomale i napredak u dijalogu”, rekao je Vučić.

On je poručio i da Srbija ne postavlja rokove za dolazak do nekakvog kompromisnog dogovora, jer je važnije da se napravi nekakav dogovor kojim će jedno zadovoljne ili nezadovoljen biti obe strane, nego da se ishitrenim rešenjima dođe do katastrofe.

Vučić je istakao i da će Srbija insistirati na potpunom sprovođenju Sporazuma iz Brisela, što znači i formiranje ZSO i sve ono što nije ispunjeno, a što trebalo je i moralo još od 2013. godine, podsećajući da je Srbija sve svoje obaveze potpuno ispunila.

On je istakao ličnu ulogu Miroslava Lajčaka, kojem je zahvalio na posvećenosti, dodajući da je on u Srbiju uvek dobrodošao.

“Bez obzira što nam je lakše i lepše kada razgovaramo sa našim potencijalnim investitorima, o infrastrukturnim projektima… razumemo koliko je dijalog važan. I pitane bezbednosti Srba na KiM je važno i kada ima dijaloga, onda ćemo moći i njima bolje i čvršće da im garantujemo tu bezbednost”, rekao je Vučić.

Vučić: Ako računa na priznanje Srbije ,Prištine pravi račun bez krčmara

Srbija je spremna na dijalog i kompromis, a ako oni u Prištini nisu spremni na to i misle da će neka batina da im stvori državu i da će Srbi na to da pristanu – prave račun bez krčmara, poručio je Vučić.

Vučić je rekao da svakog dana slušamo uvek iste priče.

“Trudim se da na njih nikada ne odgovaram, ne zato što smo uplašeni da kažemo što mislimo, ili u strahu od EU ili nekog drugog. Računam da su odgovorni i ozbiljni ljudi gospodari neizgovorene reči i sluge izgovorene. Zato se trudite da na sve uvrede civilizovano odgovarate, a tako i neutemeljene planove. Slušao sam sve izjave. Ne mogu da se nasmejem, jer je suviše ozbiljan tema”, rekao je on.

Istakao je da, ako neko misli da je moguće da će neko da uzme čekić i udari Srbiju u glavu i kaže “morate da priznate nezavisno Kosovo” – to se neće dogoditi.

“Postoje velika očekivanja od Prištine od nove američke administracije. Albanci misle da mogu da ne naprave niti jedan kompromis, da će Srbi da im daju sve što žele, jer to moraju pod pritiskom. To se neće dogoditi”, naglasio je on.

Istovremeno Vučić je konstatovao da je Lajčak u večerašnjem obraćanju “slučajno” rekao Kosovo i Srbija, jer je trebalo je da kaže Beograd I Priština.

“Ali, dobro na to smo u EU već naviknuti, oni najvećim delom govore Kosovo i Srbija, iako se radi de fakto o Beogradu i Prištini. Mi ćemo da nastavimo da razgovaramo i spremni smo na kompromise. Niti biramo njihovo rukovodstvo, niti politiku, važno je da rešavamo naše odnose, da oni budu dobri, da svi živimo dobro i jedni sa drugima i jedni pored drugih. Ako oni neće šta ćemo”, konstatovao je Vučić.

U čemu je kompromis,ako je rešenje u priznanju?

U čemu je kompromis ako se samo očekuje da Beograd prizna tzv. Kosovo, upitao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li je kompromis moguć bez priznanja tzv. Kosova. “A u čemu je onda kompromis ako oni koji posreduju u dijalogu, ali i Priština, kažu da je priznavanje tzv. Kosova kompromisno rešenje?” uzvratio je Vučić pitanjem.

“Lako vam neko kaže: ‘Granice su ovakve kakve smo ih mi postavili, a pri tome hoćemo međusobno priznanje’, ja tu ne vidim ni želju ni volju za kompromisom”, rekao je Vučić.

Vučić je ukazao i na to da dok EU govori o “punoj normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine”, što, dodaje i jeste mandat EU i dogovoreno na nivou UN, iz SAD stižu čestitke sa sintagmom – “međusobno priznanje”.

“Prištinski političari su to ponavljali kao papagaji – ‘međusobno priznanje’ i ma kako to glupo zvučalo svakom čoveku u Beogradu, Novom Sadu ili bilo gde, kao da je nama potrebno priznanje Prištine i kao da mi ne postojimo kao država bez njihovog priznanja, s druge strane u čestitki američkog predsednika ja dobijam istu sintagmu – ‘međusobno priznanje'”, rekao je Vučić.

Mnogi bi, kaže, rekli da je to pod prištinskim pritiskom, ali se sada vidi da je to, ističe, američka ideja.

Dodaje da su se zbog sadržaja teksta u čestitci radovali neki drugi, ali ne građani Srbije.

Vučić navodi da je više puta u Briselu prekinuo albanske predstavnike kada god su govorili o “međusobnom priznanju”.

“Nemam šta da krijem, naša pozicija je teška, veoma teška. Mi ćemo se suočavati sa ozbiljnim pritiscima i moramo da radimo i da učestvujemo u dijalogu i da dođemo do kompromisnog rešenja”, rekao je Vučić.

Ali, naglašava, i Srbija ima svoje državne i nacionalne interese koje mora da štiti i čuva.

Lajčak: Nemamo interes da održavamo status kvo

Lajčak je izjavio da je došao da poruči da države članice EU nemaju interes da održavaju status kvo i da su spremni da dovedu proces dijaloga Beograda i Prištine do uspešnog okončanja i to onoliko brzo koliko su dve strane za to spremne.

“Države članice EU očekuju da se dijalog Beograda i Prištine o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i svim otvorenim pitanjima nastavi konstruktivno i u dobroj veri”, rekao je Lajčak.

Istakao je da, takođe, članice EU očekuju da dve strane implementiraju sve što je dogovoreno u okviru procesa dijaloga u poslednih 10 godina.

Kazao je da je to njegova treća poseta Beogradu u tom kapacitetu, kao i da je poslednji put bio pre pet meseci.

“Želeo bih da dolazim češće, ali to nije bilo moguće zbog pandemije. Počeo sam posetu u Prištini u ponedeljak, hteo sam što pre da dođem nakon izbora kako bih razgovarao o dijalogu i značaju njegovog nastavka nakon što institucije budu formirane. I da upoznam sagovornike sa detaljima procesa i da ih upoznam sa progresom koji smo napravili od kada je dijalog nastavljen u julu prošle godine”, kao je Lajčak.

Istakao je da je dijalog ključan za obe strane kako bi napredovale na svom evropskom putu, dok status kvo nije održiv ni za jednu stranu.

“Srbija je već značajno napredovala na putu evropskih integracija i dijalog je ključ za dalji napredak prema članstvu u EU”, kazao je Lajčak.

Dodao je da je imao konstruktivne sastanke u Prištini sa Aljbinom Kurtijem, Vljosom Osmani i Avdulahom Hotijem i sa liderima političkih stranaka.

Lačak kaže da je svim poslao istu poruku, kao i u Beogradu.

Naglasio je da EU ima istoriju dobre i bliske saradnje sa SAD i da se vraća toj bliskoj saradnji.

“Pripremili smo ovu posetu zajedno i planirali smo zajednički dolazak sa Metju Palmerom koji zbog kovida nije mogao da dođe i delimo isti cilj za Zapadni Balkan, a to je pridruživanje EU. Nakon ove posete Prištini drago mi je da mogu da podelim da postoji razumevanje da je dijalog od ključnog značaja i da mora da se nastavi nakon formiranja institucija”.

Lajčak kaže da je imao koristan sastanak sa Vučićem i da mu je drago što je predsednik Srbije potvrdio svoju spremnost da dođe u Brisel u svakom trenutku, kad ga pozovu, kako bi se nastavio put ka sveobuhvatnom sporazumu normalizaciji i rešavanja svih otvorenih pitanja jednom i zauvek.

INFO 24 / Tanjug / Foto: Tanjug / Rade Prelić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *

süperbetin giriş - Dumanbet -

Dinamobet