Sa Kinezima dogovena izgradnja obilaznice oko Kragujevca

Dogovoren novi projekat sa Kinezima – izgradnja obilaznice oko Kragujevca i to po veoma dobroj ceni, kaže predsednik Vučić posle sastanka sa ambasadorkom Kine.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je kazao da će biti povezan severni deo teritorije grada Kragujevca sa južnim delom, ali da će se graditi deonica ka Vučkovici i Gruži do Moravskog koridora preko Mrčajevaca.

Projekat je vredan ukupno više od 100 miliona evra, dodao je Vučić.

„Mi smo uprkos situaciji sa koronom dobili danas konačno obećanje od Žanga (iz CRBC-a) da će do Svetog Nikole, 19. oktobra, biti zavšen autoput Čacak – Požega, tako da ćemo moći za Svetog Mikolu autoputem da idemo do Požege“, rekao je Vučić.

Dodaje da će se stizati do Zlatibora za najviše dva sata i 10 minuta, dok se sada putuje tri sasta i 40 minuta.

Predsednik je, takođe, najavio da će biti ugovoren i nastavak gradnje autoputa dalje od Požege do Boljara i da će se odmah krenuti sa radovima, kao i da je dogovrena cena od oko 1,5 milijardi evra.

Vučić je najavio i da će gradnja Fruškogorskog koridora, od Novog Sada do Rume, početi već krajem prolaće ili početkom leta.

Podsetio je da se već gradi autoput i brza saobraćajnica Ruma – Šabac – Loznica.

Kazao je da će CRBC graditi i obilaznicu oko Loznice u vrednosti od 37 miliona evra, ali i da će se graditi obilaznica oko Novog Sada sa dodatnim mostom na Dunavu. Vrednost obilaznice oko Novog Sada je 129 miliona evra.

Vučić navodi da su počeli i zvanični pregovori za izgradnju brze saobraćajnice od autoputa kod skretanja za Požerevac do Golupca, kao i da je plan da se produži do Majdanpeka, ali i Negotina i Kladova, kako bi se održao istok Srbije i životu i podigla ekonomija.

Predsednik je rekao da će biti izgrađena i industrijska zona u Prahovu.

Kada je reč o obilaznici oko Beograda, Vučić kaže da se radi sa Kinezima deo do Bubanj Potoka, ali da ostaje da se napravi još jedna deonica do Pančeva kako bi kopletan saobraćajni prsten bio završen, zajedno sa novim mostom na Dunavu kod Vinče. Za tu deonicu je potebno više od 700 miliona evra.

Kinezi zainteresovani za investicije u poljoprivredi

Predsednik Vučić preneo je da su kineske kompanije zainteresovane za investiranje u srpsku poljoprivredu.

Vučić je istakao da je Srbija podigla trgovinsku razmenu u poljoprivredi, za kratjo vreme, sa 29 na 55 miliona evra, gotovo dvostruko,

“A, tu imamo ogroman potencijal za saradnju. Dogovorili smo izvoz jagnjećeg i goveđeg mesa, za kukruz, čekamo poslednje dozvole za izvoz jabuka i, nadam se, kada prđe afrička kuga, da rešimo problem oko svinjskog mesa”, rekao je Vučić.

Problem za nas je, kaže, to što je Kina zahtevno tržište, sa mnogo ljudi, kao i visoki logistički troškovi, jer naši kontejneri putuju više od 40 dana do Kine.

Dodao je, međutim, da su kineski partneri spremni da se angažuju u prevozu robe, a on je, kaže, zamolio da Srbija dobije carinske stope koje važe za Argentinu i Novi Zeland, kako bi bila konkurentna.

Za manje od godinu dana brzom prugom za 28 min do N. Sada

Predsednik Srbije izjavio da kineski izvođači, angažovani na gradnji brze pruge od Beograda do Stare Pazove, pomažu i na deonici od Stare Pazove do Novog Sada (koju grade Rusi), kako bi se ona što pre završila.

Kako je rekao za manje od godinu dana pruga za brzinu od 200 km na sat kada će građani moći za samo 28 minuta od centra Beogada do centra Novog Sada, biće puštena u rad.

„To je drugačije lice naše zemlje, drugačija Srbja“, naglasio je Vučić posle sastanka sa amabasadorkom Kine Čen Bo.

Predsednik je kazao da će građevinski pruga biti izgrađna mnogo ranije, ali da su potrebna dva ili tri meseca za testove kako bi mogla da se pusti u saobraćaj brza pruga.

Vučić je rekao da će tokom leta biti otvoreni radovi i na sledećoj deonici brze pruge ka Budimpešti, od Novog Sada do mađarske granice.

Srbija će tao biti povezana i sa Budimpeštom i Bečom, kao i centralnom Evropom, istakao je on.

„U toku su razgovori i sa kineskom stranom tako i sa Evropljanima oko izgradnje brze pruge Beograd – Niš, jer nećemo jug i jugoistok Srbije da ostavimo bez tako značajne stvari“, dodao je Vučić.

Kineski Mint, posle Loznice, gradiće fabriku i u Šapcu

Predsednik Vučić izjavio je da će kineski Mint automotiv u aprilu započeti proizovodnju u Loznici, ali da je ta kompanija najavila da će otvoriti još jedan pogon odnosno izgraditi još jednu fabriku u Šapcu.

„To su dobre vesti za Šabac“, naglasio je Vučić.

Istakao je da će posle dovođenja japanske kompanije Jazaki u Šabac, taj grad sada dobiti još jednog investitora – kineski Mint.

Čen: Uprkos pandemije saradnja se intenzivno razvija

Ambasadorka Kine u Beogradu Čen Bo istakla je da se uprkos uticaja pandemije korona virusa saradnja dve zemlje intenzivno razvija.

Čen je, nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, kazala da je imala priliku, zajedno sa predstavnicima kineskih kompanija, da sa ministrima i direktorima javnih preduzeća razmeni mišljenja o saradnji u različitim oblastima.

„Ovaj sastanak u potpunosti pokazuje da predsednik Vučić pridaje veliki značaj odnosima sa Kinom. Naša saradnja je fokusirana aktuelno na dve tačke, a prva je zajednička borba protiv pandemije“, kazala je ona i podsetila da je sinoć stigao treći kontingent od pola miliona Sinofarm vakcine.

Do sada je u Srbiju stiglo dva miliona doza kineskih vakcina, rekla je ona dodajući da joj je posebno drago što kineska vakcina daje doprinos borbi Srbije protiv pandemije.

Druga tačka je, prema njenim rečima, zajednička borba za ekonomski rast, odnosno oporavak.

U to spada infrastruktura, kao najveća oblast. Veliki projekti se stabilno odvijaju, kao projekat brze pruge Beograd-Novi Sad, i autoputa Preljina- Požega koji napreduju dobro. Kineska kompanija i francuski i srpski partneri potpisali su i sporazum o izgradnji beogradskog metroa. Danas smo razmenili mišljenja i o saradnji u oblasti poljoprivrede. Imamo veliku mogućnost za saradnju u toj oblasti. Nadamo se da će u budućnosti biti još više kvalitetnih srpskih proizvoda na kineskom tržištu“, dodala je Čen.

Podsetila je da je cilj Kine ekonomski rast od šest odsto u ovoj godini, te ukazala i da Srbija želi rast svoje privrede..

„Uverena sam da će to otvoriti još više šansi za ekonomsku saradnju“, kazala je Čen.

Ona je podsetila da je na nedavno održanom onlajna Samitu Kine i zemalja Centralne i istočne Evrope postignut široki koncenzus o saradnji, koja će dati novu snagu i razvoju bilateralnih odnosa.

Posle današnjeg sastanka, ambasada i kineske kompanije dobile su više domaćih zadataka. Spremni smo da ulažemo dalje napore za uspeh u svim oblastima“, zaključila je Čen.

Vučić: Svaki dan zakljčavanja košta 190 miliona evra

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić apelovao je  na građane da se vakcinišu i budu disciplinovaniji, jer svaki dan zaključavanja državu košta 190 miliona evra.

Vučić je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa kineskom ambasadorkom Čen Bo, kazao da Srbija ne zna da li će kao Kina moći ove godine da ostvari privredni rast od šest odsto.

Kazao je da jedan dan zakljcuvanja kao mera borbe protiv širenja pandemije, košta oko 190 miliona evra, što su velike pare i zbog čega se država trudila da ne ide sa najtežim merama kako bi mogla ekonomiju da razvija.

“Niko ne pita koliki su troškovi za lekare i bolnice. Zamolio bih sve građane da pomognu i da idu na vakcinisanje, da budu malo disciplinovaniji”, rekao je on.

Takođe je najavio da će zasigurno fizički radovi na izgradnji metroa početi pre kraja ove godine.

Kineska vakcina je javno dobro celog sveta

Ambasadorka Kine u Srbiji Čen Bo istakla je da je kineska vakcina javno dobro celog sveta i potvrdila da postoje razgovori sa zemljama EU o nabavci tog cepiva.

Čen je, odgovarajući na pitanje austrijske drzavne televizije ORF da li očekuje uskoro saradnju Kine i EU u vezi Sinofarm vakcine, jer je evidentan nedostatak vakcina, istakla da su kineske kompanije otvorene za saradanju sa svima u svetu.

Ona je, na zajedničkoj konferenciji za štampu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, navela da postoji dobra saradnja sa Mađarskom, kao i da se vode razgovori i sa drugim zemljama EU.

INFO 24

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *